Policija, specijalci
Alo!/ Masanori Jošida
Policija, specijalci

Alo!/ Masanori Jošida

Policija, specijalci, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila je uvid u bankovne transakcije pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, od 1. januara 2019. godine, kako bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca, preneli su mediji.

Prema pisanju medija, na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca nalazi se 20 osoba i i 37 organizacija ili udruženja.

Na spisku su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRODI, Jukom, CEAS, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, Helsinški odbor za ljudska prava...

Od pojedinaca, pominju se imena novinara Slobodana Georgieva, Biljane Stjepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića, a na spisku je, prema navodima medija, i Vuk Jeremić, reditelj Andrej Nosov, Jelena Milić iz CEAS-a...

Traže se podaci i o produkcijskoj kuci Non Aligned Films, Trag fondaciji, Fondaciji Katalist, Fondacija Sloboda štampe...

Uprava traži promet po dinarskom i deviznom računu, i ukupno po godini, sa navedenim osnovama priliva i odliva i podatke po čijem nalogu se vrše uplate i u čiju korist se vrše isplate, podatke o ovlašćenim licima, da li su navedena lica ovlašćena po računima drugih lica...

Čačak, policija

Rina

policija, Foto: Rina

Udruženje novinara Srbije traži od Ministarstva finansija i Uprave da objasne ovaj potez, koji vide kao "sumnjičenje novinara, medije i udruženja za pranje novca" i pitaju zašto je i UNS obuhvaćen nameravanom proverom.

Dodaju da ne spore pravo državnih organa da koriste zakonska ovlašćenja, ali su, kažu, zabrinuti što se na spisku objavljenom u medijima nalaze novinari, istraživački mediji, novinarska i medijska udruženja koja, kako navodi UNS, štite slobodu medija.

Reagovale su i neke opozicione stranke, pa tako Stranka slobode i pravde nema sumnju u to da je cilj da se oni koji su navedeni za proveru računa kriminalizuju.

Članice DS Vesna Marjanović i Maja Videnović smatraju da je ovaj potez Uprave akt "gušenja nezavisnog i kritičkog delovanja nezavisnih medija i organizacija civilnog društva, te njihovo zastrašivanje i pokušaj diskreditacije".

Jelena Milić

Tanjug/Sava Radovanović

Jelena Milić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, Uprava za sprečavanje pranja novca redovno kontroliše vladine zvaničnike i funkcionere.

Pored toga, u skladu sa Preporukom 8 FATF i međunarodnim dokumentima, uključujući i Rezoluciju SB UN 2462, Srbija je implementirala mehanizam nadzora nad neprofitnim sektorom u cilju sprecavanja njegovih zloupotreba u svrhu finansiranja terorizma.

Mehanizam je u decembru 2019. godine vrednovan od strane MANIVALA i ocenjen je kao "široko usklađen sa standardima FATF".

Procedure i kriterijume za vršenje nadzora usvojila je Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor i oni su transparentni i javni.

Celokupan nadzor se sprovodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji su u skladu sa svim relevantnim međunarodnim preporukama i kriterijumima.

Komentari (4)

moni

28.07.2020 14:59

tako je...treba toj bahatosti stati na put...stranci ih plaćaju da blate samo srbiju, uvek im je neko za nešto kriv...

violeta

28.07.2020 15:00

,,Kasno Janko na Kosovo stize,,! Mnogo ste zakasnili !!

Милан

28.07.2020 15:38

Шта се плашите ако поштено радите!

Ljubiša

28.07.2020 17:21

Koga Djilas brani, taj je sigurno lopov.