Tragedija
Printscreen

 

Tragedija

Printscreen

Tragedija, Foto: Printscreen

Budući lekari, medicinske sestre, ekonomisti, geolozi, inženjeri, umetnici, deca, penzioneri, poljoprivrednici... Nastradali su u seriji stravičnih saobraćajnih nesreća tokom proteklih mesec dana na putevima. Ovo su samo neki od 45 naših građana koji su poginuli na srpskim putevima za svega mesec dana, u periodu od 15. jula do 15. avgusta, zbog čije smrti je plakala Srbija.

Pročitajte još:

Aleksandar Savatić (22)

Dvadesetdvogodišnji Aleksandar Savatić, taksista iz Valjeva, završio je poljoprivrednu školu i nedavno se zaposlio kao taksista u jednom udruženju u svom gradu. On i njegova devojka, prema priči Aleksandrovih drugara, planirali su zajednički život čim Aleksandar stane na noge.

Aleksandar Savatić

Facebook printscreen

Aleksandar Savatić, Foto: Facebook printscreen

Međutim, svi njihovi planovi porušeni su kada se u njegov automobil, pri brzini od 170 kilometara na sat, zakucao pijani vozač.

Đorđe Subotić (19)

Sa Aleksandrom Savatićem u automobilu je bio i Đorđe Subotić, 19-godišnjak iz Valjeva. Tek što je zakoračio u život, Subotić je nastradao zbog bahatosti pijanog vozača. U automobilu je bio sa svojim bratom od ujaka kod koga je porastao, budući da njegova majka živi i radi u Švajcarskoj. Njegov brat i dalje je u teškom stanju i lekari mu se bore za život.

Sleteo s puta pravo u smrt

AUTOR: Alo.rs/Telegraf/I.L. DATUM I VREME: 15.08.2019. 15:07 Na licu mesta je poginuo vozač. Nesreća kod Požarevca, Foto: Printscreen RTS Saobraćajna nesreća u kojoj je poginula jedna osoba dogodila se danas u ataru Savinog Sela kod Vrbasa. Na putu Kucura - Savino Selo automobil je sleteo sa puta i udario u drvo.

Đorđe Belušević (22)

Prijatelj Aleksandra Savatića i Đorđa Subotića poginuo je 15 sati nakon stravične nesreće na Ibarskoj magistrali, uprkos borbama lekara da ga spasu. A možda bi i Belušević, kao bivši učenik Medicinske škole "Miša Pantić" u Valjevu spašavao živote da na njihov automobil kobne noći nije naleteo pijani Nikola Mihajlović.

Đorđeva baka ispričala je da joj se tog dana javio da ide sa društvom, ali da je bilo čudno to što se celu noć nije vratio kući, jer kako kaže, to nije bilo uobičajeno za njega.

Đorđe Belušević

Facebook printscreen

Đorđe Belušević, Foto: Facebook printscreen

Katarina Ivanković (20)

Studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta Katarina Ivanković (20) iz Petke kod Lazarevca nastradala je u istom sudaru kad i pomenuti mladići, s tim što je ona bila u automobilu kojim je upravljao pijani Nikola.

Katarina Ivanković

facebook.com

Katarina Ivanković, Foto: facebook.com

Katarina, koju su porodica i prijatelji zvali Beba, bila je mezimica, a u danima koji su prethodili tragediji sa velikom radošću spremala se za svadbu svog rođenog brata, koju nažalost nije dočekala. O tome koliko je volela svog brata može se videti i po mnogobrojnim zajedničkim fotografijama koje je objavljivala na društvenim mrežama.

Stefan Kocić (20)

Mladić iz Niške banje poginuo je kada je na njega naleteo automobil dok je jednom čoveku, koga je prvi put tada sreo, sa drugarima pomagao da promeni gumu na "stojadinu". Iako mlad, već je radio kao pekar, a gazda ga je zbog marljivosti i odgovornosti imenovao šefom proizvodnje.

Stefanova majka ispričala je da je želeo da ode u inostranstvo da radi, ali da mu ona to nije dozvolila. Sada to sebi ne može da oprosti.

O njegovoj dobroti i nesebičnosti naširoko su pričali svi koji su ga poznavali, govoreći da ga je upravo ta dobrota i odvela u smrt. Njemu je, naime, presudio pijani vozač BMW-a koji nije imao vozačku dozvolu, a muškarac kome je pomagao da zameni gumu, videvši da je došlo do nesreće, pobegao je sa lica mesta i ostavio Stefana da počiva na drumu.

