BOLEST GORA OD SVIH ZA KOJE ZNAMO Mihajlo je umro od najgoreg oblika raka pluća. Postoji veliki broj simptoma, ali reakcija mora da bude brza!

Na Kembridžu proglašena trodnevna žalost.

Mihajlo Sporić
Mihajlo Sporić, Foto: Printskrin

 

* Rak pluća gotovo da ne daje znake upozorenja

Pročitajte još

* Kada se otkrije u kasnoj fazi šanse za preživljavanje su samo dva odsto

* Zbog toga se često naziva ubicom bez najave

Srbija je ostala bez genija Mihajla Sporića, zbog čijeg gubitka je i Kembridž proglasio trodnevnu žalost, a on je samo još jedan u nizu kojeg je pokosila upravo ova opaka bolest. Tumori pluća mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Rak pluća je zloćudni tumor. Nije zarazna bolest i ne može se preneti sa čoveka na čoveka.

U većini slučajeva, rak pluća ne daje nikakve simptome sve dok bolest već ne uznapreduje. Ipak, postoji i mnogo slučajeva u kojima ljudi simptome ove teške bolesti zamenjuju nečim drugim, što je uvek fatalna greška.

Zato je potrebno da što pre odete kod lekara ako primetite neke od ovih znakova, jer su u tom slučaju šanse za izlečenje značajno veće.

HITNO PREVEZEN NA REANIMACIJU! Ispred pozorišta Madlenijanum strašna scena!

Simptomi raka pluća:

- Kašalj koji ne prestaje ili se pogoršava

- Iskašljavanje krvi ili sekreta boje rđe

- Bol u grudima koji se pogoršava dubokim udahom, kašljanjem i smejanjem

- Promuklost

- Neobjašnjiv gubitak težine i apetita

- Kratak dah

- Umor i iscrpljenost

- Infekcije poput bronhitisa i upale pluća koje ne prolaze ili se stalno vraćaju

- Šištanje prilikom udaha

Prijatelji van sebe od bola, a o mladom Sporiću svi govore istu stvar!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 12.11.2019. 09:27 Neizvesno gde će biti sahranjen mladi fizičar i kada, znaće se kada se roditelji vrate iz Velike Britanije s telom mladića Mihajlo Sporić, Foto: Printskrin * Mihajlo Sporić preminuo posle teške bolesti * Bio jedan od naših najboljih studenata fizike * Njegov prijatelji će pamtiti samo po najboljem Tragična vest o smrti Mihajla Sporića (22), jednog od naših najboljih mladih fizičara i studenta na Kembridžu, potresla je sve u Srbiji, a posebno prijatelje i porodicu koji su i dalje u šoku.

Ukoliko se rak pluća proširi na druge organe, simptomi su sledeći:

- Bol u kostima (u leđima i kukovima)

- Promene u nervnom sistemu (glavobolje, slabost, ukočenost ekstremiteta, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom, napadi). Ove promene dešavaju se kada rak pluća metastazira na mozak ili kičmenu moždinu.

- Žuta koža i beonjače (rak se proširio na jetru)

- Izrasline na površini kože (rak se proširio na kožu ili limfne čvorove, najčešće na vratu i oko ključne kosti)

Sutra bi proslavio 23. rođendan! Vest o smrti mladog studenta zavila Srbiju u crno!

AUTOR: Informer/D.S. DATUM I VREME: 10.11.2019. 19:07 - 10.11.2019. 19:13 Tuga! Mihajlo Sporić, Foto: Printskrin * Mihajlo Sporić preminuo posle duge bolesti * Univerzitet Kembridž proglasio trodnevnu žalost * Matematička gimnazija izrazila duboku žalost zbog smrti njihovog učenika Vest o smrti jednog od najboljih mladih srpskih fizičara Mihajla Sporića (22) odjeknula je Srbijom, a britanski Univerzitet Kembridž, na kome je Mihajlo studirao, objavio je trodnevnu žalost.

Ipak, većinu ovih simptoma najčešće izaziva druga bolest, ali u svakom slučaju treba da posetite lekara. Neke vrste raka pluća uzrokuju posebne sindrome, sa vrlo specifičnim simptomima:

Horner sindrom

Rak na samom vrhu pluća pogađa određene nerve očiju i dela lica, izazivajući grupu simptoma koji se svrstavaju u Horner sindrom:

- Klonulost ili slabost očnih kapaka

- Mala zenica

- Smanjenje ili odsustvo znojenja na tom delu lica

- Ponekad je simptom i bol u ramenu

BONUS VIDEO: Makedonka izlečila sina od raka bubrega u Manastiru Tumane

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi