Zlostavljanje deteta
Printscreen/ Twitter
Zlostavljanje deteta, Foto: Printscreen/ Twitter

Vaspitačice zaposlene u beogradskom vrtiću "Zamak", u kojem je nastao uznemirujući snimak na kome se vidi kako maltretiraju mališane, dobile su danas otkaz. Tačnije, one su, kako kaže za Jasenka Jakovljević, jedna od majki dece koje borave u ovoj predškolskoj ustanovi, udaljene sa posla. To je roditeljima saopšteno na sastanku koji je vlasnik vrtića sazvao večeras u 18 časova.

Po završetku roditeljskog sastanka, roditelji su naveli da su uplašeni i zabrinuti za svoju decu posle snimka koji se pojavio na društvenim mrežama. Neki od njih podneće krivične prijave, ali se, ipak većina zalaže za to da vrtić nastavi sa radom.

- Bilo je onih koji su kazali da su njihova deca prezadovoljna tim vaspitačicam i da su ih obožavala. Niko od roditelja nije mogao na sastanku da kaže je njegovo dete neka od njih ikada maltretirala - navodi Jakovljević.

Na snimcima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, pritom iz grubo spuštajući na pod, viče na njih dok ona jecaju.

Kako je ranije danas rekao gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak, ukoliko se utvrdi da su snimci autentični posledice će snositi i ustanova i vaspitačica iz vrtića, jer "takav odnos prema deci je neprimeren i nedozvoljen, u bilo kom vrtiću, privatnom ili državnom".

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da su deca u jednom privatnom beogradskom vrtiću bila izložena nasilju od strane vaspitačica, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Zaštitnik građana od ovog sekretarijata traži da mu u roku od 15 dana dostavi izveštaj o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju, kao i zapisnik o izvršenom nadzoru nad radom privatne Predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu.

Imajući u vidu da se radi o predškolskoj ustanovi čiji osnivač nije Grad Beograd već samo izdvaja sredstva za naknadu dela troškova boravka dece u ovim ustanovama, Zaštitnik građana traži od Sekretarijata da deo izveštaja sadrži informacije na koji način vrši nadzor nad radom ovih predškolskih ustanova.

Pročitajte još:

Komentari (1)

naki

23.01.2021 06:49

To sto dobile otkaz je ok ali treba na sud I da vise nikad ne budu vaspitacice