jelena marjanović
dejan briza
jelena marjanović

dejan briza

jelena marjanović , Foto: dejan briza

Na telefonu Jelene Marjanović (33), desetak minuta pošto je, prema optužnici, brutalno ubijena, zabeleženo je nekoliko propuštenih poziva od osobe koja je kod nje memorisana kao - Zlatan Mekin. Veštačenjem je utvrđeno da se iza ovog pseudonima krije njen muž Zoran Marjanovć, koji je po treći put optužen da ju je mučki ubio.

Ada Ciganlija

Alo / Vladimir Marković

Upravo to pozivanje telefonom, u vremenu posle 17.04, 2. aprila 2016. godine kada je, kako se sumnja, već bila mrtva, Tužilaštvo smatra trikom kako bi se zavarao trag. U optužnici, koju je Viši sud u Beogradu potvrdio, a na koju su sva četvorica njegovih advokata uložila žalbu, navodi se da je Marjanović "namerno isključio telefon na deset minutam od 16.54". U to vreme, signal njegovog telefona nije hvatala nijedna bazna stanica.

Sudski veštak tvrdi da je reč o "mirovanju" telefona, odnosno da je bio ugašen. Ipak, stručnjaci MTC nisu decidfirani u tome da je aparat bio ugašen i navode da je moguće da je bio u određenom stanju koje može da se karakteriše kao mirovanje, i to onda kada nema komunikacije.

PROČITAJ JOŠ:

Detalji nove optužnice ne razlikuju se mnogo od ranijih, navedenih u prethodne dve.

Pevačica iz Borče zadobila je osam brutalnih udaraca u glavu dok je stajala u kanalu nasipa Crvenka u Borči. Ove povrede su bile smrtonosne, a sa poslednjim udahom u pluća su joj dospele kapljice vode, grančice i mulj.

Zločinac je koristio dva oružja - oštar predmet, ali i metalnu šipku.

Optužnica, koju je potvrdio Viši sud u Beogradu, ali koja čeka konačnu odluku Apelacionog suda, otkucana je na 90 strana. Ipak, prema tvrdnjama branilaca, puna je manjkavosti. Ne daje odgovor na ključna pitanja - o motivu svirepog zločina, čime je konkretno ubistvo počinjeno, kako je ubica uklonio tragove i pobegao sa lica mesta.

- Treća optužnica je, kao i one ranije, puna pogrešnih činjenica i nagađanja., i to kod ključnih momenata poput ko je ubio Jelenu i kako - kaže advokat Stefan Jokić, koji sa kolegama Nikolom Dumnićem, Aleksandrom Zarićem i Veljkom Deliblašićem zastupa odbranu.

Pančevački most

Alo!/Masanori Jošida

- Uložićemo žalbe, jer nema dokaza da je naš branjenik Zoran Marjanović počinio ubistvo.

U optužnici su dati i iskazi, po tužiočevom mišljenju, ključnih svedoka. Ipak, te izjave su u nekim delovima suprotne činjenicama iz političkih spisa, ali i navodima drugih očevidaca.

Jedan od njih, na čiji se iskaz tužilaštvo poziva, navodi da je video da muškarac i žena silaze niz nasip. Ipak, on decidirano tvrdi da je žena nosila gornji deo trenerke boje kajsije, a da je donji deo bio siv. Ovaj čovek decidirano je tvrdio da je upravo zbog te "čudne boje kajsije i zapamtio to dvoje ljudi".

On u svom iskazu nije mogao na osnovu fotografija da potvrdi da li je reč o Zoranu i Jeleni Marjanović. Pored toga, pevačica je, prema dokumentima, kada je ubijena na sebi imala crni donji i svetloplavi gornji deo trenerke.

Ono što je najinteresantnije što se u optužnici, pored Marjanovića, uvode i kategorije "izvršilac" i "počinilac", kao da je reč o drugoj N.N. osobi, a ne o pevačicinom mužu, koji se tereti za ubistvo. Ovo se ponavlja na ključnim tačkama optužnice - kada se gocvori o izolovanim DNK materijalima koji ne pripadaju Zoranu Marjanoviću. Reč je o biološkom tragu na unutrašnjeoj strani leve Jelenine patike, koja je bačena na drugu stranu kanala (navodi se da je moguće da ju je bacio počinilac krivičnog dela), ali i na njenoj donjoj trenerci i vešu.

Ista situacija se ponavlja i na Jeleninom noktu na domalom prstu leve ruke. Ranije je objavljeo da taj DNK pripada muškarcu i da je on i dalje N. N. Sa ovog prsta skinuta je i njena venčana burma, koja nikad nije pronađena.

- U podnoktnom sadržaju ubijene Jelene Marjanović nema biološkog traga drugih osoba - navodi se izveštaj obducenata u optužnici. Utvrđeno je da je ona imala na rukama odbrambene povrede. Kao prvi napad naznačen je ubod u donji deo glave oštrim predmetom. Takav trag je uočen i na kapuljači trenerke, pa se pretpostavlja da je Jelena bežala sa kapuljačom na glavi kada ju je ubica sustigao.

Sve ove primedbe našle su se u žalbama branilaca Zorana Marjanovića. O njima će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu. Odluka se očekuje do kraja juna.