Bane Jovanović Safet
Privatna arhiva
Bane Jovanović Safet

Privatna arhiva

Bane Jovanović Safet, Foto: Privatna arhiva

Jovanović je preminuo pre mesec dana u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu gde je boravio nakon operacije malignog tumora mozga na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, kada mu je dijagnostikovan i rak na plućima.

Krst sa njegovim imenom, osušeno cveće i venci, nalaze na jednom od dva Pravoslavna groblja u Molu. Sahranila ga je porodica, uz pisustvo rođaka i prijatelja, a opelo je održao sveštnik.

- Safeta je došlo da isprati oko 40 ljudi, a sahranjen je uz trubače. Uskoro će mu davati pomen od 40 dana - kaže jedan meštanin.

Grobno mesto ubice

M. O.

Grobno mesto ubice, Foto: M. O.

Zločin koji je pre pet godina potresao žitelje Mola, inače mirnog banatskog mesta, nije zaboravljen. Dan u kojem je ubijeno dvoje i ranjeno četvoro ljudi, još uvek živi u sećanju prvih komšija žrtve Matije Petrovića. Na vest o Jovanovićevoj smrti imaju gotovo isti odgovor.

- Šta je Safet zaslužio, to je i dobio. Stigla ga je Božja kazna - kaže Živko Miljević (70), komšija Matije Petrovića.

- Dobro se sećam večeri kada je komšija ubije. Oko 19.30 časova ušao sam u sobu da spustim roletne ii pogledao kroz prozor. U momentu me je nešto preseklo. Ugledao sam policiju i Hitnu pomoć - priča Živko koji živi preko puta kuće u kojoj se odigrao zločin.

- Izašao sam na ulicu da saznam šta se desilo. Komšije su mi rekle: „Boban je ubijen“, tako smo zvali Matiju - seća se Miljević.

Pravoslavno groblje Mol

M. O.

Pravoslavno groblje Mol, Foto: M. O.

O dvostrukom ubistvu dugo se pričalo u Molu, pa i među omladinom koja je o ovom užasanom događaju slušala od starijih. Marko C. (16), koji je tada bio jedanaestogodišnjak, pamti da je tih dana bio prilično uznemiren.

- Sećam da me je taj događaj baš potresao. Bilo mi je stvarno strašno kada sam čuo šta se dogodilo i ko je počinio ubistva. Viđao sam ranije Jovanovića na ulici i mislio, da li je moguće da se tako nešto desu u ovako malom selu, mirnom, sa par hiljada stanovnika - seća se Marko.

Marko

M. O.

Marko C. Foto: M. O.

Jovanović je optužen da je 20. marta 2016. u Bečeju hicem u glavu usmrtio nevenčanu suprugu Jelenu Stojkov (29), koja je posle pet dana preminula u Novom Sadu, a potom ranio njenog stanodavca Imra Jožu (70). Krvavi pir nastavio je u Molu gde je sa ispaljena metka ubio poznanika Matiju Petrovića (28) i ranio njegovu ženu Renatu Vrecko (31) koja je u tom trenutku u rukama držala četvoromesečnu bebu. Ranio je ranio i Matijinog sina Petra (11) i snaju Natašu Sunomar (23). Matijina ćerka, tada devetogodišnja K.P. gledala je ceo zločin. Jovanović je posle svirepih ubistava pobegao u Mađarsku, a zatim u Nemačku gde je uhapšen 66 dana nakon ubistava. U Srbiju je izručen 2016. godine, a ekstradicija je trajala 6 meseci..

Napustili kuću

Živko Miljević pokazuje kuću zločina[

M. O.

Živko Miljević pokazuje kuću zločina[, Foto: M. O.

Članovi porodice ubijenog Matije Petrovića, već dugo ne žive u ulici Branka Radičevića gde se odigrao zločin.

-Svi su se odselili i prodali kuću. Tu je živeo Matijin brat i žena, a njegovi sin i ćerka sada su u Bečeju. Dobili smo nove komšije-kaže Živko Miljević.