Portugalska policija
EPA
Portugalska policija

EPA

Portugalska policija, Foto: EPA

Za Igorem Božovićem (56) policija je tragala od avgusta 2017. godine, a njegov sin Vladimir (30) bežao je istražiteljima od 12. septembra 2016. godine. Tada je izbegao hapšenje, kao i Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major, Davor Prelević.

Lisice na ruke tada nisu stavljene nijednom od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana - Slobodanu Kašćelanu i Milošu Radonjiću, koji su kasnije uhapšeni u Češkoj, odnosno Hrvatskoj.

Igor Božović, kojeg Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je početkom novembra 2011. godine sa Kašćelnom stvorio kriminalnu organizaciju, bio je u zatvoru kada je policija u Kotoru hapisla kavčane.

Spuške bedeme napustio je 4. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek 12 dana kasnije tražilo je od Višeg suda da Božoviću odrede pritvor.

Do danas je bio nedostupan istražiteljima.

Otac stvorio kriminalnu organizaciju, sin se bavio zastrašivanjem žrtava

Iz UP su pojasnili da su za Božovićima tragali zbog obezbjeđenja njihovog prisustva krivičnom postupku:

"Koji se protiv njega (Igora Božovića) u Crnoj Gori vodi zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, dok se V.B. traži takođe radi obezbeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško delo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", saopšteno je iz UP.

Iz te bezbednosne institucije objašnjavaju da starijeg Božovića sumnjiče da je "od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela".

Njegovog sina Vladimira (30) sumnjiče da je kao član te kriminalne grupe prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica "kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator".

Na teret mu se stavlja da je u maju 2016. godine pokušao da iznudi 30.000 evra od sugrađanina K.B, nakon što mu to nije uspjelo, u julu iste godine digao u vazduh automobile tog sugrađanina.