Nikola Radosavljević
Printscreen
Jabukovac

Printscreen/Google Maps

Jabukovac, Foto: Printscreen/Google Maps

Naoružan lovačkom puškom Radosavljević je u julu 2007. godine ubio devet, a teško ranio dve osobe. On je pre krvavog pira pretukao svoju suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da izvrši samoubistvo.

Pročitajte još:

 

Nikola Radosavljević

Printscreen

Nikola Radosavljević, Foto: Printscreen

Šest jabukovačkih porodica izgubile su toga dana svoje voljene, a on je dobio status najmasovnijeg "bezrazložnog" ubice u novijoj istoriji Srbije. Za devetostruko ubistvo nagrađen je time što je umesto u zatvor poslat u bolnicu.

Prilikom gotovo dvadesetominutnog pucanja po selu, Radosavljević je ispalio tačno dvanaest hitaca. Svaki metak je pogodio po jednu žrtvu – jedno dete, tri žene i petoricu muškaraca, a dvoje teško ranio. Sve žrtve su bile osobe koje su se našle u njegovoj blizini dok je, opasan redenikom, prolazio seoskim drumom. Svi su u trenutku pucanja bili u uspravnom položaju (Radosavljević je, prema rečima jednog od specijalaca koji su učestvovali u akciji hapšenja, poštedeo jednu ženu koja je legla preko svog deteta, kao i staricu koja je pala). Najstarija žrtva je sedamdesetogodišnja Marina Barbucić, a najmlađa – petnaestogodišnji Srđan Badžikić.

Pročitajte i ovo:

 

Kada su ga prilikom hapšenja na seoskom groblju na porodičnoj grobnici njegovih roditelja (gde je ponovo pokušao sebi da oduzme život), pola sata posle ponoći pripadnici antiterorističke jedinice pitali da li zna šta je uradio, Radosavljević ih je samo unezvereno gledao i ponavljao da ne zna.

Glavni motiv Radosavljevićevog zločina, kako je pisao list "Vreme", jeste njegova opsednutost vlaškom magijom. Osim što je bio nervozan jer su mu u nedavnim požarima uništeni šuma i salaš, Radosavljevića je proganjala ideja da su mu žene iz sela, konkretno žena njegovog brata i njena majka Anika Čogić (poslednja žrtva), "bacile vradžbine".

To uverenje potvrđuju i Radosavljevićeva supruga i otac Petar, koji je pronašao tamjan i kašiku na podu u kući gde je Nikola nasrnuo na ženu, zbog čega je pretpostavio da je na taj način pokušavao da se oslobodi vradžbina. U prilog tezi da je Radosavljević u ubijanje krenuo motivisan time što je na njega bačena crna magija ide i argument da je jedna od osoba koje su izbegle metak Radosavljevićeve puške, starica koja je na njegovo pitanje da li se bavi "fakaturima" (vlaški naziv za crnu magiju) odgovorila da nikada u životu nije imala dodira sa tim stvarima.