Nenad Ronić, Knjaževac, ubica
Alo
Nenad Ronić, Knjaževac, ubica

Alo

Nenad Ronić, Knjaževac, ubica, Foto: Alo

*Sahrana ubijenih planirana za sredu 17. jul

*Tragično nastradali otac (38) i sin (19)

*Meštani upiru prstom u sina ubice Nenada

 

Jedanaestogodišnja devojčica očevidac je masakra koji se 14. jula dogodio u Knjaževcu kada je Nenad Ronić (63) u naletu besa iz poluautomatske puške ispalio 29 metaka i ubio zeta i unuka i ranio drugog unuka i snaju.

Pročitajte još:

A. R. (11) gledala je kako joj deda hicima iz „kalašnjikova“ ubija oca Jastreba (38) i rođenog brata Ivana (19) i ranjava njegovu suprugu Romanu (20) i brata Bendžamina (15).

Nenad i ranije pravio probleme

Meštani romskog naselja u Knjaževcu kažu da je Nenad i ranije bio nasilan, zbog čega je policija nekoliko puta morala da interveniše.

- Čim se s nekim zameri, on dohvati gvozdenu motku pa udara - tvrde komšije, a meštanin Saša Asanović tvrdi da je policija znala da Nenad ima ilegalni pištolj. - Pre desetak godina Nenad je mene jurio pištoljem da me upuca, pokušao je i kolima da me pregazi. Kada me je jurio pištoljem, pobegao sam pravo u policijsku stanicu. Sve sam ispričao, i da je nasilan, i da ima pištolj. Prijavio sam ga i ništa. Nije mu oduzeto oružje - tvrdi ovaj čovek.

Rođaci, komšije i prijatelji ispunili su juče dvorište kuće u kojoj se odigrao krvavi pir, a njihovi leleci nad otvorenim kovčezima žrtava ledili su srce. Monika, ćerka ubice i majka i supruga ubijenih, juče je čitav dan provela u bolnici u Nišu kraj ranjenog sina i snaje. Prijatelji, koji su dolazili da izjave saučešće, tešili su Jastrebovu ćerkicu, pred čijim očima je i izdahnuo. Samo zahvaljujući njoj preživeo je Ivanov sin, star svega 20 dana.

- Porodica je sedela u prizemlju kada su čuli Nenada kako viče i pucnje. Jastreb i Monika su istrčali iz sobe, a za njima i Romana, koja se ubrzo vratila i viknula maleckoj da uzme bebu i spasi je - prepričava za naš list prijatelj porodice.

Devojčica se s bebom u naručju sakrila iza kreveta kako je deda ne bi pronašao. Videla je kako se njena majka bori sa svojim ocem u pokušaju da ga spreči da uđe u sobu. Kada se pucnjava završila i sve zamuklo, A. R. je izašla i zatekla stravičan prizor.

Rođaci prete odmazdom

Ispred kuće ubice Nenada, koja je zaključana, neprekidno dežura policija. Meštani mahale kažu da policija čuva kuću da je oni ne bi razbili, kamenovali, zapalili...

- Nenad će da istruli u zatvoru. Ali njegov sin Siniša i unuk Džani... Niko ne zna gde se sakrio Siniša sa porodicom, a svi mislimo da je on uticao na Nenada da pobesni. Osveta ne gine, tako se priča, pa nek i njegova krv oseti ovo što mi osećamo... Ko zna kada će to biti, za mesec, dva, godinu... Ubijeni Jastreb ima 90 odsto rođaka po inostranstvu, ko zna šta će biti - pričaju meštani, svi do jednog.

- Na podu u predsoblju ugledala je brata Ivana kako leži obliven krvlju, a u dvorištu oca i trenutak u kojem je Jastreb okrenuo glavu ka supruzi, uzdahnuo i umro. U suzama je pričala kako je izdahnuo gledajući njenu majku - prepričava prijatelj potresne detalje.

Krvavom piru prethodila je porodična svađa i nesporazum oko toga šta se zaista dogodilo. Naime, kobnog dana iz Nemačke sa porodicom doputovao je Nenadov sin Siniša, Monikin rođeni brat. Sinišin sin Džani (22) posvađao se i potukao sa ranjenim Bendžaminom. Neko je potom otišao kod Nenada i rekao mu da je Bendžamin usmrtio Džanija. Ta netačna informacija bila je okidač za Nenada, za kojeg meštani tvrde da je u momentu pokolja bio vidno pijan.

Očevici kažu da je besan uleteo u dvorište i vikao: „Džani je sad umro, svi ćete da vidite, pobiću vas, istrebiću vas! Ni beba nema da ostane, krv ću vam zatrti!“, a potom je zapucao. Tvrde i da se dugo čekalo na dolazak Hitne pomoći.

- Ivan je ležeći u krvi iznova ponavljao majci: „Mama, znam da sam gotov. Samo te jedno molim, čuvaj mi sina, ne daj da ga niko drugi uzme, samo ti i moja Romana.“ Monika ga je tešila govoreći da će ostati živ - pričaju komšije.

Po dolasku Hitne pomoći Ivan je prebačen u bolnicu, gde je i preminuo. Policija je ubrzo uhapsila Ronića i njemu je određen pritvor do 30 dana.

BONUS VIDEO: Francuska povlači priznanje Kosova