Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

* Cela zemlja sa nestrpljenjem iščekuje posetu Emanuela Makrona

* Od 25 sporazuma koliko će biti potpisano tokom posete francuskog predsednika Beogradu, pet će biti iz oblasti naoružanja i vojne opreme

* Srbija nastavlja sa trendom diverzifikacije

"Mistral" je prva raketa koju kupujemo od neke zapadne zemlje u prethodnih 30 godina i, kako ocenjuje Miroslav Lazanski, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog toga treba odati priznanje.

Od 25 sporazuma koliko će biti potpisano tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, pet će biti iz oblasti naoružanja i vojne opreme. Srbija će od Francuske nabaviti PVO sistem "mistral" koji će biti integrisan u sistem PASARS domaće proizvodnje.

Miroslav Lazanski, komentator "Politike", kaže da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora odati priznanje jer je "ovo prva raketa koju dobijamo od neke zapadne zemlje, posle kupovine rakete "Maverik" od Amerike krajem 80-ih godina".

Pročitajte još:

 

- Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa trendom diverzifikacije i to je dobra vojna politika: imamo malo zapadne, malo istočne tehnologije i nismo koncentrisani samo na jednog proizvođača – kaže Lazanski.

Dodaje da je bio vrlo skeptičan po pitanju prodaje "mistrala" Srbiji. Kaže da je "mistral" raketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu.

"Mistral", kaže, ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom sa aviona, odnosno, gađa motor letilice.

- Pre svega je kursna raketa, koja može da gađa avion i u dolasku i u odlasku, a ne samo da čeka da avion okrene izduvne cevi motora pa da ga onda gađa. Bojeva glava rakete sposobna je da izbegne ometanje pomoću lasera i infra-crvenih mamaca – kaže Lazanski i dodaje da "mistral" ima neverovatnu mogućnost zaokreta i menjanja putanje, tzv. 30G.

- Ne znam da li bilo koja raketa u ovom domenu ima tu vrstu mogućnosti zaokreta! "Mistral" ima i fantastičnu brzinu: 930 metara u sekundi, što je gotovo brzina pištoljskog/puščanog metka. Dakle, može da stigne svaki nadzvučni avion u niskom letu – kaže Lazanski, podsećajući da će "mistral" biti integrisan u sistem PASARS domaće proizvodnje.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- PASARS sam ja nazvao Terminatorom. To je dobar top i nama nedostaje trupna protivvazdušna odbrana. Imali smo sistem Kub, ali je neodgovorna ekipa iz prethodne vlasti pobacala sve topove od 20mm misleći da ničemu ne služe, a sada smo došli u situaciju da moramo da tražimo sredstvo neposredne artiljerijske PVO zajedno sa raketama i odbrana od bespilotnih letilica – kaže Lazanski za Pink.

Lazanski ističe da su topovi od 30mm pobacani po livadi kod Smederevske Palanke i ima ih oko hiljadu.

- Zanima me ko je to bacio i ko je prenebregao da dolazi vreme ratova sa dronovima, kada se ne može gađati velikom raketom – objašnjava Lazanski, dodajući da će PASARS biti dobar za obaranje dronova, a istovremeno ima raketu kojom se može, recimo, gađati protivnički helikopter u niskom letu.