Zoran marjanović se obradovao ćerki
Dejan Briza
Zoran marjanović se obradovao ćerki

Dejan Briza

Zoran Marjanović, Foto: Dejan Briza

Krv u "mercedesu", blato na pantalonama, svedoci, veštačenje mobilnih telefona... Četiri su najvažnija dokaza tužilaštva protiv Zorana Marjanovića, supruga ubijene Jelene.

Apelacioni sud u Beogradu konačno je, iz trećeg puta, usvojio optužnicu protiv Zorana Marjanovića i detaljnom analizom dokaza koji su predočeni u njoj našao da sada, nakon dopunskih veštačenja, postoji opravdana sumnja da je Zoran Marjanović ubio svoju suprugu, pevačicu Jelenu Krsmanović.

Bolnica Užice

Google street view

Nakon tačno tri godine i tri meseca od kada je 2. aprila 2016. godine pevačica brutalno ubijena u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči, postupak decenije, kako ga mnogi nazivaju, približava se svom kraju. Suđenje, najverovatnije, nakon što Apelacioni sud dostavi svoju odluku i spise predmeta Višem sudu u Beogradu, biće zakazano za jesen.

Na suđenju koje nas očekuje u narednom periodu, nakon što Zoran Marjanović iznese svoju odbranu, biće izvođeni dokazi koje je tužilaštvo prikupilo za prethodne tri godine koliko je trajala istraga.

Pročitajte još:

Uvidom u optužnicu protiv Zorana Marjanovića "Blic" je izdvojio četiri najvažnija dokaza koji ga terete da je 2. aprila 2016. bio taj koji je u stanju uračunljivosti ubio svoju suprugu.

Svedoci

Svedočenja ljudi koji su se 2. aprila 2016. godine našli na nasipu pre ili posle perioda kada se dogodilo svirepo ubistvo nesrećne pevačice predstavljaju još jedan od bitnih dokaza koji su pokazali da postoji opravdana sumnja da je Zoran ubio Jelenu.

Naime, u optužnici u koju je pomenuti medij imao uvid, oni su ispričali da su videli Zorana i Jelenu na livadi ispod nasipa sa ćerkicom. Zoran, Jelena i Jana su se na toj lokaciji zadržali oko sat vremena, a potom su krenuli na nasip. Zapravo, prema rečima svedoka, devojčica nije u prvi mah krenula za roditeljima, već se Zoran po nju vratio nakon 15 minuta i odveo je do svog automobila koji je bio parkiran u blizini. Nakon toga, prema njegovim rečima, Zoran se automobilom “dosta brzo” udaljio u nepoznatom pravcu. Jelena nije bila sa njima.

Mobilni telefoni

Takođe, jedan od dokaza je i veštačenje mobilnih telefona pokojne pevačice, Zorana Marjanovića, ali i njegovih članova porodice. Na osnovu tog veštačenja, kako stoji u optužnici, Zoran Marjanović svesno je isključio svoj telefon čim je stigao na nasip, da bi ga ponovo uključio u 17.04, na mestu gde je bazna stanica locirala pevačicin telefon.

Milan Basailović

screenshoot/Facebook

Tužilac je u optužnici ukazao i na još jednu bitnu stvar - iskaz Zorana Marjanovića, gde tvrdi da je, pošto se Jelena popela na nasip da trči, on ostao sa njihovom ćerkom 15-20 minuta ispod nasipa, te da su tek onda krenuli u laganu šetnju njoj u susret. Prema rečima tužioca, a osvrćući se na veštačenje mobilnih telefona, to je gotovo nemoguće, jer bi to praktično značilo, s obzirom na to da se Jelena popela na nasip u 16.38 (kada je on isključio telefon), da se Marjanović popeo na nasip 15-20 minuta kasnije, u 16.53, odnosno u 16.58 i lagano krenuo ka drugoj rampi. To je nelogično, kako stoji u optužnici, jer on nije mogao sa detetom od pet godina da pređe 1.100 metara za šest minuta.

Blato na pantalonama

Veštačenja koja su izvedena tokom istrage ubistva Jelene Krsmanović dovela su do krucijalnih dokaza koji terete Zorana Marjanovića. Najveći od tih dokaza je blato na Zoranovim pantalonama koje odgovara blatu iz kanala u kojem je pevačica pronađena mrtva 2. aprila 2016. godine. Kako stoji u optužnici koja je potvrđena, veštačenje blata obavio je Nacionalni kriminalistički tehnički centar 4. septembra 2017, samo 10 dana pre nego što je Zoran uhapšen.

Policija, hapšenje

Alo!/Masanori Jošida

- Prema nalazu i mišljenju NKTC, proizlazi da sporni uzorci: trag zemlje sa desne nogavice Zorana Marjanovića visine 10,5 cm, trag zemlje sa desne nogavice visine 19 cm Zorana Marjanovića, trag zemlje sa leve nogavice visine 25,5 cm pantalona Zorana Marjanovića i uzorci zemlje iz kanala u blizini mesta gde je pronađeno telo oštećene imaju isti molekularni sastav - piše u optužnici.

Krv u kolima

Pored blata, dokaz koji sugeriše na to da je Zoran mogući počinilac ovog krivičnog dela jeste krv na zadnjem sedištu Marjanovićevog "mercedesa".

- DNK izolovan s naslona zadnjeg sedišta putničkog vozila marke „mercedes“ pripada Jeleni Marjanović, a po svom intenzitetu odgovara jačem tragu krvi - ukazuje tužilaštvo u optužnici protiv Marjanovića.

Zoran Marjanović

Alo!/Dejan Briza

Zoran Marjanović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kako stoji u optužnici, iako se radi o vozilu kojim je najčešće upravljala Jelena, odnosno upravo zbog toga tužilac je postavio pitanje odakle jači trag njene krvi na zaslonu zadnjeg sedišta.

Ponovo zatvor?

Hoće li Marjanović biti na slobodi tokom trajanja suđenja za sada je još uvek neizvesno, jer tužilaštvo ima pravo da tokom procesa od suda traži da mu se odredi ponovni pritvor zbog težine dela koje mu se stavlja na teret, a pre svega jer mu je zaprećena maksimalna kazna zatvora do 40 godina.

Uviđaj

Alo!/ Rajko Ristić