Saobraćajna nesreća
Tanjug/Dušan Aničić
Saobraćajna nesreća, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Uprkos tome, Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta dovodi u pitanje da li su reakcije vozača bile primerene, te ističe uticaj ljudskog faktora u ovom slučaju.

- Kretao sam se iz pravca Niša nekom normalnom brzinom. Bila je neka sumaglica, a kada sam prošao Moravu – zid - izjavio je jedan od učesnika u lančanom sudaru.

PROČITAJTE JOŠ:

 

S druge strane, profesor Vujanić, kaže da na ovoj deonici postoje oznake, koje pomažu vozačima da odrede vidljivost na putu. Takođe, iako se od prvog momenta nesreće magla navodi kao glavni uzročnik, Vujanić pre svega ističe ljudski faktor.

On je objasnio da upravo na toj deonici na kojoj su se dogodila dva udesa, u oba smera, kaže da postoje belom bojom iscrtani polukrugovi uz liniju zaustavne trake, koji služe za određivanje stanja vidljivosti na putu.

- Ukoliko vidite samo jedan polukrug pred sobom, primerena brzina je 40 kilometara na sat, ako vidite dva, onda 60, i tako dalje - kaže Vujanić.

On objašnjava i da na auto-putu, koji može imati malo zakrivljenje, magla nije iznenađujuć faktor, i da ne može "odjednom da se uleti u nju".

- Vozači imaju priliku da je na ravnom putu vide pred sobom, smanje brzinu, a kada uđu u maglu, uključe sva četiri migavca, kako bi bili vidljivi drugim učesnicima. Dakle, postoji veliki uticaj ljudskog faktora, a u ovakvoj situaciji nije mogao samo jedan vozač da pogreši. Nekoliko njih je pogrešilo, a neću znati tačno ko, dok ne vidim dokumentaciju sa uviđaja - rekao je profesor Vujanić.

Takođe, Vujanić je objasnio i da ova deonica nije obeležena kao crna tačka, ali će nakon ove nesreće, najverovatnije postati. On je objasnio da deonica biva kategorisana kao crna tačka, ako na godišnjem nivou na tom mestu pogine određen broj ljudi.

- Duž deonica na teritoriji gde je pojava magle česta, kao što je slučaj sa Pomoravljem, signalizacija je prilagođena vremenskim prilikama odnosno postavljene su table za maglu i obeležene su bele tačke u vidu polukrugova na propisanom rastojanju, kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je neophodno smanjiti brzinu i istu prilagoditi uslovima na putu - navodi se u saopštenju JP "Putevi Srbije".

Oni su dodali i da njihovi predstavnici svakodnevno obilaze deonice puteva, te da svi uočeni nedostaci blagovremeno budu sanirani i popravljeni.

- Najverovatnije da su smanjena vidljivost zbog guste magle i neprilagođena brzina uzrok katastrofalnih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na auto-putu između Ćuprije i Jagodine, ali svakako pitanje utvrđivanja uzroka saobraćajnih nezgoda prepustićemo nadležnim institucijama - piše u saopštenju ovog preduzeća, u kome je izraženo saučešće porodicama nastradalih.

 

 

Komentari (4)

vlajko

12.10.2018 19:02

Iskreno,mislim da je OK ovaj tekst.Zaista oznake postoje i upozorenja,prolazio sam 1000 puta u prabcu Nisa i nazad.E sad,OPSTA KULTURA.To je za sociologe.Bio sam u situaciji da na upaljen tempomat na 120 tri momka sa Fiatom Sabackih tablica zezaju normalne vozace na auto putu.Primer,zaobidju me i uspore na 60.Ja ih prezeknem,cekaju oko 20 minuta i na mojih 120 oni me obidju ko metak.Onda sami na putu dodju ispred i koce.

Naki

13.10.2018 07:55

@vlajko - Okrenes policiju pa nek oni smiruju goveda koji su izasli na put da zamajavaju narod

vlajko

12.10.2018 19:05

Sreca pa bili saobracajci sa radarom.Ne bitno je mesto.Mene u Simanovxima pustili,a njih skrenuli u kucicu.Moj dozivljaj.To je ono sto su mimci u pmavom uspeli snimiti i svaka im cast.Sve pohvale za nase saobracajce,nek shvati ko kako hoce,briga me,ali svaki dan oni spase bar jefan ZIVOT.Mislite o tome.

Dragče

13.10.2018 08:10

Pravi uzrok je MAGLA! A NEPAŽNJA vozača je izazvala nesreću u kojoj je 12 ljudi izgubilo život!!