Rumunija, kokain
EPA/Policia Romania
Rumunija, kokain

EPA/Policia Romania

Rumunija, kokain, Foto: EPA/Policia Romania

 

Srbin osumnjičen za šverc napravio je opšti haos u susednoj Rumuniji, kada je krivicom njihovih službi, uspeo da pređe granicu, iako mu je bio zabranjen izlazak iz te države!

Marko S., jedan od petorice naših državljana, koji su uhapšeni nedaleko od Temišvara, pošto su u cisterni umesto gasa prevozili nekoliko stotina boksova cigareta, uspeo je da se domogne Srbije, iako mu je bilo strogo zabranjeno da napusti Rumuniju.

On je uhapšen u Rumuniji 14. juna, s još četvoricom naših državljana. On je MMA borac, a uhvaćen je za volanom cisterne u kojoj je, umesto gasa, bilo više hiljada paklica cigareta. Markovu cisternu pratili su MMA borci „mercedesom“, kako bi pošiljka sigurno stigla do naručioca. Međutim, nedaleko od Temišvara oba vozila zaustavila je policija.

Srbi uhapšeni u Rumuniji

Pressalert

 

Kada su od Marka tražili da pregledaju cisternu, on je pokušao da ih odvrati, tvrdeći da je rezervoar pod pritiskom jer prevozi gas. Njegovi ortaci iz „mercedesa“ tvrdili su da su navodno krenuli na takmičenje, ali nisu znali da kažu gde i kada se ono održava, zbog čega je policija brzo sklopila kockice. Shvatili su da su borci pratnja cisterni, koja verovatno nosi bogat plen, a kad su krenuli da rovare, u specijalno skrivenim pregradama pronašli su nekoliko stotina boksova cigareta i sve ih uhapsili.

Tokom saslušanja Marko je priznao delo, a pošto mu je ovo bio sukob sa zakonom, sudija mu je dozvolio da se brani sa slobode, dok je ostaloj četvorici odredio pritvor. Marku je, doduše, bilo zabranjeno da napusti Rumuniju do okončanja procesa i naređeno mu je da se javlja na svaki poziv. Kada se prvi put nije pojavio, dat je signal za uzbunu, a Rumuni su ubrzo shvatili da je Marko 19. juna napustio državu, i to njihovom krivicom.

Rumunija, kokain

EPA/Policia Romania

 

Sud u Temišvaru je 16. juna izdao nalog graničnoj policiji da Marka ubace na listu osumnjičenih kojima je zabranjen izlazak iz zemlje, ali je dao pogrešan datum njegovog rođenja. Samo tri dana kasnije Marko se pojavio na graničnom prelazu Moravica i predao pasoš. Pošto se podaci iz dokumenta nisu u potpunosti podudarali sa onima na listi žigosanih, sistem nije upozorio graničare i on je napusti državu kao najobičniji turista!

U Rumuniji je zbog ovog propusta nastala velika frka, a sud pokušava da nađe način da posle podizanja optužnice privole odbeglog vozača cisterne da se pojavi na suđenju. Ostali uhapšeni će najverovatnije ostati u pritvoru do početka suđenja, jer se sumnjiče da su na svakih 15 dana iz Srbije organizovali šverc cigareta u Rumuniju. 

 Satima vadili paklice

Vađenje cigareta trajalo je celu noć, jer su kutije bile pažljivo postavljene u prazna mesta u rezervoaru. Da cisterna nije služila za prevoz nafte ili gasa, dokaz su i unutrašnji zidovi koji su potpuno zarđali.