Požar u Nemačkoj
Youtube Printscreen
Požar u Nemačkoj

Youtube Printscreen

Požar u Nemačkoj, Foto: Youtube Printscreen

 

Majka Anja (34) i njeno troje četvoro dece koji su u subotu nastradali u požaru u Nirnbergu u Nemačkoj potiču sa Kosova, a u nemačkom gradu su živeli su na rubu egzistencije, kao beskućnici, u kući koju im je dodelio grad. Petoro članova porodice koji su zbog povreda hospitalizovani, pušteni su kući, dok je osmogodišnjak zadržan.

Pročitajte još:

U požaru koji se dogodio u tri sata posle ponoći u porodičnoj kući u industrijskoj zoni u Nirnbergu stradala je Anja A. (34), njena tromesečna beba, sedmogodišnja ćerka i sinovi od četiri i pet godina.

Otac Murat A. (28), njegovi roditelji (68) i (69), tetka (41) i osmogodišnji sin uspeli su da pobegnu ali su zbog povreda zadobijenih u požaru vikend proveli u bolnici iz koje su pušteni svi osim dečaka. Iako zadržan, dečakove povrede nisu opasne po život.

Tela nastradalih poslata su na obdukiju i pretpostavlja se da je uzrok smrti gušenje dimom. U međuvremenu, istražni organi su oformili desetočlani tim koji bi trebalo da utvrdi kako je došlo do stravične tragedije, a saopštili su da za sada nema tragova koji bi ukazali na to da je požar podmetnut.

Oni će takođe ustanoviti da li je u kući bilo detektora za dim i vatru, budući da su oni obavezni u svim domovima u Bavarskoj po zakonu iz 2018. godine, makar u prostorijama kao što su hodnici i koji bi eventualno mogli biti korišćeni kao putevi za evakuaciju.

Cveće i plišana igračka

Rođaci, prijatelji i komšije pogođeni tragedijom odali su malu počast nastradaloj majci i deci ostavivši sveće i pet belih ruža ispred kapije. Uz to ostavljena je i fotografija porodice, kao i mali plišani medved, piše nemački portal Nord Bajern.

Grad će pomoći porodici

Tri generacije u porodici koja je, kako je zvanično saopšteno, poreklom sa Kosova u zapaljenoj kući su živeli sa statusom beskućnika. Grad im je ustupio objekat i brinuo se o porodici svaki put kada im je pomoć bila potrebna, navode lokalni mediji. U tom duhu će nastaviti i dalje, te će sada zbrinuti preživele članove porodice i pomoći oko sahranjivanja preminule majke i dece.

- Grad brine o svim ljudima koji su pogođeni beskućništvom i kojima je potrebna pomoć - kazao je potparol Grada Siegfried Zelnhefer.

Obavešteno i naše ministarstvo

O stravičnoj tragediji obavešteno je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Naš konzulat je kontaktirao nemačko tužilaštvo i očekuje se da se zvanično dobiju imena nastradalih i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila - otkriva izvor.

Podsećanja radi, vatru i gusti dim koji bukti kroz prozore jednospratne kuće prvi je video njihov komšija azilant iz Irana koji je pozvao vatrogasce.

Ispričao je da ga je iz sna probudio dim, a da je, kada je kroz prozor video da iz kuće kulja dim, strgao je protivpožarni aparat iz hodnika i pritrčao u pomoć. Ispred kuće je zatekao majku koja je uspaničeno ponavljala: "Gore je beba!"

Preporučujemo još:

Kako prenose nemački mediji, kada su vatrogasci došli na lice mesta, vatra je već zahvatila pola prizemlja i stepenice ka spratu. Nakon što su lokalizovali požar, popeli su se na sprat gde su zatekli užasan prizor, beživotna tela majke i troje maloletne dece.

Beba je, preneli su mediji, preminula u bolnici. Kako je preneo "Bild", najstariji sin preživeo je tako što je iskočio kroz prozor sa prvog sprata! Naime, majka Anja je na spratu bila sa ćerkom Aurelijom i sinovima Muhametom, Bilalom i Eminom. Prema rečima rođaka, Anja je dovela sina do prozora i on je iskočio. Htela je da dovede i ostalu decu, međutim, nije uspela.

Imali nemačko državljanstvo

Hrvatski portal "24 sata" preneo je da je službenica odnosa sa javnošću policije u Nirnbergu potvrdila za njihov portal da je reč o porodici Hrvata koja se doselila u Nemačku. Nastradali članovi porodice imali su nemačko državljanstvo.