Arkan, Ceca
Screenshoot Youtube
Arkan, Ceca

Screenshoot Youtube

Arkan, Ceca, Foto: Screenshoot Youtube

 

 

* Švedska je, pored Nemačke i Austrije, bila jedna od omiljenih destinacija srpskih gastarbajtera, za kojima su odlazili i lokalni kriminalci

* Prvi poznatiji srpski kriminalci počeli su da se okupljaju po kazinima i kockarnicama

* Osnivačem srpske mafije u Švedskoj smatrao Dragan Joksović Joksa, blizak drug Željka Ražnatovića Arkana

Ubistvo Saše Todorovića (55), zvanog Trta, iz Beograda prošle nedelje u Stokholmu nastavak je serije ubistava i krvavih obračuna srpskih kriminalnih klanova u Švedskoj.

 Srpski kriminalci počeli su da nastanjuju Švedsku sredinom prošlog veka, u vreme kada je ova skandinavska država postala glavno skrovište najokorelijih državnih neprijatelja - ustaške emigracije.

Ustaško delovanje

 Državna bezbednost Titove Jugoslavije bila je svesna opasnosti koja je svakodnevno pretila novonastaloj državi, zbog čega je, po svaku cenu, morala da zaustavi njeno terorističko delovanje. Zbog toga je u svoje redove počela da uvodi kriminalce koji su u Švedsku odlazili, između ostalog, i sa zadatkom da se trajno obračunaju s ustaškim naslednicima. Istovremeno, Švedska je, pored Nemačke i Austrije, bila jedna od omiljenih destinacija srpskih gastarbajtera, za kojima su odlazili i lokalni kriminalci.

 - Još šezdesetih godina prošlog veka naše podzemlje počelo je da se širi po Evropi. Jedna grupa kriminalaca otišla je u Italiju, druga u Francusku, a treća je, preko Austrije i Nemačke, stigla u Švedsku, i to u Malme i Geteborg, pa u Stokholm. Specifično za tadašnju mafiju bilo je da odlazi tamo gde ima gastarbajtera, odnosno zemljaka koji su zaista otišli da rade. Srbi su u svim delovima sveta gde su živeli otvarali restorane i kafiće, pa su se po takvim mestima okupljali i kriminalci koji su im ili nudili zaštitu, ili tražili reket - objašnjava Spasić, bivši operativac DB.

 Kako navodi, prvi poznatiji srpski kriminalci počeli su da se okupljaju po kazinima i kockarnicama.

Kriminal,deca,tinejdžeri,nasilje

Profimedia

Kriminal,deca,tinejdžeri,nasilje, Foto: Profimedia

 

 - Naši ljudi su veoma brzo ostvarili dobre veze, povezali se sa drugim Srbima koji su radili po Nemačkoj, i u početku su sve velike akcije srpskih kriminalaca, uglavnom krađe kola, organizovane zapravo iz Nemačke i Jugoslavije, sve dok mafija nije dovoljno ojačala. Kada su se osnažili, počeli su da peru novac, držali su kazina i noćne klubove, radili su obezbeđenje, reketirali, i na kraju počeli da se bave i drogom. Zanimljivo je da su proizvodili i distribuirali pivo, jer je u to vreme u Švedskoj cena alkohola bila veoma visoka - kaže sagovornik.

 Osnivač mafije

 Spasić navodi da se osnivačem srpske mafije u Švedskoj smatrao Dragan Joksović Joksa, blizak drug Željka Ražnatovića Arkana. Joksa je tokom devedesetih bio je jedan od glavnih za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

Pročitajte još:

 

- Kod njega su svi Srbi odlazili, a kasnije se pojavio i Zoran Uskoković Skole. Taj mlađi talas, koji je predvodio Skole, ponašao se kao da su na Terazijama, pljačkali su, obijali, padali su često u zatvor, ali su posle šest meseci izlazili. Švedska je bila raj za srpsko podzemlje jer su kazne bile izuzetno male, pa su se oni osilili. Počeli su preko Jokse da dolaze u ovu zemlju sve više i da pljačkaju banke i pošte. Zanimljivo je da su srpski kriminalci po izlasku iz švedskih zatvora pričali gotovo bajkovite priče i ubeđivali mlađe da je „kul“ završiti u tamošnjem kazamatu jer poseduje teretanu, televizor i frižider - navodi sagovornik.

Srpska mafija je do devedesetih godina bila ujedinjena, ali je kasnije počeo raskol.

Arkan, Ceca

Screenshoot Youtube

Arkan, Ceca, Foto: Screenshoot Youtube

 

- Tek posle raspada Jugoslavije i rata na našem području počeli su da izbijaju i prvi sukobi među Jugoslovenima u Švedskoj. Hrvatski kriminalci su preuzeli najveći deo teritorije, počeli su međusobno da se ubijaju. Sve je to rezultiralo opadanjem moći, pa je uticaj naših kriminalaca, kojih i dalje ima tamo, gotovo zanemarljiv - kaže Boža Spasić.

Inače, Vlasta Petrović Crnogorac navodno je među prvima otišao u Švedsku još davne 1966. kao gastarbajter. Spekulisalo se da je zapravo bio obaveštajac i da je radio za državu. U ovoj skandinavskoj zemlji postao je izuzetno uticajan, držao je lokale, klubove i kockarnice. Nakon što je ubio čoveka u samoodbrani, poslove je preuzeo njegov sin Bojan. Navodno su bili bliski sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Žene se borile sa ubicom, gazda Raja smaknut na kraju kada je napadač krenuo da beži!

AUTOR: Alo/Blic/V.M. DATUM I VREME: 25.08.2019. 08:46 Objavljen i motiv četvorostrukog ubistva. raja Raja Kazimirović, Foto: Alo Osumnjičeni za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu Davor P. (35) došao je na salaš Raje Kazimirovića sa namerom da opljačka ovog imućnog seoskog gazdu, a tamo je isprava zatekao tri žene - Rajinu majku Dragicu, sestru Ljubinku i sestričinu Draganu.

 

 Sličnog mišljenja je i kriminolog Zlatko Nikolić, koji kaže da se naši kriminalci bave istim nelegalnim poslovima kojima su se bavili i njihovi prethodnici pre pola veka.

 - Uglavnom pokrivaju prostituciju i narko-trafiking, ali tu ima i povremenih sukobljavanja sa drugim kriminalnim grupama drugih nacija. Međutim, oni veoma brzo nađu zajednički interes i jezik - kaže Nikolić.

Bonus video: Dojava o bombi ispred skupštine Srbije

 

Komentari (1)

mille

25.08.2019 17:58

Arkan je bio kum Joksì i Joksa pomogao Arkanu da pobegne iz zatvora