Avion, uviđaj, policija, hitna, vojska
Alo.rs/ Dejan Briza
Avion, uviđaj, policija, hitna, vojska

Alo.rs/ Dejan Briza

Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

U padu vojnog aviona „mig 21“, koji se juče ujutro oko 9 sati srušio u okolini Loznice, u ataru sela Brasina, poginuli su piloti Vojske Srbije, kapetan prve klase Zvonko Vasiljević (43) i major Dejan Krsnik.

Avionom je upravljao Vasiljević, rodom iz sela Donja Borina, koji je nadletao svoje rodne selo, a pao je nekoliko minuta kasnije, pošto je nadleteo porodičnu kuću. Očevici su ispričali da je avion nadletao selo, i da je u jednom momentu leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća. Kako su naveli, avion se borio, okretao i na kraju pao, a iz aviona se uzdigao jak dim. Avion je pao u potok, udaljen dva kilometra od Vasiljevićeve kuće.

- Pet minuta pre tragedije, Zvonko me je pozvao i rekao mi je da izađem u dvorište i da će leteti iznad naše kuće. Preleteo je i mahnuo mi je krilima - ispričala je Zvonkova neutešna majka Mara.

Samo minut posle nadletanja kuće, njegov avion je pao dva kilometra dalje. Očevidac pada, Živana Ristić, majka dvoje male dece, rekla je za „Alo!“ da je sve bilo jezivo i da se jako uplašila:

- Čulo se da avion nisko leti. U trenutku je, bukvalno za nekoliko metara, promašio krov naše kuće! Videlo se da nešto nije u redu. Počeo je da se čudno okreće, a videlo se da pilot gađa potok, kako bi izbegao kuće. U sledećem trenutku sam videla kako se spušta na kljun i zatim je usledio prasak, a onda je počelo da se dimi i gori. Povikala sam komšijama: „Zovite Hitnu pomoć i vatrogasce. Svi ćemo izgoreti“ - rekla je Živana za naš list.

Meštanka Anđa kaže da je istrčala bosa iz kuće jer se jako uplašila.

- Videla sam kako se avion okreće u vazduhu i pada u potok - ispričala nam je ona.

Mara Ristić, čija se kuća nalazi u blizini mesta pada, kaže da zna Zvonka kao dobro dete.

- Čula sam njegove rođake, koji su mi rekli da je on pozvao majku i rekao joj da će joj mahnuti krilima kada bude leteo iznad njihove kuće. Ne mogu da se smirim. Popila sam lekove za smirenje - ispričala je ona za „Alo!“.

Zvonko je avionom sleteo u dvorište svoje tetke, a tom prilikom je povređen njegov teča, star 59 godina. On je primljen je u Opštu bolnicu Loznica s brojnim opekotinama.

- Muškarac ima opekotine grudnog koša, glave i ruku. Osim opekotina druge povrede nisu ustanovljene zasad - rečeno je u bolnici.

- Leteo je i okrenuo se između dve kuće I pao je u potok. Nas troje smo to gledali. Izbegao je kuće, jaukala sam, celo selo pozvala da pomognemo, decu da spasemo, eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće. Meni je malo krov okrznuo - rekla je jedna meštanka.

Vasiljević je važio za izuzetnog pilota i u kolektivu gde radi za njega imaju samo reči hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva gde je upravljao avionom „orao“, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na „migu 21“. Odatle je i poleteo i juče ujutro. Na njegovom Fejsbuk profilu nalazi se njegova fotografija i fotografija „miga 21“. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je: „55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji!“

Vučić: Duboko sam potresem vešću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

U telegramu se navodi:

- Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini. U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja - heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti. Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja - navodi se u telegramu Vučića, saopštila je pres-služba predsednika.

- Strašno je da pogine na ovakav način i to u blizini svoje rodne kuće. Mnogo smo se svi potresli. Bio je zaljubljenik u avione i vojsku - kažu meštani sela u kom se dogodila nesreća

Zvonkov stric Vidoje takođe je bio pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini. Vidoje je tragično poginuo pre dvadesetak godina, ali ne u letu, već je pao s kuće jednog prijatelja kom je pomagao u izlivanju kuće.

Avion „mig-21 UM“ evidencijskog broja 16185, koji se srušio u rejonu Loznice, bio je poslednji avion tog tipa u Vojsci Srbije, a u eksploataciji je proveo 34 godine.

U pitanju je ukupno 261. avion tog tipa, nabavljen 1986. za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je poslednji remont obavio pre četiri godine.

MO: Bio je ispravan

Avion „mig-21“ Vojske Srbije, koji se srušio juče oko 9.10 časova u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, pregledan je juče ujutro u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin na mestu nesreće

Na mestu pada nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Remontovan pre četiri godine

Reč je o jedinom „migu 21“ koji je bio aktivan u Vojsci Srbije, dvosed (evidencijski broj 16185) koji je remontovan 2016. i koji je bio najmlađi „mig-21“, nabavljen decembra 1986. godine. Nakon remonta dobio je dozvolu da može da leti do 2026. godine, a posle remonta je bio prizemljen 2018, da bi ponovo počeo da leti početkom maja ove godine, objavio je portal „tango six“.

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, ovo je jedanaesti udes letelica Vojske Srbije, od kojih sedmi sa fatalnim posledicama. U nesrećama je, dakle, izgubljeno 11 letelica od kojih devet aviona i dva helikoptera, a pri tom je poginulo 12 članova posade, jedan vojnik na zemlji i tri civila dok je sedam članova posada povređeno.

Pročitajte još: