Vuhan, Kina, koronavirus, karantin
Youtube/Printscreen
Vuhan, Kina, koronavirus, karantin

Youtube/Printscreen

Vuhan, Kina, koronavirus, karantin, Foto: Youtube/Printscreen

Drugi po redu kineski grad, nakon Vuhana, zatvoren je usled prvih udara epidemije koronavirusa. Huangang koju se nalazi na udaljenosti od oko 70 kilometara od Vuhana koji naseljava oko 6,7 miliona ljudi, danas je u potpunosti pod opsadom.

Slične mere ranije su uvedene u Vuhanu - obustavljene su sve saobraćajne mreže, uključujući železničku, autobusku, podzemnu i trajektnu liniju. Preporuka kineskih vlasti svim građanima ovog višemilionskog grada je da nose maske na javnim mestima i na poslu. Iako je grad zatvoren, iz SZO ne mogu da potvrde da li će ta mera doneti željeni rezultat - zaustavljanje širenja zaraze.

- Koliko ja znam, pokušaj da se grad od 11 miliona ljudi stavi u karantin je novost u nauci. To se ranije nije koristilo kao javnozdravstvena mera. U ovoj fazi, ne možemo da kažemo da li će ili neće uspeti - rekao je Gauden Galea, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Kini.

Treći grad, Enžu u kome živi više od milion ljudi, a nalazi se južno od Vuhana i Huanganga objavio je obustavu rada železničkog saobraćaja.

Kineska Komisija za nacionalno zdravlje objavila je podatke o smrti 17 žrtava koronavirusa. Većina preminulih starija je od 60 godina, a svi su iz provincije Hubej u kojoj se nalaze gradovi Vuhan kao prestonica i obližnji Huangang. Najmlađa žrtva imala je 48, a najstarija 89 godina.

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih dostigao je gotovo 600, a pored Kine gde je zabeležen najveći broj obolelih, četiri slučaja zabeležena su i na Tajlandu, dva u Hong Kongu i autonomnoj oblasti Makau, a po jedan u SAD-u, Tajvanu, Južnoj Koreji i Japanu. Svi zaraženi boravili su u nekom trenutku u Vuhanu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) razmatra da li da proglasi globalnu vanrednu situaciju. Za sada lek protiv ovog tipa virusa, sličnog SARS-u, ne postoji. Poznato je da se može preneti sa osobe na osobu, a simptomi virusa su temperatura, kašalj i otežano disanje. SZO smatra da je primarni izvor zaraze verovatno životinja.