Aleksandar Knežević Knele začetnik dizel generacije
Privatna arhiva
Aleksandar Knežević Knele začetnik dizel generacije

Privatna arhiva

Aleksandar Knežević Knele začetnik dizel generacije, Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Knežević Knele (21) privlačio je pažnju gde god se pojavljivao. Bio je žestok momak, predvodnik dizelaške generacije, a pojedini su ga nazivali i „princem beogradskog asfalta“. Godinama se spekulisalo da li je loto devojci Suzani Mančić oteo automobil po kojem je bio prepoznatljiv, jer je samo taj automobil „žarko želeo“.

Imao je 21 godinu kada je ubijen, a danas bi imao 47. Imao je kratak fitilj, učestvovao je u brojnim pucnjavama i tučama. Nekoliko puta je pucano i na njega, ali je uspevao, pod srećnim okolnostima, da izbegne metke. Prvi je furao firmirane trenerke i kajle oko vrata, vozao se po Beogradu crvenim „poršeom“. Svedoci kažu da je imao kratak fitilj samo onda kada je neko bio drzak i bahat, a da je inače važio za „kulturnog i uljudnog“ i da je svaki sukob želeo da reši mirnim putem. Kažu da je bio šmeker i lepak za žene, voleo je brze vožnje automobilima i motociklom, ali i da je štitio slabije od sebe.

Godinama se spekulisalo da je bahato uzeo „porše“ voditeljki Suzani Mančić, jer ga je želeo. Prema pisanju medija, prvi vlasnik automobile bio je Vlada Kovačević Tref, a sledeći vlasnik bila je loto devojka. Dugo su kružile priče po prestonici da je Knele obožavao taj automobil i da je samo rešio da ga uzme od voditeljke. Međutim, njegova devojka i najveća ljubav konačno je to demantovala, posle više od 20 godina.

- Nije tačno da je Knele oteo Suzani automobil! Bila sam sa njim kada ga je kupio od njenog muža, na Bubanj potoku - navodi se na Fejsbuk stranici „Legende devedesetih“.

Muž od Suzane Mančić prodao automobil Kneletu

Marko Đoković

Muž od Suzane Mančić prodao automobil Kneletu, Foto: Marko Đoković

Od odlikaša do Vukovog telohranitelja

Knele je rođen 27. aprila 1971. godine u Beogradu. Bio je odličan đak, a u tinejdžerskim godinama je ozbiljno povredio oči kada je uperio blic aparata u lice. Devojka kaže da je znao mnogo tajni i „da je bio jači od države, mogao je da okupi mnogo ljudi, a to sistem nije mogao da dopusti“. Bio je kratko na ratištu u Hrvatskoj 1991. godine, a potom je iste godine sa Giškom i Branislavom Matićem Belim učestvovao u čuvenim demonstracijama 9. marta. Posle toga je postao zvanični telohranitelj Vuka Draškovića.

Njegova devojka je rekla da je bio kralj omladine Balkana i car Beograda, da su ga svi uvažavali, da je bio fenomen kakav se retko rađa. Oko Kneleta se uvek okupljalo jato momaka i devojaka.

- Knele se brzo vezivao za drugove i tražio je od njih doslednost. Mnogi su se šlepali uz njega da bi koristili njegove pare i popularnost. On nigde nije morao da plaća, gde god je ušao, čekao ga je VIP separe. Bio je senzacija gde god da se pojavi, svi su se okretali i blenuli u njega. Čim sedne, oko njega krenu da se okupljaju kao da je svetska zvezda. Svi su se hvalili što ga poznaju. Bio si neko ako si bio viđen u Kneletovom društvu - ispričala je Kneletova devojka, a prenosi portal „Legende devedesetih”.

Đorđe Božović Giška, jedan od najboljih Kneletovih ortaka i njegov guru, koji ga je štitio, bio je žestok momak, a upravo on mu nije dozvolio da ide u rat početkom krvavih devedesetih.

Đorđe Božović Giška voleo Kneleta

Privatna arhiva

Đorđe Božović Giška voleo Kneleta, Foto: Privatna arhiva

Bacao „marlboro“ domcima

Osim po brutalnosti, Knele je, prema rečima poznanika, bio poznat i po dobrim delima koja je činio za slabije. Njegova devojka kaže da Saša nije voleo cigarete i da bi samo ponekad zapalio u društvu. - Sećam se kako smo se vozili u BMW-u i bacali boksove „marlbora” domcima na Autokomandi - kaže Kneletova ljubav.

