Iva Ilinčić
Masanori Jošida/Alo!
Iva Ilinčić, saslušanje

Alo/ Masanori Jošida

Iva Ilinčić, saslušanje, Foto: Alo/ Masanori Jošida

Mlada glumica Iva Ilinčić (24), koja je prijavila profesora glume Miroslava Miku Aleksića (69) za seksualno zlostavljanje, juče je dala iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ona je gotovo četiri sata davala izjavu, a potom iz Palate pravde izašla sa svojim advokatima i ocem, ne želeći da daje izjavu medijima.

Advokat Jugoslav Tintor, koji s kolegom Denisom Bećirićem zastupa i Ilinčićevu i Milenu Radulović, izjavio je posle saslušanja da je mlada glumica detaljno iznela i opisala sve ono kroz šta je prolazila tih godina.

On je ocenio da će postupak potrajati, te da će njegova dužina zavisiti od broja oštećenih, što dodatno usložnjava slučaj.

- Postupak sigurno neće biti brz, ali cilj je da se sve raspravi i prikupe svi dokazi još u fazi istrage, kako bi se utvrdila istina, kako bi se utvrdilo ono što je bilo, jer to nam je svima u interesu - rekao je Tintor.

Na pitanje kako je Iva podnela saslušanje, on je rekao da ne želi da ulazi u te detalje.

- Svakako da nikom nije lako da ponovo prolazi kroz nešto teško, kroz takvo iskustvo kroz koje je ona prošla, i sigurno da nikome nije lako taj teret da podnese, pogotovo jednoj mladoj ženi i osobi kao što je ona. Ono što je za mene kao branioca bitno, iznela je tačno, detaljno ono čega se seća - rekao je on.

Ovaj slučaj neka ohrabri i druge žrtve

Advokati Ilinčićeve zahvalili su medijima na izveštavanju, zamolivši za pažljiv odnos pošto ima i maloletnica koje su takođe prijavile Aleksića. One, kako je rekao Tintor, nisu spremne da stanu pred kamere, jer je to za njih ogroman pritisak.

- Jaka je poruka koja se šalje, da ohrabri i druge žrtve da prijave i ne trpe zlostavljanje, ne samo u ovom predmetu. Ovaj predmet je samo okidač, ovo je jedan predmet posle koga, ja mislim, više ništa neće biti isto - zaključio je advokat Jugoslav Tintor.

Iva je u Palatu pravde došla oko 9 sati, u pratnji oca Srđana Ilinčića, koji je inače advokat. Ipak, kada je počelo davanje iskaza njegove ćerke, on je izašao iz zgrade suda.

- Po želji moje ćerke napustio sam sudnicu, kako bi se ona osećala komfornije dok daje izjavu - rekao je Srđan Ilinčić i dodao da je on u ovom slučaju „i njen otac i advokat“, ali da neće prisustvovati davanju iskaza „zato što je danas ipak malo više otac“.

Miroslav Mika Aleksić

screenshot

Miroslav Mika Aleksić, Foto: screenshot

Iva Ilinčić je, podsetimo, prethodnih dana izjavila da srećom nije silovana, ali da je „kontinuirano seksualno uznemiravana“.

- Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: „Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata“. Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak - rekla je Iva, dodavši da se u Aleksićevoj školi glume „Stvar srca“ o zlostavljanju nije pričalo, čak ni između drugarica.

- Trajale su pripreme za prijemni. Izlazila sam iz Mikine kancelarije... Pogled mi se susreo sa devojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obe, i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna - rekla je Iva.

Milena Radulović sa ocem

Alo! Nenad Vujanović

Milena Radulović sa ocem, Foto: Alo! Nenad Vujanović

Podsetimo, i glumica Milena Radulović javno je optužila Aleksića da ju je silovao kada je imala 17 godina. Ona je u sredu čak pet sati davala izjavu u tužilaštvu, nakon čega je ćutke napustila Palatu pravde. Vidno psihički iscrpljena došla je do automobila kraj kojeg su je čekali roditelj, a kada ju je otac zagrlio, zaplakala je.

Inače, Aleksić je u ponedeljak saslušan u tužilaštvu i on je negirao krivicu. Određen mu je pritvor do 30 dana. Osumnjičen je za osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje od 2008. do 2020. godine. Za ova dela zaprećena je kazna i do 15 godina zatvora.

Pročitajte još: