Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

Privatna arhiva

Fotografija nastala sat vremena pre ubistva, Milenko Mandić, Dragan Garić, Željko Ražnatović Arkan, u društvu Ljubomira Mihajlovića Foto: Privatna arhiva/Alo

Uprava beogradskog hotela „Interkontinental“ nije želela da u junu 2006. godine dozvoli drugu rekonstrukciju ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), Milenka Mandića Mande (44) i Dragana Garića Gare (47), zbog čega je sudija zapretio da će zvati policiju, ekskluzivno saznaje „Alo!“ iz izvora bliskih sudu. Naime, menadžeri hotela su se pravdali da navodno imaju puno gostiju i da ne mogu da isprazne hol. Sudija je onda preuzeo stvar u svoje ruke. 

- Iako im je iz suda unapred pismeno najavljena rekonstrukcija, sudija, tužilac, advokati i optužen nisu mogli da uđu unutra. Osoblje je sudiji reklo: „Ne možemo to da vam omogućimo“, ali im je sudija bez pardona uzvratio: „Dobro! Idemo na kafu i vraćamo se za 15 minuta. Zamolite goste da izađu iz hotela, ili zovem policiju!“. Tek kada su videli da se sudija ne šali i da im ostavlja rok od 15 minuta da sami to urade, shvatili su da je situacija ozbiljna. Kada se sudija, posle 15 minuta, vratio, zatekao je prazan hol! - priča izvor „Alo!“, koji je prisustvovao drugoj rekonstruciji Arkanovog ubistva.

 

Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

Utvrđeno da je samo on pucao, Dobrosav Gavrić, Foto: screenshoot/Youtube

Tada se na mestu zločina do detalja analizirala likvidacija kako bi se rasvetlio stvarni tok događaja.

- Uradili su sve do najsitnijih detalja, pa i način ispaljivanja projektila u separeu. Taj deo je više puta ponavljan, na zahtev odbrane. Na kraju niko nije imao primedbu - kaže sagovornik našeg lista.

Rekonstrukcijom je utvrđeno da je Arkan ubijen s leđa, s tri metka u glavu, a ubica je potom sa četiri hica pogodio Mandića.

Arkanovo ubistvo, Interkontinental

EPA

Mrtvozornici odnose tela ubijenog iz hotela, hotel Interkontinental, Foto: EPA

Na kraju je sa tri projektila pogodio i Garića.

Uvidom u zapisniku o uviđaju utvrđeno je da je na pultu recepcije, na dan zločina, 15. januara 2000, nađen sivo-crni kaput od vunenog tvida sa desenom „riblja kost“, veličine XXL, za koji je utvrđeno da pripada Gavriću. U desnom džepu kaputa je nađena teget kapa sa roze oznakom, a u levom džepu par platnenih crnih rukavica.

Kao dokaz je uzeta i crna kožna jakna, preuzeta iz Urgentnog centra, kojom je Arkanu prekrivena glava dok su ga vozili u bolnicu.

Gavriću se metak zavukao ispod pancira!

Mateović je pogodio Gavrića dok je trčao ka izlaznim vratima, u pognutom položaju. - Gavrić je zadobio prostrelne rane na trbuhu sa povredama jetre, creva kao i četvrtog slabinskog pršljena i kičmene moždine, koje su procenjene kao teške povrede. On je posle ranjavanja odmah bio paralizovan i nije mogao da se kreće, posle čega je na laktovima dopuzao do izlaznih vrata. Nesumnjivo da je na sebi imao pancir prsluk do pojasa, a povredu je zadobio dok je bio pognut, tako da se projektil zavukao ispod donje ivice pancira, a izašao kroz ranu ispod desnog rebarnog luka - navodi se u presudi.

 - Istražni sudija je 15. januara 2000. dao nalog Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu da uzmu otiske pokojnom Mandiću, kao i Arkanu i Gariću, koji su tada, u Urgentnom centru, još davali znake života. Naređeno im je takođe da se svoj trojici skinu parafinske rukavice, kao i da se uzmu otisci prstiju sa staklenih čaša u hotelu. Istog dana, oko 20 sati, istražni sudija i zamenik tužioca otišli su u Urgentni centar u Beogradu i obavili razgovor sa dva anesteziologa, koji su ih izvestili da je Arkan preminuo u 18.50, a Garić u 18.55. Garić je u bolnicu primljen u 17.40, u teškom stanju zbog velikog gubitka krvi, bez pulsa i nemerljivog krvnog pritiska. Pregledom je ustanovljeno da ima dve ustrelne sa ulaznim ranama u desnoj slabini i desnoj butini - navedeno je u izveštaju lekara Urgentnog centra.

Zvonko Mateović,

Alo/Masanori Jošida

Ranio ubicu, Zvonko Mateović,, Foto: Alo/Masanori Jošida

Veštak Milan Kunjadić je dodatnim eksperimentom, 16. avgusta 2006. u strelištu „Trofej“, u SC „11. april“, probnim ispaljivanjem iz pištolja CZ 99, kalibra 99 milimetara, utvrdio da čaure izbacuje udesno, a neke i unazad.

- Od 11 ispaljenih metaka, devet je izbačeno udesno i lako unazad, tako da su se zadržale na stolu, u blizini stuba posle odbijanja od njega. Dve čaure su ispale udesno i unazad, a zatečene su na podu pored stola - navedeno je u presudi.


Ponovljenom rekonstrukcijom, analizom komisije veštaka, kao i na osnovu dokaza, potvrđen je zaključak da je Dobrosav Gavrić ubica.

- Gavrić je najpre ispalio tri metka Arkanu u glavu, jedan u glavu i tri u trup Mandića i dva u trup Garića. Posle toga je prošao pored klavira i krenuo ka izlaznim vratima, pokušavajući da pobegne. Dok je izlazio, ispalio je još dva projektila prema središtu hola u kojem su bili gosti, dok je Arkanov telohranitelj Zvonko Mateović odatle pokušao da ga pogodi i spreči njegovo bekstvo. Tada je jedan metak pogodio Gavrića dok je bio u pognutom položaju, a drugi gošću Lj. A., koja je stajala kod klavira, nanevši joj teške povrede opasne po život - navodi se u presudi Okružnog suda u Beogradu.

Komentari (3)

toti

25.02.2020 09:03

I.Šta su to radili Arkanu do urgentnog?Naslov i tekst nemaju nikakve veze.

kit ubica

25.02.2020 22:53

E ako su ga, ruke im se pozlatile. Šteta što umače Ceca.

Combo

26.02.2020 15:25

I,sta su mu radili?