- Knele je došao u Srpsku gardu, ali mu Giška nije dao da ide u rat. Govorio je da ne bi mogao sutra da pogleda Kneletove roditelje u oči ako izgube sina zbog njega. Tražio je da mu se Knele zakune da neće ići na ratište, pa mu je on to na kraju i obećao. Kneletova reč je bila zakon, kad on nešto obeća, to ne prekrši. Giška ga je najviše voleo od cele omladine - prenosi portal „Legende devedesetih“.


Međutim, svedoci tog vremena kažu da se njegov mladi život završio brzo, onako kako je i živeo.

Kneletova smrt i dan-danas spada u najmisterioznije slučajeve, jer počinioci nikada nisu pronađeni, a niz jezivih detalja obeležio je njegovu likvidaciju. Reč je o čuvenom apartmanu 331 Hotela „Hajat“ u Beogradu. U tom apartmanu je ubijen 28. oktobra 1992., a sutradan je pronađen krvav na stomaku. Na ogledalu je krvlju ispisana poruka „Broj 1“. Ubice nikada nisu pronađene, a poruka nije dešifrovana.

Ćentinom zetu uzeo „roleks” i džip

Po Beogradu se i dalje prepričava događaj kada je Knele, navodno, jedne noći u prepunoj kockarnici Hotela „Jugoslavija“ pred svim gostima prišao jednom muškarcu, skinuo mu s ruke „roleks“ i uzeo ključeve od džipa „krajsler vrangler“. Navodno, čovek koga je ponizio pred svima bio je Miodrag Cvetinović, zet Radeta Ćaldovića Ćente, i šuškalo se da je to bio početak njegovog kraja.

Komentari (28)

Sale

01.08.2018 12:40

U tekstu ne videh čime se to dotični bavio pa je mogao da plati apartman u Hajatu. U 21. godini života. Ajde da je bio "vođa navijača", ovako ....

Wlad

01.08.2018 12:42

Ma kakav bre princ??Obican kriminalac i probisvet!!!Hteo sve i odmah, pa eto mu sad...

milisav

01.08.2018 13:00

Ma jeste li vi ljudi zaljubljeni u taj "krem"društva pa stalno pišete o njima ili vas hvata nostalgija ili šta ?

goran

01.08.2018 15:24

@milisav - moguce je da je autor pomenutog teksta jedan od takvih kao sto je bio knezevic pa se odusevljava njime.

Mladen

01.08.2018 13:06

Cuj ovo, Princ Asfalta, Zvedza medju Krimosima, uzas, obican dripac i kriminalac , nije mi jasno zasto uopste takvi likovi dobijaju takve bombasticne naslove u novinama, nisu zasluzili niti da im imena spominju da je ovo normalna zemlja, al posto nije tako nam je kako nam je

nada

01.08.2018 13:12

I koga interesuje ovaj kriminalac koga hvala bogu vise nema ! Vi cim se neko ubije na ulici vi pustate price iz podzemlja - dosta je vise ! Bolje ih pohvatajte i strpajte narednih 40 godina u buvaru !!!!!!!!!!

Ivan T

01.08.2018 13:26

Ovog hvale ko da izmislio struju i zvali ga Tesla.Ma dajte bre...dosta više kriminal da se veliča i obožava.Zbog takvih smo tu gde smo.

Ivan T

01.08.2018 13:26

Ovog hvale ko da izmislio struju i zvali ga Tesla.Ma dajte bre...dosta više kriminal da se veliča i obožava.Zbog takvih smo tu gde smo.

U2

01.08.2018 13:28

Dokle pisete o kriminalcima, osobama koje ama bas ni po cemu ne mogu biti uzor. Koji bre Knele , Giska... Sve dno dna. Jbg ne ide Sveto Pismo i kriminal.

danilo adzovic

01.08.2018 13:28

Princ zavrsio kao besna lisica.Gde bese Princevo obezbedjenje pa ne dolazi se tek tako do Princa u hotelsku sobu.Sta ce bre Princ na hrvatskom ratistu?danas kukate za oluju i bljesak a ne kudite Princa zasto je to dozvolio.Mogao je to da spreci sa nebeskih visina.Stalno je bio na kontakt telefonu sa Komadantom Tigrova u Erdutu.

Bob

01.08.2018 14:06

Nije ni čudo što nam je ovakvo kraljevstvo kada su nam ovo prinčevi

Zemun

01.08.2018 15:35

Klasičan indijanac..