Vuk i Naum Pešić (8)

Pre nego što su punim plućima udahnuli život, u saobraćajnoj nesreći kod Požarevca poginuli su osmogodišnji blizanci. Jedan na licu mesta, a drugi dan kasnije u bolnici. I cela Srbija je za njima plakala.

Aleksandar Pešić sa blizancima

facebook.com

Aleksandar Pešić sa blizancima, Foto: facebook.com

Dečaci su pohađali osnovnu školu, a letnji raspust su odlučili da provedu kod oca, pošto su im roditelji razvedeni. Kobnog dana su sa tatom i babom krenuli na Srebrno jezero, na kupanje. Toliko su se, pričaju komšije, radovali tom putovanju, da su celo jutro proveli trčkarajući po dvorištu i pripremajući opremu za plažu. Ipak, do jezera nikada nisu stigli, pošto je na automobil kojim je upravljao njihov otac naleteo finski državljanin albanskog porekla, koji je zaspao za volanom.

Aleksandar Pešić (42)

Vukov i Naumov otac, Aleksandar, otišao je u smrt sa svojim mezimcima. Iako je bio razveden od supruge, komšije su ispričale da je ceo život posvetio sinovima, koje su on i supruga posle dužeg vremena dobili veštačkom oplodnjom.

Prerano je izgubio i brata, pa je mirnim životom stanovao sa roditeljima u okolini Kragujevca. Sa Aleksandrom i blizancima u njihovom automobilu poginula je i Aleksandrova majka Stanica.

Sara Lolić (18)

Samo dva dana pred svoje punoletstvo u nesreći je nastradala mlada Sara Lolić, kada je auto koji je vozila njena dve godine starija rođena sestra sleteo s puta.

Tek što je završila treći razred srednje medicinske škole, radovala se svom punoletstvu, ali je samo dva dana pre njega ostišla u smrt.

Sara Lolić

facebook.com

Sara Lolić, Foto: facebook.com

Tanja Lacković (18)

Tanja Lacković iz Klenja kod Bogatića, najbolja drugarica Sare Lolić, poginula je zajedno sa njom i još dvoje prijatelja u stravičnoj nesreći. Ambicija 18-godišnje tinejdžerke bila je da jednog dana obuče beli mantil i bavi se najplemenitijim pozivom. Ipak, njene velike želje prekinula je prerana smrt.

Tanja Lacković

facebook.com

Tanja Lacković, Foto: facebook.com

Ivana Bogunović (20)

Sarina i Tanjina drugarica iz detinjstva nastradala je zajedno sa njima, vraćajući se iz noćnog provoda. Ivana se, kao i njene drugarice, radovala Sarinom punoletstvu, na kome je trebalo da se okupe. Pohađala je srednju Ekonomsko-trgovinsku školu u Šapcu, a u oktobru je trebalo da krene na fakultet.

Ivana Bogunović

facebook.com

Ivana Bogunović, Foto: facebook.com

Miodrag Jovičić (19)

Četvrti nastradali u stravičnoj nesreći bio je njihov drug Miodrag Jovičić, koji je inače živeo u Beču ali je u rodnu Srbiju došao na svadbu. Želeo je da se okupi sa svojim prijateljima koje nije video duže vreme, ni ne sluteći da će to biti poslednji put.

Ljubomir Marinkov (25)

Ljubomir Ljuba Marinkov iz Srpskog Itebeja poginuo je na motoru, vraćajući se sa krštenja sa najboljim prijateljem. Ovaj 25-godišnji mladić bio je veliki ljubitelj dvotočkaša, zbog čega se na njegovoj sahrani moglo čuti da mu je njegova najveća ljubav došla glave. On i Dejan Tot poginuli su jer su naleteli na neosvetljeni traktor.

Ljubomir Marinkov je iz ugledne familije koja se bavi poljoprivredom, njegov otac Žarko je poznat kao stočar koji uzgaja veliki broj krava i ostale stoke, a tragično nastradali Ljubomir je najmlađi od trojce braće, koji je dane najčešće provodio u svojoj radionici, radeći na motorima i autima koje je toliko voleo.

Dejan Tot (23)

Ljubomirov najbolji prijatelj Dejan Tot sedeo je iza Ljube na motoru, kada su se sudarili sa traktorom pri velikoj brzini. Kao što su zajedno otišli u smrt i bili sahranjeni u istu grobnicu, Dejan i Ljubomir bili su nerazdvojni i za života.

