Milica Kostić
milicakostic.rs
Milica Kostić

milicakostic.rs

Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

Dogodilo se da 1974. godine naša Milica strada mučeničkom smrću, a bila je jedna plemenita duša, poslušna, vredna. Imala je sve vrline koje krase čoveka. Nastradala je, ali za nas je živa i živeće dok mi postojimo i dokle je sveta i veka.

Pročitajte još:

Ovo je kazao prota Milan Kostić, brat od strica Milice Kostić (1956), učenice Srednje medicinske škole u Kruševcu, koja je 4. septembra 1974. godine preminula od posledica pada sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu. Na prevaru je dva dana ranije odvedena u stan, gde su četvorica nasilnika, kako je kasnije i dokazano na sudu, imala jasnu nameru da je napastvuju. Nakon više sati opiranja i molbi, u trenutku kada je ostala sama u sobi, Milica je skočila kroz prozor stana.

Milica Kostić

milicakostic.rs

Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

Prota Milan primio nas je u dom u Strojincima, kod Brusa, samo nekoliko domaćinstava od rodne kuće njegove sestre Milice. U njoj više niko ne živi. U susednoj su, posle smrti Miličinog rođenog brata Milomira, jula prošle godine, ostali snaja i bratanac. Strme potkopaoničke staze ukazuju na volju hrabre učenice da iz malog sela osvoji svet znanja. Jedina je u porodici, tada pohađala srednju školu.

- Sećam se njenog poslednjeg odlaska, video sam je tog dana, baš odavde krenula je istim putićem u školu, kao i mnogo puta pre - svedoči prota Milan.

- Majka i otac su je ispraćali u školu. Izgledalo je kao da je slutila da će se nešto desiti, okrenula se prema njima i zaplakala je. Bila je dobar đak, dodaje prota.

Milica Kostić

milicakostic.rs

Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

- Možda bi završila i Medicinski fakultet, postala lekar. Volela je da pomaže drugima, da se druži. Čak tri devojke su iz porodice Kostić krenule Miličinim putem, postale su medicinske sestre i doktorke, požrtvovane medicinarke.

Priča o Milici ne bi bila celovita da se ne istakne njena vera. Zato odlazimo u Parohijsku crkvu Svetog arhangela Gavrila u susednom selu Dupci. Tu je u omalenoj bogomolji -brvnari, krštena je 7. maja, samo dve nedelje po rođenju. Liturgija je služena na dan njene smrti.

- Sve ovo što se dogodilo danas je gest našeg nezaborava za nju, njenu dušu, za njen podvig koji je učinila - kaže protojerej Vukman Petrović iz Aleksandrovca, koji je služio liturgiju.

Milica Kostić

milicakostic.rs

Milica Kostić, Foto: milicakostic.rs

- Svi znamo da je ona nastradala da bi sačuvala svoju celomudrenost i dostojanstvo.

Na groblju u Strojincima održan je parastos. Najbliži srodnici, vernici, školski drugovi bili su na Miličinom grobu kao i pre 46 godina...

Knjiga i kanonizacija

Posle skoka kroz prozor iz stana, Milica Kostić je pala pravo na tendu iznad bašte, a potom i na plastičnu stolicu tadašnjeg restorana "Napredak" u Kruševcu.

Preminula je dva dana kasnije, ali je smogla dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast.

ANKETA: Kako biste presudili gore pomenutim nasilnicima?

 

Dan kasnije u Kruševcu su pokrenute neme demonstracije sa više hiljada učesnika, a toliko ih je bilo i na sahrani na groblju u Strojincima.

Nasilnici su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Milica je, nažalost, bila zaboravljena sve do trenutka kada je studenički arhimandrit Tihon objavio knjigu.

Od tada počinju napori za njenu kanonizaciju.

Preporučujemo: