Zabela
Alo!/ Masanori Jošida
Dosta mu zatvora, Sretko Kalinić

Privatna arhiva

Dosta mu zatvora, Sretko Kalinić , Foto: Privatna arhiva

* Sretko Kalinić (45) osuđen je na 30 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana

* Traži od Suda za ljudska prava u Strazburu da ukine presudu i oslobodi ga krivice

* Kalinić traži i da taj sud preispita i ukine presudu kojom je osuđen na 40 godina robije zbog učestvovanja u ubistvima, otmicama i terorističkim napadima

Osim toga, Kalinić traži i da taj sud preispita i ukine presudu kojom je osuđen na 40 godina robije zbog učestvovanja u ubistvima, otmicama i terorističkim napadima.

Pročitajte još:

- Uputili smo dopis Sudu u Strazburu i zatražili da moj klijent bude oslobođen optužbi za ubistvo Đinđića, budući da je izjavio da nema veze s atentatom. Takođe, tražimo da preispitaju presudu u kojoj je osuđen za učešće u ubistvima zemunskog klana. Iz Suda u Strazburu još čekamo odgovor - izjavio je za „Alo!“ Kalinićev advokat Slavko Petrić.

Nesuđeni atletičar

Sretko Kalinić je rodom iz okoline Zadra, a važio je za jednog od najokrutnijih i najnasilnijih ubica zemunskog klana. Inspektorima iz Zagreba koji su ga uhapsili pričao je o detinjstvu, navodeći da je bio perspektivan atletičar. Hvalio se da može pod punom ratnom opremom, kao od šale, da izdrži marš od 100 kilometara. Tada im je pričao o svom detinjstvu i mladosti u Bilišanima kod Obrovca u Dalmaciji.

Kalinić kaznu služi u požarevačkom zatvoru „Zabela“, a Petrić kaže da je sam u sobi. U trenutku atentata na premijera Đinđića Kalinić se, prema optužnici, nalazio u „pasatu“, ispred zgrade Zavoda za fotogrametriju, iz koje je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović Zveki, navodno, pucao na Đinđića. On je trebalo, kako se navodi, da pruža vatrenu podršku ako dođe do oružanog okršaja.

Bio okružen špijunima Zoran Đinđić

Tanjug,Dragan Antonić

Tvrdi da nema veze sa ubistvom premijera Zorana Đinđića, Foto: Tanjug/Dragan Antonić

Kalinić je u Specijalnom sudu negirao da je učestvovao u ubistvu Đinđića i istakao da nije pripadao klanu, ali rekao je da je Zvezdan Jovanović pucao u Đinđića. Izjavio je da je neposredno posle atentata bio sa Zvekijem i šefom zemunskog klana Miletom Lukovićem Kumom u jednom stanu i da su komentarisali televizijski program o ubistvu.

Zvezdan Jovanović

EPA

Kalinić je izjavio da je Zvezdan ubio premijera, Zvezdan Jovanović, Foto: EPA

- Posle ubistva sedeo sam sa Zvekijem i Kumom. Dok smo gledali televiziju, Zveki je rekao: „Garantujem da nije živ“ - izjavio je Kalinić na suđenju za ubistvo premijera.

Uhapšen posle metka Simovića

Kalinića je, posle sedam godina bekstva, ranio Miloš Simović 8. juna 2010. u Zagrebu. Kod Kalinića su nađena dva lažna hrvatska pasoša, a interesantno je da se čoveku koji ga je našao posle pucnjave predstavio pravim imenom! Prevezen u zagrebačku bolnicu sa dva metka u grudima, ali nije odmah uhapšen jer u Hrvatskoj nije bio na poternici. Srbiji je izručen 25. avgusta 2010. kao prvi hrvatski državljanin koji je predat po Sporazumu o međusobnom izručenju osumnjičenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Kalinić je naveo i da mu je Kum rekao „da je Zveki zveknuo premijera“, kao i da je Zveki, navodno, potvrdio da je ubio Đinđića. Izjavio je da nije imao nikakvu ulogu u ubistvu Đinđića 12. marta 2003. godine, navodeći da je u vreme zločina spavao i da ga je Kum pozvao oko 13 sati.

Poslao žalbu sudu zu Strazbur, advokat Slavko Petrić

Masanori Jošida,Alo

Poslao žalbu sudu zu Strazbur, advokat Slavko Petrić, Foto: Masanori Jošida/Alo

Kalinić je rekao da Zvekija poznaje od 1993, da je Milorada Ulemeka Legiju video jednom u Bosni, a da je ubijenog vođu zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara upoznao nekoliko godina pre ubistva Đinđića.

Apelacioni sud u Beogradu zapečatio mu je kaznu od 40 godina robije zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela, koje je počinio kao pripadnik zemunskog klana. Sud je tokom procesa utvrdio da je bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Utvrđeno je da je umešan u otmice Milije Babovića, bivšeg suvlasnika „Verano motorsa“, i Suvada Musića iz Rožaja, osumnjičenog za dilovanje heroina. Sud je kao jedinu olakšavajuću okolnost za Kalinića prihvatio što je ranije bio neosuđivan. Otežavajuća okolnost, prema obrazloženju presude, bila je njegova „velika upornost i bezobzirnost“.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Komentari (2)

Aca

30.08.2019 11:29

Kakvo puštanje pa on ima dosije kao pola Zabela!

zasto ne otvore zoo kaveze

01.09.2019 23:16

jel moze ono biti ili ne biti će