Često bi svraćao u radionicu svog druga Ljube da zajedno rade oko motora. Samo nekoliko dana pre tragedije trebalo je da otputuje kod sestre u Nemačku, zbog čega je bio presrećan, ali ga je tragičan splet okolnosti u tome zauvek sprečio. Prijatelji i poznanici su ga opisali kao pravog avanturistu, veselog, razdraganog mladića, uvek raspoloženog. Bio je, kažu, željan znanja.

Natalija (8) i Veljko (11) Stojković

Rođeni brat i sestra Natalija i Veljko Stojković nastradali su 17. jula, kada je automobil kojim je upravljao njihov deda udario u zadnji deo kamiona u zaustavnoj traci. Dečak je poginuo na licu mesta, a devojčica osam dana kasnije, u bolnici.

Veljko je inače završio četvrti razred OŠ "Sveti Sava", a njegova sestra Natalija prvi. Družili su se mahom sa decom iz komšiluka, a Natalija je posebno izrazila želju da kobnog dana sa bratom i dedom pođe na Vlasinu. Plan je bio da ih nakon toga roditelji pokupa i zajedno svi krenu put mora.

Dobrila Milić (27)

Dobrila Milić nastradala je 23. jula kada se sa setrom vraćala s mora u automobilu kojim je upravljao njen verenik. Živela je sa verenikom Nebojšom u Novom Sadu, a sestre i on su se upoznali na poslu, od kada su nerazdvojni.

Dobrila Milić nije dočekala svoju svadbu

facebook

Dobrila Milić nije dočekala svoju svadbu, Foto: facebook

Porodica Milić pripremala se za svadbu koja je trebalo da se održi naredne godine. Međutim, radosni planovi srušili su se kao kula karata kada je na njih svojim automobilom naletela Ljiljana Manić.

Vida Milić (21)

Mlada, zaljubljena i puna života Vida Milić u smrt je otišla sa svojom sestrom Dobrilom. Vedra i nasmejana, kako su je opisali prijatelji, bila je veliki drug, uvek spremna da pomogne svima.

Vida Milić, poginula kod Kaća

facebook

Vida Milić, poginula kod Kaća, Foto: facebook

Nedavno je uplovila u ljubavnu vezu sa Božom, mladićem koji joj od njene smrti svakodnevno piše potresne ljubavne poruke. Vida i Dobrila sahranjene su zajedno, u belim kovčezima.

Ljiljana Mandić (62)

U istoj nesreći samo u drugom automobilu poginula je Ljiljana Mandić (62). Ona je bila za volanom "opel merive", koja se direktno sudarila sa "alfa romeom" kojom je upravljao Nebojša Aleksić.

Ljiljana je inače rođena u Bijelom Polju, radila je kao službenica u banci i u novembru je trebalo da se penzioniše. Iza nje su ostali suprug, sin i ćerka, koja se nakon tragedije obratila javnosti rekavši da njena majka nije svesno izazvala udes, već da se onesvestila za volanom.

O tome koliko je volela život i svet oko sebe pisala je i na društvenim mrežama.

Vladan Živković (30)

Ljubav prema motorima i brzoj vožnji bila je jača od svega za Vladana Živkovića (30) iz Vitanovca kod Kraljeva, koji je poginuo na magistralnom putu Bjelo Polje - Berane na svom motoru 21. jula.

Vladan Živković

Facebook printscreen

Vladan Živković, Foto: Facebook printscreen

Ambiciozan mladić koji je uspešno vodio jednu kraljevačku firmu za preradu drva u slobodno vreme je uživao na svojim dvotočkašima, koje je često i menjao. U tome ga nije sprečilo ni to što je do ovog sudara sa automobilom koji je sekao krivinu, imao devet nesreća.

Umor, vrućina, alkohol, nepažnja...

Tragična sudbina na srpskim drumovima stigla je ukupno 45 ljudi koji su od 15. jula do danas izdahnule usled povreda zadobijenih u saobraćajkama. Spisak okolnosti koji je uticao na to da nastradali ljudi skončaju u saobraćajkama je podugačak, ali se svodi uglavnom na ljudsku nepažnju, prebrzu vožnju, nepoštovanje propisa, vožnju u alkoholisanom stanju, i vožnju uprkos umoru vozača.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!