SASAKG

01.08.2018 15:35

Kako vas bre nije sramota da pisete o ovakvim propalitetima i olosima i treba da je mrtav takvi nisu potrebni ovom drustvu pisite o nekim uspesnim ljudima ane o krimosima

perica

01.08.2018 16:16

Bio je kriminalac, šljam, lopovčina i završio je kako je i trebalo. Da su svi njemu slični tako završili bilo bi bolje za sva nas ostale.

Лариса

01.08.2018 18:26

Докле више мислите да величате фукару и олош??!! Је л' вам криминалци плаћају да их глорификује те и мртве и живе нон-стоп???

Giska

01.08.2018 18:44

Knele nije bio nikakav vites ili princ sa asfalta,on je bio zasticen od velikog Djordja Bozovica Giske koji je bio najjaci covek Evrope i zato je Knele pod njegovom zastitom mogao da radi st6a hoce a svi su oni radili za DB

aleks

01.08.2018 19:31

Dosta bre velicanja krimosa i olosa. Sta treba deca da nam se ugledaju na te princeve, kraljeve. Pisite o pametnoj deci, skolovanoj, normalnoj, sta, to vam ne prodaje novine. Fuj.

TANJA

02.08.2018 05:12

@aleks - DECA SVAKI DAN CITAJU NA INTERNETU O UBISTVIMA.EVO I OVAJ ADVOKAT JE SARADJIVAO SA KRIMINALCIMA I BRANIO IH I UBIJEN.DECA JAD PROCITAJU OVAJ TEKST O KNELETU ZNACE DA NE TREBA BITI KAO ON JER MOZE NEKO DA TE UBIJE U DVADESET PRVOJ GODINI.TU JE AKCENAT.KRAJ.SMRT."SINE RADI TO...I CEKA TE SMRT".

doki

01.08.2018 19:50

novinar koji velica ovu bitangu zasluzuje naziv SLjAM novinar , stidi se bre sta pises i o kome pides!!!

Acko

01.08.2018 22:00

Velicajte kriminalce i neobdazovanu bandu a posle nam deca kriminalci?!?!

Nole

01.08.2018 22:37

Idioti, mamu vam jebem nepismenu,koje ste vi stoke od novinara,veci ste sljam nego taj koga velicate.Ajde dzukele u vecernju skolu mozda tamo naucite nesto.

TANJA

02.08.2018 05:07

@Nole - O BOZE SACUVAJ.STA VAM JE?DA SE TAKO IZRAZAVATE.SVIMA NAM JE JASNO I CITAMO IZMEDJU REDOVA.DECKO JE BIO KRIMINALAC BOJ JEDAN U TO VREME.A NOVINARI MALO ULEPSAJU TEKST.

Milja

01.08.2018 22:51

Princ? Obican kriminalac i siledzija i vi njega nazivate princom!!! Princevi su zlatni matematicari, sportisti, uspesni mladi ljudi..... a ne ovakvi. Dosta vise o ovim tipovima!!!

ivica

02.08.2018 01:31

Kakav divan poučan tekst! Deci se smeju jer ne prepoznaju Dositeja, a kako bi mogli da ga vide kad u novinama vide polugolog bilmeza sa 6 kajli oko vrata a u istima čitaju nostalgične tekstove o godinama koje predstavljaju najveću mrlju u našoj istoriji!

TANJA

02.08.2018 05:05

O SACUVAJ BOZE KAD COVEK IMA OVAKVO DETE.SA OVAKVIM PONASANJEM .CIME SE ON BAVIO KAD JE IMAO PARE,AUTO,KAJLE...AKO JE BIO JAVNI KRIMINALAC STO GA ODMA NESTRPASE U ZATVOR.MOZDA BI OSTAO ZIV I OPAMETIO SE.LEP DECKO.JADNI RODITELJI.I CIM JE ZIVEO TAKO MORAO JE DA ZNA DA MU PRETI OPASNOST ZA ZIVOT.

VladimirR

02.08.2018 06:54

Jako je loše imati kratak fitilj! To ume da se odrazi na mnogo toga u životu.

Cone

02.08.2018 08:29

Kako PRINC a OTEO!

maksa

02.08.2018 11:49

....ja se obradovao reko pisete o Živojinu Misiću,Nikoli Tesli,Nadezdi Petrovic ,Milunki Savic,Momcilu Gavricu,Milutinu Milankovicu...da nema o kome ...neo o obicnoj secikesi ,slilovatelju,narko dileru,razbojniku ...jednom recju talogu naseg drustva....kakav bre princ...sramite se svoje profesije...i vi sebe nazivate novinarom....