Groblje, vandalski čin kod Kruševca
Printscreen
Groblje, vandalski čin kod Kruševca

Printscreen

Groblje, vandalski čin kod Kruševca, Foto: Printscreen

Prema prvim informacijama, 21 nadgrobna ploča je oborena, ali nije polomljena, dok je 18 spomenika oboreno i polomljeno. Ukupno 26 nadgrobnih spomenika je oštećeno tako što su na slikama pokojnika iskopane oči.

Građani javili policiji

Razrušeno groblje primetili su meštani u sredu, 24. oktobra, nakon čega je obaveštena policija koja je obavila uviđaj.

- Na seoskom groblju u ovom malom selu nadgrobne ploče na 18 spomenika su porušene i polomljene, dok je 21 spomenik samo oboren, ali su ploče ostale cele. Od 39 oborenih spomenika, 31 je novijeg datuma, dok je osam starijih grobova. Još 26 nadgrobnih spomenika, koji stoje i nisu oboreni, oštećeno je tako tako što je izopačeni vandal nekim oštrim predmetom iskopao oči na slikama pokojnika - kaže izvor.

Meštani kažu da tako nešto normalan čovek ne bi mogao da uradi i nadaju se da će počinilac biti nađen.

- Pola groblja je porušeno. Gde nisu oboreni spomenici, tu su oči na slikama iskopane. Ne valja, sinko, tako nikad nije bilo. Ja sam stara žena, ali ovako nešto nisam doživela - kaže Stanica Stojadinović, meštanka sela Maćija.

Sumnjiv mladić

Prema priči meštana, spomenici su porušeni u periodu od 22. do 24. oktobra.

Pročitajte još:

- U ponedeljak smo na putu između Maćije i Braljine videli mladića od oko 20 godina koji se čudno ponašao. Na ramenu je imao torbu, a u džepu jakne kao da je skrivao nešto. Bio nam je sumnjiv. U sredu kada su meštani došli na groblje, zatekli su užasan prizor: oborene i polomljene spomenike, dok su na slikama kopane oči. Jedan stariji čovek koji je prvi primetio išao je od kuće do kuće i obaveštavao ljude da je na našem groblju haos. Sumnjamo na tog mladića koga smo videli - priča Svetlana Obradović iz Maćije.

Policija je obavila uviđaj i radi na rasvetljavanju svih okolnosti slučaja, a o događaju je obavešteno i nadležno tužilaštvo.

Komentari (1)

Boze svasta

28.10.2018 19:28

Pa kakvi su to spomenici koje moze jedan mladic da porusi? Ili, kakve je snage bio covek koji je to uradio? Ono sto je sigurno to je osoba bez pameti, srca i vere