Maša Prenković Otmica Otmičari
Emil Čonkić
Maša Prenković

Facebook

Maša se izvukla iz kandži otmičara, Foto: Facebook

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je osuđujuću presudu francuskim otmičarima male Maše Prenković, saznaje "Blic".

Troje francuskih državljana bilo je prvostepeno osuđeno u Specijalnom sudu 20. oktobra 2016. jer su 13. marta 2015. u Ulici braće Jerković, kod broja 227, oteli tada trogodišnju Mašu iz ruku njene majke. Nakon otmice usledila je policijska potera za njima, a sustignuti su na naplatnoj rampi autoputa ka Zagrebu kod Šimanovaca i uhapšeni. Od tada su u pritvoru. Prilikom hapšenja nađeni su pasoši sada troje osuđenih sa njihovim fotografijama, dok je na četvrtom putnom dokumentu stajala slika devojčice malo mlađe od otete Maše.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, u septembru 2016. u završnim rečima zatražilo je od suda da im izrekne kazne od po 10 godina zatvora, dok su njihovi branioci tražili oslobađajuće presude. Sud je sada i pravosnažno potvrdio navode tužilaštva.

Sebastijan Branšu, koji je osuđen kao organizator grupe, u svojoj završnoj reči ponovio je neprimerenu odbranu da je navodno imao dogovor sa Mašinom porodicom o "pozajmici" deteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Njegova žena Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile su tokom suđenja da nisu znale da Sebastijan sprema otmicu deteta i krivicu su prebacile na njega.

Obrazloženje je bilo da su dete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi se DNK analizom utvrdilo da nevenčani suprug trećeoptužene Emerin Ulije Kristel, s kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.

Da li je ovo pravi motiv otmice, ili su sada osuđeni bili deo šire kriminalne mreže koja ih je angažovala po nečijoj narudžbini, nije pouzdano utvrđeno.

Ono što je otkriveno jeste da su otmičari pošli iz mesta gde žive, Vers Pon di Gara, pored Nima, na jugu Francuske, koji je od Beograda udaljen više od 1.600 kilometara. Prvo su se uputili u Rumuniju, gde su bili neko vreme. U Srbiju su ušli 12. marta 2015. i došli do Pančeva, gde su ručali u "Mekdonalsu" i zatim spavali na parkingu ispred restorana u kolima. Sutradan su se dovezli do Ulice braće Jerković, gde su Mašu oteli iz ruku majke. Pokušali su da pobegnu autoputem ka Šidu, ali su uhapšeni.

Osuđivani zbog krađa

Iz krivične evidencije koja je preko Interpola upućena Srbiji vidi se da su Sandrin Goren i njenog supruga Mišela Sebastijana francuski sudovi osuđivali zbog krađa i uništenja tuđih stvari.

Komentari (2)

crna trojka

15.11.2017 01:06

Људи, ви што пишете ове законе, дозовите се памети. И ви што изгласавате то у Скупштини. Ствар је врло једноставна. За овакве људе и за оваква недела постоји само једна могућност. Столица, греда, преко греде конопац, па око врата. Можда би неко реко "доживотна боље". Можда дубоки рудник, па никад напоље. Али! Док је човек жив има наде да се ослободи. Зато је најбоље конопац. Кад лопата затрпа је најбоља пресуда.

Andja

15.11.2017 11:47

Budalasto .. hteli da podmetnu dete da DNK analizom dokazu da izvesni nije bioloski otac .. a da li bi u tom slucaju utvrdili da ni majka nije bioloska majka jer to dete ne nosi ni njen DNK ?..