Devojčica preminula na Vlasinskom jezeru
Facebook printscreen
Devojčica preminula na Vlasinskom jezeru

Facebook printscreen

Devojčica preminula na Vlasinskom jezeru, Foto: Facebook printscreen

* Dvogodišnja Mila preminula je pre nekoliko dana na Vlasinskom jezeru

* Prvi rezultati obdukcije pokazali su da je preminula od vode u plućima

* "Suvo" utapanje nastaje kada dete udahne vodu kroz nos ili usta zbog čega nastaje spazam u disajnim putevima i izaziva poteškoće u disanju

Prema rečima njenog oca Miroslava Jankovića, simptome je pokazala tek uveče oko 20 časova kada joj je pozlilo, a pre toga je bila malaksala. Nažalost, lekari nisu mogli ništa da učine.

Pročitajte još:

Iako izraz utapanje izvan vode strašno zvuči, gotovo nemoguće, ova situacija je izuzetno retka i naziva se "suvim" utapanjem ili sekundardnim davljenjem.

Ima i razlike između ta dva.

"Suvo" utapanje nastaje kada dete udahne vodu kroz nos ili usta zbog čega nastaje spazam u disajnim putevima i izaziva poteškoće u disanju.

Ovakva vrsta utapanja naziva se "suvim" jer voda nikada ne dođe do pluća zbog spazma glasnih žica. Smrt nastaje kada se glasne žice ne opuste i ne dozvole da vazduh stigne do pluća.

Devojčica preminula na Vlasinskom jezeru

Facebook printscreen

Devojčica preminula na Vlasinskom jezeru, Foto: Facebook printscreen

Sekundarno, odnosno odloženo utapanje nastaje kada dete udahne vodu u pluća, a dovoljno je da to bude samo jedna kafena kašičica da izazove infekciju ili edem (oticanje). Edem može nastati satima, pa čak i danima nakon što je dete imalo inicijalni kontakt sa vodom.

Smrt nastaje oticanjem malih vreća vazduha u plućima, sprečavajući ulazak kiseonika u krvotok.

Simptomi sekundarnog davljenja:

- otežano disanje

- uporan kašalj

- davljenje

- letargija ili pospanost

- iritiranje

- povraćanje

Otac devojčice koja je preminula na Vlasinskom jezeru otkrio zastrašujuće detalje tragedije! I drugo dete ZADRŽANO U BOLNICI!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 07:46 - 18.08.2019. 07:55 Devojčica je odjednom počela da se guši i u roku od nekoliko minuta je poplavela, priča njen otac Miroslav Janković iz Rume nakon tragedije na Vlasinskom jezeru.

Deca starosti od jedne do četiri godine su u najvećem riziku od davljenja i, iako su ovo retki indcidenti predstavljaju čak 60 odsto preminulih.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom