Miroslav Mika Aleksić
screenshot
Miroslav Mika Aleksić

screenshot

Miroslav Mika Aleksić, Foto: screenshot

Gospodin Đorđević, advokat, koji je u pravnom svetu već duže od dve decenije objasnio je do detalja proceduru kojom će pravosuđe da krene u potragu za istinom.

Saslušan

Miroslav Mika Aleksić je danas saslušan u Višem javnom tužilaštvu. Osumnjičenom je određen pritvor, a tereti se da je u periodu od 2008. do 2020. godine izvršio osam krivičnih dela silovanja, nedozvoljene polne radnje na štetu 6 oštećenih, od kojih je jedna maloletna.

Advokat objašnjava da, budući da je prošlo više godina od čina silovanja, tehnika kojom se istina utvrđuje neće biti ista kao u slučaju kada bi silovanje bilo prijavljeno neposredno posle takvog čina. 

- Procedura je takva da oštećeni može da prijavi bilo koje krivično delo i to bilo kada. Takvo delo se prijavljuje policiji ili tužilaštvu. Postupak može da se vodi do trenutka dok ne nastupi zastarelost za to krivično gonjenje. Kada je, konkretno, u pitanju ovaj slučaj očigledno je da nije nastupila njegova zastarelnost. Ovo je slučaj u kojem se radi o maloletnim licima i maksimalna kazna neće biti mala - započinje Đorđević.

Sagovornik ističe da je o ovom slučaju razmišljao privatno.

- Ja sam kao branilac razmišljao o ovom slučaju i o tome kako i na koji način dokazati bilo šta iz njega. Pitanje je sa čime će izaći tužilaštvo. Oni mogu da izađu samo sa pričom, a osnovna snaga će biti u broju žrtava. Zato policija poziva da se javi što veći broj oštećenih. Ovim činom se kompenzuje nedostatak dokaza. Sa druge strane branilac se brani od priča, jer ni on nema sa čime da se suprotstavlja. Na kraju se sudu ostavlja "vruć" krompir da li će da poveruje u priče i na osnovu kojih dokaza. Kranju presudu u tome da li je nešto istina donosi sud - podvlači Aleksandar Đorđević.

- Tužilaštvo je predalo predmet policiji, policija će saslušavati oštećene i tako probati da dođe do nekih dokaza, ali ja lično verujem da ih neće naći. U ovom predmetu će se raditi veštačenje oštećenih od strane psihologa i psihijatara, odnosno da li su sklone konfabulaciji ili ne, odnosno da li su sklone da govore neistinu ili ne - pojašnjava pravnik.

Ono što je posebno intrigantno u ovom slučaju je to da su krivično delo prijavile osobe koje se bave glumom, a to u pravnom svetu može da predstavlja poteškoću.

- U ovom slučaju su oštećeni profesionalni glumci, to su osobe koje imaju izgrađene glumačke sposobnosti i to dodatno komplikuje stvar za tužioca, a na neki način olakšava stvar odbrani - kaže Đorđević i navodi da će ovaj slučaj iz ugla pravnika biti interesantan.

- Pretpostavljam da će odbrana ići u tom smeru da profesionalni glumac može da se stavi u bilo koju ulogu, i da samim tim može uverljivo da se stavi u bilo koju ulogu. To je stvar veštaka i psihijatara koji će nizom testova da utvrde da li se u konkretnom slučaju priča istina ili ne - rekao je advokat.

On objašnjava da je to moguće utvrditi velikim brojem psiholoških testova, među kojima se nalaze i trik pitanja, na osnovu kojih će se doći do saznanja da li u priči ima manipulisanja istinom.

- Mislim da će glavni dokaz biti veštačenje veštaka psihijatra - ističe on.

Odluka je na tužiocu

Polcija će prvo saslušati sve oštećene i taj predmet će vratiti tužilaštvu, a onda će tužilac kada predmet dođe u tužilaštvo odlučiti da li će predmet ići na psihijatrijsko veštačenje ili neće.

Veštak može da kaže da je prošlo previše vremena i da on sam ne može da utvrdi tačnost, ali veštačenje može da se poveri i instituciji. To može da  bude psihijatrijska ustanova ili tim veštaka.

- Pretpostavljam da će veštak hteti da se odredi institucija koja će odrediti tim koji će dati komisijsko veštačenje. Mislim da će u tom pravcu ići postupak - navodi sagovornik

Đorđević smatra da će odluka veštaka biti ključna u ovom slučaju. Sama interpretacija žrtava koje su doživele traumu će biti krucialna u istrazi. 

Sagovornik navodi da u nekim drugim slučajevima silovanja koje bi se odmah prijavilo policiji, procedura istraživanja ne bi bila ista.

- Odmah bi se uradio ginekološki test i bilo bi veštačenja. Takođe policija bi probala da dođe do materijalnih dokaza. U ovom slučaju gde je prošlo puno godina nikakvog dokaza osim priče nema i ja misli mda će to biti taktika tužilaštva - ističe Đorđević.

- Tužilac ima masovnost, odnosno veći broj devojka koje su oštećene. To daje dokaznu težinu. Veštačenjem će se otkriti da li one govore istinu ili ne. S obzirom na broj oštećenih devojaka ja mislim da će sud da ide ka maksimalnoj kazni, jer ako je u pitanju silovanje maloletnog lica tu je zaprećena maksinalna kazna - naglašava pravnik. 

Kako se određuje kazna u ovom slučaju?

Da li se sabiraju kazne  za svako pojedinačno delo silovanja?

- S obzirom da se radi o silovanju i seksualnom zlostavljanju (verovatno sa obljubom izjednačen čin), sabiraće se kazne za svako pojedinačno delo i izreći jedna jedinstvena koja mora biti manja od zbira pojedinačnih kazni - naglašava advokat.

Poučen svojim dugogodišnjim radom Dorđević predviđa tesnu borbu dveju strane.

-Iz mojeg dvadesetogodišnjeg iskustva mislim da će biti tužioca i odbrane - zaključuje Zoran Đorđević.

Podsetimo na to da je MUP je juče nakon njegovog hapšenja saopštio da se Aleksiću na teret stavlja više krivičnih dela silovanje i nedozvoljene polne radnje, za šta mu preti do 15 godina zatvora.

 -

Pročitajte još:

Komentari (2)

Mile Jagodinac

18.01.2021 22:48

Naravno , ne trebaju ti dokazi kad imaš svedoke.Bilo je pre 8 godina. Sramota za pravosudje.

Mile Jagodinac

18.01.2021 22:49

Prava nema , i deca su nam korumpirana.