Uviđaj u Paragvaju
Tanjug
Uviđaj u Paragvaju

Tanjug

Uviđaj u Paragvaju, Foto: Tanjug

Jeziva smrt! Sedam migranata, čija su tela u poodmakloj fazi raspadanja u petak pronađena u kontejneru sa đubrivom u Paragvaju, jeli su jedni druge da bi preživeli! Kontejner je krenuo iz Srbije 22. jula i početkom nedelje, preko Argentine, stigao je u rečnu luku paragvajske prestonice Asunsion, saopštio je javni tužilac Marselo Saldivar. Kod trojice umrlih pronađene su izbegličke legitimacije izdate u Srbiji i po tim legitimacijama radi se o Ahmedu Belmilouđiju (20) i Saidu Rašidu (35), obojica iz Maroka, i Egipćaninu Jaši Barabari (19). Pored njih je nađena i priznanica srpske taksi kompanije. U odeći žrtava bila je i propusnica migrantskog centra u Adaševcima kod Šida. Prema rečima tužioca, zbog toga se sumnja da su migranti u kontejner ušli u Srbiji, ali proverava se i cela ruta.

Pri pronalaženju tela sve službe Paragvaja su se uključile u istragu, a sudski lekar Rosa Romero izjavila je da se na osnovu do sada prikupljenih tragova sumnja da je najmanje jedan od preminulih jeo ljudske leševe, a da ostala tela tek treba da budu pregledana!

Za sada je utvrđeno da je jedan od putnika umro usled gušenja, a da je njegove ostatke jeo drugi putnik! Da li su i ostali putnici bili prinuđeni na kanibalizam kako bi preživeli se utvrđuje, rekla je Rosa Romero.

- Tela su pronađena u petak, kada je menadžer firme koja je otkupila đubrivo otvorio kontejner. Odmah je pokrenuta istraga, u kojoj su paragvajske vlasti kontaktirale sa kolegama iz Srbije kako bi se utvrdilo gde su se slepi putnici ukrcali. Takođe su i kontaktirali sa vlasnikom firme koja je uvozila đubrivo iz Srbije. On je rekao da sedam godina posluje sa srpskim proizvođačem đubriva iz Šapca i da uvek poručuje više kontejnera, kao i da je do sada sve uvek bilo maksimalno ispoštovano - naveo je paragvajski tužilac Saldivar.

Kako saznajemo, slepi putnici su se nalazili u kontejneru u kojem su bili džakovi sa đubrivom proizvedenim u šabačkoj fabrici veštačkog đubriva. Potom je izvršen pretovar u luci Prahovo, odakle je kontejner Dunavom krenuo preko Hrvatske, gde se nakratko zaustavio, a zatim nastavio morskim putem ka Južnoj Americi.

Mapa kretanja kontejnera

Privatna arhiva

Mapa kretanja kontejnera, Foto: Privatna arhiva

Kako su bili opremljeni za kratko putovanje, veruje se da su danima umirali u najtežim mukama.

- Nisu imali hrane ni vode, a dodatno je situaciju otežavala letnja vrućina. Kada se na to dodaju isparenja đubriva i mali otvor za vazduh, zaključuje se da su danima umirali u najgoroj agoniji - naveli su paragvajski mediji.

U Srbiji je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo da li su slepi putnici u kontejner ušli u Srbiji ili negde usput.

- Sve opcije su otvorene i radimo zajedno sa Interpolom i Komesarijatom za izbeglice kako bismo došli do saznanja gde su se putnici ukrcali. Na osnovu dosadašnjih podataka, ne isključuju se verzije i da su se migranti ukrcali greškom jer su sa sobom poneli hranu za tri dana. Takođe, pošto su šverceri migranata beskrupulozni, ne smemo isključiti mogućnost da su ih namerno ubacili u pogrešan kontejner. Možda je tokom prebacivanja ove grupe došlo do greške, pa su jednostavno umesto u pošiljku za Evropu ubačeni u kontejner koji je išao za Južnu Ameriku. U svakom slučaju, akcenat je stavljen na utvrđivanje da li su se u kontejner smrti ukrcali u Srbiji - rekao je naš izvor.

Od migranata ostali samo kosti i kosa

Prema rečima tužioca Saldivara, u delu kontejnera u kojem su bila tela pronađeni su tragovi koji potvrđuju da su hrane, vode i kolača imali za 72 sata, kao i torbe sa odećom i otvor za ventilaciju.

- Pretpostavlja da su u Srbiju stigli iz drugih zemalja sa ciljem da odu na neko bliže odredište, ali da nisu dobro izračunali udaljenost i nisu preživeli put. Od slepih putnika ostali su samo kosa i kosti, a to je zbog dugog vremenskog perioda i isparenja đubriva, koje je ubrzalo proces truljenja - rekao je Saldivar.

Prema njegovim rečima, ruta kontejnera biće proverena, kao i mobilni telefoni pronađeni pokraj tela.

Komeserijat: Bili su u našim centrima

Komesarijat za izbeglice i migracije potvrdio je da su lica, čije su identifikacione kartice Komesarijata nađene kod žrtava u kontejneru u Paragvaju, boravila u našim centrima i to poslednji put u julu ove godine.

Leševi

AP Jorge Saenz

Leševi, Foto: AP Jorge Saenz

- Kartice koje su nađene kod njih su tzv. ID kartice centara koje služe za našu unutrašnju evidenciju i koriste se prilikom podele obroka, proveru brojnog stanja i slično. Dobro je da su bar te kartice nađene da se zna šta se sa nesrećnim ljudima desilo. Ovo još jednom pokazuje očaj i spremnost migranata da rizikuju život da odu tamo gde su pošli. Očekujemo da istraga pokaže da li su sami ušli u kontejnere, što je najverovatnije jer se najčešće dešava, ili u dogovoru sa nekim drugim. Nažalost, ovo je još jedan u nizu njihovih pokušaja da se domognu zapadnih zemalja koji se završio tragedijom. Ovakve nesreće se u kontinuitetu dešavaju poslednjih godina, rečeno nam je u Komeseriajtu za izbeglice. 

Brod prešao više hiljada kilometara

Pregledom plana putovanja, odnosno brodskog dnevnika, kontejner koji je stigao u Paragvaj prešao je prvih 400 kilometara rekom od Srbije do Hrvatske. Kasnije se kontejner usput zaustavio u Egiptu (2.350 kilometara) i od te putovao je do Španije (3.000 kilometara). Iz te iberijske zemlje stigao je u Buenos Ajres (10.550 kilometara) pre nego što je stigao do luke Vileta u Paragvaju (30 kilometara južno od Asunsiona na reci Paragvaj).

Pročitajte još:

Komentari (1)

gor

25.10.2020 14:49

Eto iz maroka došao u srbiju .