Policija
Alo.rs
Policija noć

Alo.rs

Policija noć, Foto: Alo.rs

Kako je u nedelju uveče saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, podneli su krivičnu prijavu protiv mladića (14), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i silovanje.

- Sumnja se da je on, oko 18 časova na keju na Adi Huji, uz pretnje, napao dve maloletne osobe ukrao im mobilni telefon i blutut zvučnik, nakon čega je, jednu od oštećenih, seksualno napastvovao. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom sudu - navdeno je tada u saopštenju MUP-.a.

U Višem javnom tužilaštvu kažu kažu da slučaj vodi Odeljenje za maloletnike i da je ovom maloletniku određen pritivor do 30 dana.

Advokat Željko Pavlović podseća najpre za Telegraf.rs da se u ovom slučaju primenjuje Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti malolenih lica. Objašnjava zatim i da je u krivičnopravnom smislu dete do 14 godina i da ono ne može biti odgovorno.

- Maloletnik je od 14 do 18 godina, s tim da je mlađi maloletnik od 14 do 16 a stariji maloletnik od 16 do 18 godina. Ako je u pitanju mlađi maloletnik, kao što je ovde slučaj, ako se dokaže da je kriv, može mu se izreći samo vaspitna mera. Znači, nema maloletničkog zatvora, a kao najteža vaspitna mera je upućivanje u vaspitno popravni dom od 6 meseci do 4 godine - objašnjava Pavlović za Telegraf.rs.

Starijem maloletniku može se izreći izuzetno kazna maloletničkog zatvora u trajanju od 6 meseci do 5 godina.

- Pošto je seksualno zlostavljanje, i ipak je oštećena dete, starijem maloletniku može da se izrekne kazna zatvora do 10 godina. Dakle, s obzirom na to da se radi o mlađem maloletniku, ako se dokaže da je kriv, može dobiti samo vaspitnu meru.

Kao što smo već i objavili, devojčica u trenutku napada nije bila sama. Policiji je ovaj slučaj prijavilo troje dece od oko 10 godina. Oni su policiji, koja je brzo stigla na mesto događaja, ispričali da ih je napala grupa, koja im je otela novac i mobilne telefone.

Mediji su izvestili da su im rekli da je "njihova drugarica otišla za trojicom pripadnika romske nacionalnosti i jednom Romkinjom, tražeći od njih da joj vrate telefon koji su joj ukrali".

Policija je devojčicu, navodno, našla kod mračne šljunkare, bez delova garderobe. Pronađena devojčica rekla je su je seksualno napali i ona je zajedno sa roditeljima prevezena u bolnicu na pregled.

U obližnjem romskom naselju ubrzo je priveden Đ. M. (14) i Đurica S. (21), kod kojih je pronašla mobilni telefon i novac ukraden od napadnute devojčice.

Uhapšena Đurica S. policajcima je rekla da navodno nije videla da je devojčica silovana, ali je čula da su joj trojica pripadnika romske nacionalnosti skinula donji veš, probali da je siluju i primorali na oralni seks.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: