Željko Ražnatović Arkan, Miodrag Davidović Daka
Alo!/Ilustracija
Željko Ražnatović Arkan, Miodrag Davidović Daka

Alo!/Ilustracija

Željko Ražnatović Arkan, Miodrag Davidović Daka, Foto: Alo!/Ilustracija

Hotel „Kraun plaza“ u Novom Beogradu, u kojem je preksinoć izvršen atentat na crnogorskog biznismena Miodraga Daku Davidovića, mesto je na kojem je pre dve decenije ubijen Željko Ražnatović Arkan. 

Zajedno sa Arkanom ubijeni su i njegovi prijatelji, bivši radnici saveznog SUP-a, pukovnik Dragan Garić i major Milenko Mandić, pripadnik SDG-a. Napadači su Ražnatovića upucali sa tri hica u glavu, a jedina razlika je u tome što je Arkan sedeo u separeu pored recepcije hotela, dok se Davidović nalazio na prvom spratu.

Božidar Spasić, bivši pripadnik DB-a, kaže da je zanimljivo što je za atentat na Davidovića izabrano isto mesto na kojem je ubijen Arkan i naglašava da se uprkos tome što je hotel dobro obezbeđen i što je okolina pokrivena desetinama kamera sa mesta zločina dosta lako može pobeći u dva pravca.

Mediji u CG ga sahranili

Ranjavanje Davidovića izazvalo je pažnju medija širom regiona, a crnogorski režimski mediji izveštavali su na veoma specifičan način. Tako je portal „standard“ iste večeri „sahranio“ Davidovića, objavivši vest da je umro (brzo je ispravljena), a juče je „Analitika“ utvrdila da njegovo ranjavanje nema političku pozadinu, te da motive za pokušaj ubistva treba definitivno tražiti u Davidovićevom poslovanju.

- Zanimljivo je i to da se u Beogradu pojavio snajper. Neki su ga prizivali pre desetak dana i evo ga - naglašava Spasić.

Koliko je situacija u „Kraun plazi“ u utorak uveče kada je pucano iz snajpera na nikšićkog biznismena i veliko ktitora SPC Miodraga Daku Davidovića (62) dok je sedeo sa vladikom Joanikijem bila dramatična, a scena izgledala poput onih iz akcionih filmova, posvedočio je Mišo Vujović, dugogodišnji prijatelj vladike Joanikija i novinar koji se zatekao na licu mesta.

Uviđaj

Alo!/ Dejan Briza

Uviđaj, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Davidović nije životno ugrožen, metak mu je povredio šaku, počinioci još nisu pronađeni, a Vujović kaže da se sve dogodilo munjevito. On primećuje i da je zanimljivo da je te večeri u istom hotelu boravio i crnogorski ambasador.

- Vladika Joanikije i Davidović su sedeli u jednoj od sala na prvom spratu hotela i razgovarali o Davidovićevoj zadužbini, manastirskom kompleksu na Goliji. Davidović je nalakćen na sto nešto objašnjavao vladiki kada se čuo tup udarac kroz staklo i opiljak od stolice je vladiku pogodio iznad oka. „Na pod“, viknuo je čovek iz Davidovićevog obezbeđenja. „Gađaju nas snajperom“, rekao je bacajući se prema vladiki Joanikiju i Davidoviću - prepričao je Vujović u svojoj kolumni, koju je napisao odmah posle događaja.

- Vladika je krajičkom oka ugledao na stolu crvenu mrlju. „Otkud prosuto crno vino, kada ga nismo pili?“, zapitao se i ne sluteći da je njegov sagovornik ranjen. Tek kasnije je ugledao krvavu Davidovićevu desnu šaku u koju se zario metak u trenutku dok u je držao u visini grudnog koša. Snagu projektila oslabili su debelo dvoslojno staklo i naslon stolice - kaže Vujović.

On je zaključio da je metak koji je ispalio profesionalac verovatno stigao sa okolnih zgrada, što, zaključuje, govori da je Davidović pomno praćen i opserviran.