Milorad Ulemek Legija
EPA
Milorad Ulemek Legija

EPA

Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA

Milorad Ulemek Legija (52), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Višeg suda u Beogradu ostaje u srpskom „Alkatrazu“ do jula 2022.

Pročitajte još:

On se već 16 godina nalazi u strogoj izolaciji specijalnog paviljona požarevačke „Zabele“, zbog čega je odmah najavio da će uložiti žalbu i tražiti blaži tretman! 

- Viši sud u Beogradu opet je Legiji produžio strogu izolaciju na još dve godine, a posle toga će se ponovo odlučivati o njegovom statusu u zatvoru. Sada se čeka da Legijin advokat dođe sa odmora i da mu se uruči rešenje, a posle toga počinje da teče rok za žalbu - kaže izvor „Alo!“ iz suda.

Zabela

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Legija je u strogom zatvorskom režimu već 16 godina, a ukoliko rešenje suda ostane na snazi, i dalje će biti uskraćen za privilegije koje važe za osuđenike u otvorenijim paviljonima - češće kontakte sa spoljnim svetom, rad u nekoj radionici, šetnje u krugu zatvora i pravo na ljubavnu sobu!

Decu i suprugu viđa bez stakla

Pre dve godine Legija je uspeo da se izbori za pravo da se sa decom viđa bez neprobojnog stakla, a od januaru ove godine i sa suprugom Aleksandrom Ivanović ima neposredan kontakt. U zatvoru ga posećuju tri ćerke koje ima iz braka sa Aleksandrom, kao i ćerka iz prvog braka sa novinarkom Majom Luković.

- Predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li on treba da ostane u strogo čuvanom srpskom „Alkatrazu“. Odluka se donosi na osnovu izveštaja iz zatvora, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca, a nadležni su procenili da je Legija i dalje opasan i da bi na slobodi mogao da nastavi da se bavi kriminalom - navodi naš izvor iz suda.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da Legiju treba prebaciti u malo slobodniji zatvorski režim, zato što i tamo može biti pod strogom kontrolom.

Legija

prinstskrin

Legija, Foto: prinstskrin

- U bezbednosnom smislu nema nikakve razlike da li je Legija u ćeliji sam ili sa još jednim ili dvojicom cimera. Ukoliko dođe do sukoba među njima, oni mogu biti razmešteni. Držati nekog toliko godina u samici, u izolaciji, protivno je svemu što sam ja izučavao, a moram reći da sam doktorirao na temu penologije. To je nauka koja se bavi izučavanjem zatvorskog sistema i svrhe kažnjavanja. Samica je disciplinska kazna za neki prekršaj koji je načinjen u zatvoru, nije cilj da se neko tamo trajno smešta i da služi kaznu - tvrdi Radovanović.

Milorad Ulemek tvrdi da nema veze sa ubistvom Đinđića

EPA

Foto: EPA

Ostala je nepoznato zbog čega se Legija i sada smatra opasnim za prebacivanje u neki drugi zatvorski paviljon, ali je zanimljivo da su 2016. nadležni iz uprave „Alkatraza“ istakli „da je on zaslužio da dobije blaži tretman jer je disciplinovan i primeran osuđenik“, ali su ostale službe procenile „da se za to još nisu stekli uslovi“.

Legijina odbrana može da se žali predsedniku Apelacionog suda na ovu odluku.

Preporučujemo:

Komentari (4)

Stojan

29.07.2020 22:54

Truli u zatvoru,a nece da progovori!

beba

29.07.2020 23:34

Stvarno su bitange sto se izivljavaju nad njm. On je moj heroj.Zar mu ne treba uzeti kao olaksavajucu okolnost sto se sam predao kao i za mnge dobre stvari koje je uradi za Zemlju. Sramota!!!

sava

29.07.2020 23:36

izjeba ga seselj

Sole

30.07.2020 04:32

On se izborio! Izborio se da poljubi svoju decu! A, Đinđić! Srbijo, u kojem svetu mi živimo!