Gradilište u Kneza Miloša
Alo!/Masanori Jošida
Gradilište u Kneza Miloša

Alo!/Masanori Jošida

Nebojšino telo satima bilo zatrpano, Foto: Alo!/Masanori Jošida
Gradilište u Kneza Miloša

Alo!/Masanori Jošida

Satima izvlačili telo, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Tragedija se dogodila juče oko 8.35 na gradilištu koje se nalazi između ulica Kneza Miloša i Sarajevske u Beogradu, na mestu nekadašnje ambasade Sjedinjenih Američkih Država, na čijem mestu se sada zida luksuzni stambeno-poslovni kompleks.  

Oglasio se investitor

Povodom tragedije se oglasila i firma „KMR Development“ d.o.o., koja je investitor.

- Izražavamo najdublje žaljenje zbog nesrećnog događaja koji se dogodio jutros i izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici našeg stradalog radnika. Sa nadležnim organima radimo na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do ove nesreće i zbog toga u ovom trenutku ne možemo da vam damo više preciznijih informacija. Bićemo na raspolaganju porodici za sve ono što im je u ovom trenutku neophodno, a javnost ćemo obavestiti o detaljima čim nadležni organi utvrde tačne činjenice - navodi se u saopštenju predstavnika firme.

- Iz čista mira se srušio jedan potporni zid, a nesrećni Nebojša je stajao i pokušavao da golim rukama pridrži zid, a zatim je zatrpan tonama zemlje i betona. Pored se srušio još jedan zid, ali nikoga nije povredio. Nebojša je bio zatrpan od 8 do 13 sati, a šanse da će da preživi bile su ravne nuli. Smrskani su mu lobanja i ceo trup, a operacija izvlačenja je trajala satima, jer je morao da se uklanja sloj po sloj zemlje, a zatim se ispod tog stuba potkopavala zemlja na mestu gde se nalazio radnik. Bukvalno su mu se organi videli kada je izvučen - kaže izvor blizak istrazi.

Prema rečima svedoka, svemu je prisustvovao Nebojšin rođeni mlađi brat, koji je bukvalno posmatrao kako mu brat nestaje pod betonom i šljunkom.

- Živim blizu. Bila sam u kući kada sam na televiziji čula da su poginula dva radnika. Odmah sam izašla da vidim šta se dešava i videla muškarca kako sedi na stolici, a drugi stoji pored njega. Pitala sam tog što stoji šta se dešava, a on mi je pokazao na čoveka koji je sedeo i rekao: „Upravo mu je poginuo brat“. Bila sam šokirana, odmah sam čoveku izjavila saučešće i ponudila mu vodu. Rekao mi je da su na gradilištu pre nesreće bila trojica radnika. Braća Turović i još jedan radnik. Gazda je tog trećeg poslao na Dedinje na neko drugo gradilište pred samu nesreću, inače, kako mi je rekao, i on bi poginuo, jer je stajao pored nastradalog. Počeo je da se ruši zid, a radnik je pokušao da ga zadrži rukama. U tom trenutku, na svega pet metara odatle, bio je njegov rođeni brat. Pitala sam ga - pa je l’ mu je živ brat, a on je rekao: „Nema šanse, njemu su glava i trup smrskani“. Rekao mi je da su u porodici imali mnogo tragedija, a da je Nebojša bio na Košarama, jedva je živu glavu izvukao i eto, sad je poginuo. Rasplakala sam se odmah. Rekao mi je da svakog jutra ustaju u 4 i da sami sebi donose hranu - kaže komšinica Zorica Rajković za „Alo!“.

Prema rečima poznanika, njih dvojica su iz Kraljeva, a stanovali su u Malom Mokrom Lugu.

Radio bez ugovora o radu!

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, inspekcija tog ministarstva utvrdila je da je na gradilištu u ulici Kneza Miloša stradao radnik T. N. (58). - T. N. je bio angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca ANKER BAU Boljevci, čija je delatnost pružanje usluga čišćenja zgrada i opreme - navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je tu kompaniju angažovao izvođač radova ENERGO GROUP. Prema nezvaničnim informacijama, u firmi koja je angažovala stradalog radnika niko osim njenog vlasnika Srbe Dragišića nije prijavljen i svi radnici rade na crno.

- Za tu firmu rade od 2009. godine. Nemaju nikoga, roditelji su im odavno preminuli, imaju nešto rodbine u Kraljevu i to je to. Mučili su se i eto, jedan pogibe. Tu porodicu kao da prati neka zla kob. Navodno nemaju svoje porodice - ispričao je izvor. 

Prema rečima brata od strica, koji se našao na terenu, Nebojša je bio diplomirani ekonomista.

- Otac mu je bio advokat, a majka prosvetni radnik. Braća su se doselila u Beograd kada je im propao porodični biznis - ispričao je za medije.

Telo je izvučeno oko 13 sati. Na licu mesta bio je i Nebojšin brat, koji je stajao nemo, dok su na gradilištu bili vatrogasci i policija, a prizor je bio i više nego potresan jer su bukvalno sakupljani delovi tela nesrećnog radnika. 

Utvrđuje se šta je dovelo do obrušavanja potpornog zida koji je usmrtio radnika.

Gradonačelnik Radojčić izjavio saučešće

Na lice mesta stigao je i gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je izjavio saučešće porodici nastradalog. Kako je istakao, Beograd jeste grad kranova, ali da su ljudski životi najvažniji i mora da se uradi sve da se ovakve stvari ne bi ponovile.
- Beograd jeste veliko gradilište. Grad kranova. Ali ljudski životi su najbitniji. Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju. Sve nadležne gradske inspekcije moraju da izađu na teren! Ja kao gradonačelnik neću dozvoliti da se ovo dešava, bez obzira na to ko je investitor. Porodici nastradalog upućujem najiskrenije saučešće - rekao je on.

Vesić: Na gradilištu ispoštovane procedure

Radovi na gradilištu, na mestu stare američke ambasade u ulici Kneza Miloša, izvode se uz sve neophodne dozvole, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Istakao je da je reč o gradilištu na kojem rade ozbiljni investitori i izvođači radova. - Investitor je imao sve potrebne građevinske dozvole. Istraga će utvrditi kako se desila nesreća. Upravo je došao istražni sudija. Ovo samo pokazuje kako je važno poštovati procedure. Ako se ovakva nesreća dogodila na gradilištu koje ima sve potrebne dozvole, možete misliti šta sve može da se desi ako je u pitanju divlja gradnja - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Komentari (9)

optimanet

30.08.2018 08:00

Gde su oni koji su trebali da vode računa o bezbednosti? Šta predviđa elaborat o uređenju gradilišta - kako se osigurava taj zid? i možda najosnovnije pitanje - kako je ovako neozbiljna firma mogla da dobije posao na ekskluzivnoj lokaciji?

koki

30.08.2018 08:05

Dokle ide bezobrazuk investitora. Da radnici u centru Beograda nisu prijavljeni, ni obezbedjeni. Kako je onda drugde. Inspektorima odmah dati otkaze. Ako nisu u stanju da provere gradiliste u centru Beograda, sta onda dalje da pricamo.

Maja

30.08.2018 08:51

Dzabe se mi jedimo i komentarisemo, u ovoj banana drzavi se svaki dan desavaju ove i jos gore stvari. Normalan covek u ovoj kvazi drzavi svasta pretrpi i izgleda treba samo Bogu da se moli da sacuva zivu glavu. Dno dna, treba bezati odavde ko god moze!

Laki

30.08.2018 09:01

Investitor ima sva potrebna dokumenta i sve je po zakonu, firma koja je podizvodjac i koja je angazovana nema prijavljenih radnika svi rade na crno, procitajte članak pa tek onda komentarisite

Žika

30.08.2018 10:43

Na izjavu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se radovi izvode uz sve neophodne dozvole, od strane firme sa pompaznim imenom i jednim zaposlenim a svi ostali rade na crno, sve je receno. Da se ovo više nebi dogadalo zreba inspekcija da da nalog za hapšenje svih koje zatekne da rade na crno. Samo tako može da ih sacuva of neželjenog. Poslodavcu zreba poted kazne zatvoriti firmu.

Goga

30.08.2018 12:29

@Žika - I da je bio prijavljen isto bi se desilo jer je u pitanje drugi problem.Drzava ako stvarno misli o nama treba maksimalno da spusti doprinose,da li znate da ako poslodavac prijavi minimalac 23000 na To placa jos oko 17000...da se razumemo mnogo privatnika radi lose i To je ogroman izdatak,ne pricam o onima sto imaju a ne daju vec o realnoj situaciji.D rzavo smanji doprinose i svima bi bilo u interesu da legalno radi.

nn

30.08.2018 14:49

@Žika - ne bi prosli na tehnickom nikad a suda drugde olako

Pera Bandera

30.08.2018 10:51

Više puta sam pročitao da je bio borac sa Košara što dovoljno govori o nama! Pogledajmo preko zida prema komšijama Hrvatima (ili kako god ih nazvali) kakav odnos oni imaju prema svojim "bojovnicima" i "dragovoljcima", a naši nesrećnici ostaju raspolućene glave ispod betonskih zidova, neprijavljeni i bez ikakvih prava. Nije ni čudo što smo prošli kako smo prošli i kakve nas još "pobede" čekaju!

sramota za vlasti

30.08.2018 14:46

lepo ga je drzava nagradila .Nije imao mesto ni za legalan posao. Vazno da se auto snima sa 4 strane na tejnickom a sto se radi na crno nema veze sto su radnici robovi .Zelim krivcima da im deca prodju i unici i praunuci kao oni koji su njihovom krivicom prosli kao bos po trnju.