Momčilo Perišić
Danica Ćuruvija

 

Momčilo Perišić

Danica Ćuruvija

Momčilo Perišić džaba dolazio juče u Viši sud, Foto: Danica Ćuruvija

Kako naš list saznaje, veštaci treba da se izjasne da li general Perišić može da prati sudski proces jer on tvrdi da ima probleme sa sluhom.

Suđenje je zbog toga odloženo za 2. jun. Njegov advokat Novak Lukić nije želeo da zbog tajnosti postupka komentariše odlaganje, navodeći da je suđenje odloženo iz procesnih razloga. Perišić je juče sa advokatom došao na suđenje, sa kojeg je isključena javnost u novembru prošle godine radi čuvanja tajnosti određenih vojnih podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

 

Ne pomaže ni aparat

Stručnjaci za dijagnostiku sluha kažu da osoba kojoj je sluh oštećen od 91 i više decibela ne mogu da prate da prati sudski proces i da im u tom slučaju ne pomaže ni slušni aparat. Kako navode, takve osobe moraju medicinski da se leče drugim metodama, ako im sluh nije trajno oštećen.

 Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost. Perišić je optužen za „špijunsku aferu”, zbog koje je uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom da je „odavao poverljive informacije američkom obaveštajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet. Proces protiv njega pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine. Na pripremnom ročištu, prošle goidne, Perišić je negirao krivicu. On je ranije za medije izjavljivao da mu je postupak namešten, za šta je optužio svoje nekadašnje kolege iz koalicije DOS, koje su to izvršile uz pomoć „nekih stručnjaka”.

- Želeli su da me eliminišu iz političkog života i eventualne borbe za određene političke funkcije i moram priznati, u tome su uspeli, ali koristeći se konstrukcijama i lažima. Ali ako ponovo krenemo u taj proces, dokazaćemo ko su bili ti ljudi i šta su uradili - poručio je on pre četiri godine.

Džon Nejbor je napustio Beograd krajem marta 2002, a nekoliko dana po odlasku, prema navodima medija, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj.

Komentari (2)

kukavica

21.04.2017 10:59

Sve mislim da je tako.

as

21.04.2017 12:08

Nije on general vec pi....ina.Junacino izadji posteno i skini ljagu sa sebe ako nisi kriv.I sta to znaci da ako je gluv moze i da ubija redom a posto ne cuje da prati sudjenje nista mu ne mogu.