Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

EPA

Na suđenju nije otrkiven ni motiv niti nalogodavac, Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Naš izvor navodi da afričke vlasti srpskim organima nisu poslale još nikakav odgovor.

- Uputili smo zahtev za ekstradiciju Gavrića i čekamo odgovor - rečeno je „Alo!“ u Ministarstvu pravde Srbije.

Ramuš otkrio ko će na čelo Kosova: Aljbin ih sve nervira, a već su poslali svog čoveka po instrukcije u Ameriku!

Kosovski politikolog Ramuš Tahiri je siguran da Srpska lista neće imati ministra ukoliko lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude premijer Vlade Kosova, a potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić smatra da bi takav potez Srpsku listu isključio iz političkog života na Kosovu.

Gavrić, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana, opet je tražio azil u toj zemlji, o čemu se vodi proces pred Magistarskim sudom u južnoafričkom gradu Kejptaun.

Ustavni sud iz Kejptauna u decembru prošle godine ponovo je odbio njegov zahtev za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici. Najviša sudska instanca te zemlje zaključila je da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano.

Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

Sim silama se bori da ga ne izruče Srbiji, Dobrosav Gavrić, Foto: screenshoot/Youtube

Prema odluci suda, on ima pravo na reviziju dobijanja izbegličkog statusa i mogućnost da se obrati Žalbenom odboru za izbeglice.

Srbin nabio gas na 300 na sat, pa izgubio kontrolu, automobil se okretao na auto-putu! Kada su ga izvukli ostali su u šoku! (FOTO)

AUTOR: D. Ćuruvija DATUM I VREME: 20.10.2019. 07:08 Srbin star 19 godina slupao je prekjuče u Švajcarskoj skup sportski automobil jer ga je vozio najmanje 300 kilometara na sat!

Gavrić, takođe, može u esktradicionom postupku da se bori za ostanak u Južnoafričkoj Republici.

Plaši se da ga ne ubiju

Gavrić se u Južnoafričkoj Republici nalazi se u zatvoru „Heldestrum“, koji važi za dobro čuvan kazamat, u zapadnom delu Kejptauna, u mestu Kaledon. On se najpre pravnim sredstvima borio protiv ekstradicije, a potom je podneo i zahtev za politički azil u Južnoafričkoj Republici. Njemu je odbijeno nekoliko molbi za azil u ovoj zemlji, uz obrazloženje da nije politički progonjen u Srbiji. Gavrić je u jednoj od žalbi za dobijanje azila isticao da je politički progonjen, kao i naglašavao da mu je život u Srbiji ugrožen, kao i da se „plaši Arkanovih osvetnika“.

U svom zahtevu za azil, Gavrić tvrdi da mu je ubistvo napakovano i navodi da je jedini koji je imao motiv i moć za uklanjanje Arkana tadašnji predsednik Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svedoka protiv njega u Hagu, te da se verovalo da je on i naručio atentat.

Međutim, profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović ističe da Milošević nije imao motiv za ubistvo Arkana, o čemu svedoči i njegova javna izjava, data posle 5.oktobra 2000. godine, na jednoj televiziji.

Dobrivoje Radovanović kaže je pevačica ubijena iz ljubomore

Tanjug, Zoran Žestić

Dobrivoje Radovanović kaže su CIA ili strane obaveštajne službe ubile Arkana zbog Slobodana Miloševića, Foto: Tanjug,/Zoran Žestić

- Milošević ne stoji iza toga, ali moguće je da stoje njegovi bliski saradnici. On je tada rekao: „Da je Arkan živ, ne bi bio Petog oktobra“. Njegova izjava je delovala vrlo iskreno - priseća se Radovanović.

Kao drugi motiv, Radovanović navodi sukob tadašnjih visokih funkcionera Službe državne bezbednosti sa Miloševićem neposredno pred 5. oktobar.

Uhapšen zbog kokaina

Gavrić je 2006. pobegao iz Srbije. Uhapšen je krajem 2011. u Južnoafričkoj Republici, ali ne po poternici Srbije. U Africi je nastavio da se bavi kriminalom, pa je uhapšen kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. Gavrićev identitet, međutim, nije odmah otkriven (policiji se predstavio kao Saša Kovačević) i on je najpre pušten iz pritvora. Ubrzo je ponovo uhapšen zbog posedovanja kokaina i tada je utvrđeno da se radi o Arkanovom ubici.

- Oni su sarađivali s američkom obaveštajnom službom, koja je bila protivnik Miloševićevog režima i nije isključeno da je CIA ubila Arkana, koji je bio patriota. Takođe, iz istog razloga, motiv su imale i strane obaveštajne službe, prvenstveno engleska MI6 - naglašava poznati kriminolog.

Kao poslednju varijantu, ali najmanje moguću, sagovornik „Alo!“ navodi ulogu srpskog podzemlja, kojem je Arkan smetao.

Slobodan Milošević je imao poverenje u Arkana

EPA, Saša Stanković

Slobodan Milošević je imao poverenje u Arkana, Foto: EPA/ Saša Stanković

- Arkan je bio preuzeo neke poslove za sebe, a ostali su ostali po strani, što je moglo da im zasmeta, ali ipak smatram da tu ne leži motiv - zaključuje Radovanović.

On dodaje da je sud utvrdio osudio prave izvršioce, za razliku od motiva i nalogodavca.

- Zločin je počinio policajac i grupa policajaca. Sigurno su znali ko stoji iza ubistva i zbog toga bili dobro plaćeni. Oni koji su naručili ubistvo čuvali su i Gavrića i ostale tokom bekstva u inostranstvu. Oni sada Gavriću sigurno pružaju zaštitu u zatvoru u Južnoafričkoj Republici - napominje on.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!