Policija
Alo!/ Dejan Briza
Policija

Alo!/ Dejan Briza

Policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Neobično drsko i neubičajeno izvršenje krivičnog dela teške krađe koje je izvršeno 24.02. oko 4,40 sati u centru Bača, kada je putničkim automobilom probijen zid menjačnice „Vis“ i oduzet sef u kome je bilo oko dva miliona dinara, privuklo je pažnju javnosti i pored vanrednog stanja u Srbiji opterećenoj borbom protiv korona virusa.

Ali i u takvim, "pandemijskim“ okolnostima, kriminalci su munjevito identifikovani i uhapšeni zahvaljujući iskustvu i koordiniranoj akciji pripadnika PS Bač na čelu sa načelnikom Dejanom Stojanovim.

Odmah posle prijave izvršenja, policajci ove PS sproveli su akciju na području Bača i vrlo brzo su u atarima oko ovog mesta, pronašli vozilo kojim su se vozili provalnici, automatsku pušku, kao i neotvoren sef menjačnice. Potom su i izvršioci identifikovani i (na dva odvojena mesta) lišeni slobode a Osnovno javno tužilaštvo im je odredio zadržavanje.

Ova grupa se takođe sumnjiči i da je 10. januara 2020. godine izvršila razbojništvo u Selenci, u menjačnici „Moneta“ kada su izvršioci, uz pretnju automatskom puškom oteli novca u ukupnoj vrednosti od oko 200.000 dinara.

Ovaj primer iz malog Bača pokazuje da ako su kriminalci mislili da mogu da iskoriste zauzetost policije poslovima oko korone, i da vrše krivična dela bez da budu otkriveni i sankcionisani - veoma su se prevarili. Nisu se u to uverila samo pomenuta trojica kriminalaca, već se dosledan policijski rad sprovodi na teritoriji cele Srbije, bez obzira što borba protiv virusa ima apsolutnu prednost.

U sučeljavanju sa kriminalom u prvoj liniji su iskusni policajci kao što je to kolega Stojanov koji je brzim i efikasnim angažovanjem ljudstva kojim rukovodi, pokazao da je policijski starešina znatnog formata koji može da stane rame uz rame sa načelnicima policijskih uprava. Takve policajce treba Srbija ne samo u „normalno“ vreme nego možda čak i više u ovim vanrednim okolnostima.

Te okolnosti će proći (u šta čvrsto verujemo), a policajci koji su pokazali svoju vrednost u ovakvim vremenima, zaista zaslužuju svo poštovanje.