Rešena misterija smrti, Novak Stevanić
Privatna arhiva
Novak Stevanić

privatna arhiva

Novak Stevanić, Foto: privatna arhiva

U Višem sudu u Beogradu danas je u nastavku suđenja okrivljenima za takozvanu prvu otmicu “zemunskog klana” pozlilo optuženom Goranu Ristiću, posle čega je hospitalizovan, a suđenje odloženo za 9. septembar.

Ristiću je skočio pritisak na 180 sa 130 nakon rasprave u sudnici oko njegove odbrane i odbijanja da odgovara na pitanja suda.

Ronioci, potraga

Alo!/ Rajko Ristić

U ovom slučaju, optužena su dvojica policajaca i dva pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počinili razbojništvo, a tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Rešena misterija smrti, Novak Stevanić

Privatna arhiva

Novak Stevanić, Foto: Privatna arhiva

Optužnicom su pored Ristića obuhvaćeni pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, policajac u penziji Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnik "zemunskog klana" Nikola Bajić.

Sumnja se da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Pročitajte još:

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", sada pokojni Zoran Vukojević.

Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ristić je danas iznoseći odbranu potvrdio da je bio u tom automobilu i da je Spasojević stavio lepljivu traku na usta otetom mladiću nakon čega ga je tukao i maltretirao.

Saobraćajka, Strahinjića Bana, policija, udes

Alo!/Masanori Josida

Ubrzo je međutim počeo da se žali da mu je loše i rekao da ne želi da odgovara na pitanja.

Rekao je da ostaje pri onome što je rekao u istrazi.

Na pitanje postupajućeg zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića da li okrivljeni uopšte zna šta je rekao u istrazi, s obzirom na to da se pozvao da je imao moždani udar, Ristić je postojao sve nervozniji, kao i njegov branilac, nakon čega je pozvana hitna pomoć.

Darko Šarić

E stock

Mediji pišu da je ova - prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.