Čaba Der
Facebook
Čaba Der

Facebook

Čaba Der, Foto: Facebook

Pored potrage za Derom, za koga se inspektori nadaju da će ga locirati živog i uhapsiti, kao i da će odati motiv likvidacije i naručilac, kontrolišu se i snimci nadzornih kamera u ovom naselju, blizu Ulice Rajka od Rasine ubijen Marković. Naime, moguće je da je neka dobro snimila i lik vozača belog "punta" iz kojeg je izašao Der i iz pištolja sa prigušivačem pucao u žrtvu. Iako je prva pretpostavka bila da je Marković ubijen umestvo svog šuraka Aleksandra Šarca, člana "Pink Pantera" za kojim traga Italija zbog pljačke juvelirnice, ne može se odbaciti mogućnost i da je ubijeni, koji je posedovao cvećaru i nije imao dosije, bio prava meta. Upravo zbog toga proveravaju se svi njegovi kontakti, da li je možda sa šurakom ili nekog drugom osobom iz kriminogene sredine sarađivao.

- Ubica je plaćeni egzekutor, tako da je malo verovatno da je Markovića ubio greškom. Pitanje je samo da li se Marković sam uključio u neke kriminalne aktivnosti i zbog toga platio životom ili je možda likvidiran da bi se poslala poruka šuraku Šarcu. Tu enigmu zasad može da razreši Der, koji je u bekstvu, a koji je možda učestvovao u još nekim likvidacijama u Srbiji, ali i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa istragom.

PROČITAJ JOŠ:

Sama biografija Čabe Dera, koji je već robijao zbog ubistva a dovodio se u vezu sa još nekim planiranim likvidacijama, ukazuje da iza njegovog angažovanja za egzekuciju na Banovom brdu stoji ozbiljna ekipa.

U prilog tome ide i to što je Der 2004. ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića, člana kriminalne grupe "Firme" u klubu "Marina". Prilikom ubistva bio je maskiran, imao je ribarski šešir, bradu, a interesantno je da je dok je bežao pao sa bicikla i udario u parkirani automobil, pa je ostavio materijalne tragove na osnovu kojih je identifikovan.

Nije, međutim, odao da je to uradio po nalogu Vojislava Škrbića, čija ekipa je Deru, dok je robijao zbog krađa, u zatvor slala uplatnice, pakete i tako ga vrbovala da radi za njih. Uprkos ćutanju egzekutora, koji je osuđen na 15 godina zatvora, policija je došla do dokaza o naručiocu likvidacije Jelačića, pa je i Škrbić postat na 11-godišnju robiju.

Ubistvo

Printscreen

Ubistvo, Foto: Printscreen

- Der je robijao u Sremskoj Mitrovici i sigurno je tamo proširio kontakte ne samo na Vojvodinu, već i na ceo Balkan. Prema operativnim saznanjima, nije član nijedne ekipe već je radio za onoga ko mu plati - kaže naš izvor.

Verovatno je po tom principu ko da više trebalo i da, po nalogu ekipe Armina - Muše Osmanagića, vođe barskog kriminalnog klana ubijenog u septembru 2014. godine, likvidira Alena Kožara, koji je na čelu rivalske grupe nasledio Luku Đurovića. Ubrzo po puštanju iz zatvora u Srbiji, Der i Baranin Marko Gojčević, u septembru 2017. godine, uhapšeni su u Sarajevu, a navodno je trebalo da po nalogu ljudi iz Osmanagićevog okruženja likvidiraju Kožara. Sumnjalo se da je upravo Kožar, snajperom u po bela dana ubio Osmanagića, čiji saradnik je bio i Gojčević. Obojica su, međutim, ubrzo posle hapšenja puštena, a sada se utvrđuje kuda se Der sve kretao i da li je možda učestvovao u još nekim likvidacijama.

Angažovan za ubistvo Kožara

Za Alenom Kožarom, koga je trebalo da likvidira Der, Crna Gora je raspisala poternicu, a tereti se da je po nalogu Luke Bojovića organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića. Šaranović, koji je bio optužen da je organizovao egzekuciju Lukinog mlađeg brata Nikole, ubijen je u martu 2017. ispred svoje kuće u budvanskom naselju Dubovica.