Laris
M. Obadić
Laris

M. Obadić

Maleni Laris preminuo usled rasta zubića, Foto: M. Obadić

- Lekare krivimo sam zato što Laris nije zadržan u bolnici, iako sam ponela sve stvari da ostanem sa njim. Na moje pitanje: „Doktore, da li je potrebno da dete ostane u bolnici?“, dobila sam odgovor: „Nema potrebe“ - kaže neutešna majka Dragana Lakatuš (20), čiji je devetomesečni sin Laris preminuo posle naizgled bezazlenih problema sa rastom prvih zubića. 

Pročitajte još:

Međutim, u izveštaju pedijatra Opšte bolnice u Zrenjaninu, u koji je „Alo!“ imao uvid, navedeno je da „hospitalizacija nije prihvaćena“!

Devetomesečni Laris Lakatuš iz Srpske Crnje, koji je preminuo u petak uveče na putu do kikindske bolnice, prethodno je vraćen iz Opšte bolnice u Zrenjaninu. Tamo je upućen iz Doma zdravlja u Srpskoj Crnji zbog povraćanja. Kako je napisano u izveštaju pedijatra zrenjaninske bolnice, bolest je počela oko 14 sati, povraćanjem. Larisu je prepisan „baktrim” zbog navodne infekcije mokraćnih puteva, a poslednjih nedelju dana imao je promene oko genitalnija, gde mu je konstatovan ojed.

Majka Dragana tvrdi da njen sin ranije nije bolovao.

- Doktor ga je u Zrenjaninu pregledao na brzinu. Gledao mu je usta, da vidi da li je zbog rasta prvih zuba ima problem. Laris je počeo da plače, pa mi je doktor rekao da mu držim ruke i noge da može da vidi. Prepisao mu je sirupe i vitamine, pošto je izgubio puno tečnosti. Ponela sam stvari da ostanem sa detetom, a na moje pitanje: „Doktore, da li je potrebno da dete ostane u bolnici?“, dobila sam odgovor: „Nema potrebe“ - trvdi majka, koja se posle pregleda sa suprugom Filipom (19) i bebom vratila u Srpsku Crnju.

- Kad smo stigli kući, bilo je kasno. Teško je disao i nije bio pri svesti. Odmah smo otišli u Dom zdravlja u Srpsku Crnju. Kad smo stigli u ambulantu, rekla sam mu: „Ne boj se, sine, tu sam ja.“ Tada je samo sklopio oči i više ih nije otvarao. Iz ambulante u Srpskoj Crnji odmah je prevezen do kikindske bolnice, ali je već na putu izdahnuo. Usta su mu bila plava i otečena - kaže Dragana Lakatuš, koja se sa suprugom, stricem i tetkom odmah zaputila u kikindsku Opštu bolnicu.

Roditelji odbili hospitalizaciju?

U zrenjaninskoj bolnici kažu za „Alo!“ da roditelji nisu prihvatili hospitalizaciju devetomesečnog sina, što je napisano u izveštaju lekara.

- Razumemo da se roditelji sada nalaze u posebnom stanju, ali je pedijatar hteo da zadrži bebu u bolnici, što je majka odbila - navode iz Opšte bolnice u Zrenjaninu.

- Tamo je pokušana reanimacija mog Larisa, ali je već bilo kasno - tužno prepričava majka preminule bebe.

Vest o smrti sina roditelji su, naizgled, prihvatili smireno.

- Suprug Filip je smireno reagovao kada nam je rečeno da je Laris preminuo. Odjednom se samo izgubio i tada je nastala drama. Otišao je do prijemnog odeljenja i 19 puta se izbo nožem. Oštetio je plućnu i srčanu maramicu, dok se po stomaku ubo 17 puta. Nije mogao da podnese gubitak sina prvenca! - kaže Filipova supruga Dragana, sa kojim je u braku dve godine.

U izjavi za „Alo!“ ona je potvrdila da je operacija na Klinici za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici trajala 12 sati i da Filip trpi velike bolove.

- Lekari su nam rekli da moramo da pazimo na njega. Ima bolove, zbog čega dobija „morfijum“ i „trodon“ - navodi supruga Dragana.
Laris Lakatoš će biti danas sahranjen na groblju u Srpskoj Crnji.

Komentari (10)

XXL

12.09.2018 08:17

Da li se tako pospešuje natalitet u 'boljitku' o kome je govorio predsednik države i režimski ministri?

Nekko

12.09.2018 08:48

Ne verujem lekarima. Izveštaj su mogli naknadno da napišu.

transparentno

12.09.2018 18:22

@Nekko - Ako je izveštaj pisan naknadno, to se vrlo lako može utvrditi. Od kada je uveden IZIS, izveštaji se pišu isključivo u elektronskoj formi, znači registruje se vreme svake promene. Tačno se vidi ko je i kada pristupio izveštaju. Nema laži, nema prevare. Ne može se naknadno dopisati da je majka odbila hospitalizaciju, a da ne ostane elektronski trag.

D

12.09.2018 09:02

Dete sigurno nije umrlo od rasta zubica.To je samo slucajnost.Ko zna sta je pravi uzrok.A kad krene ovo prepucavanje sa lekarima-mi smo hteli,vi niste,ne,vi niste...Uzss jedan

Marija

12.09.2018 09:55

Nikada dosad kad doktor zeli da zadrzi dete u bolnici,majka nije mogla da odbije. Cista laz, koja majka bi vratila bolesno dete kuci, nijedna.

lola

12.09.2018 14:19

Ako roditelji nisu hteli da ostsve drte u bolnici lekar je bio du-žan da z ahteva od roditelja da se potpišu da ne žele da se dete hospitalizuje.Ako tog potpisa nema ond je lekar kriv i treba da odgoara.Ali kako?Dete je mrtvo.sramota

D

12.09.2018 14:47

A,gde je papir sa majcinim potpisom da odbija hospitalizaciju?Nema ga.Izvestaj su mogli napisati naknadno.

Mama

12.09.2018 15:16

@D - Ona nije nista odbila, rekki su joj da nije potrebno da ostane tamo

Ivana

12.09.2018 15:23

Lično sam sa svojom bebom ležala u bolnici kada je na odeljenje primljena majka sa bolesnim detetom,zena po ponasanju jako nervozna i naocigled nas u wc isla da se drogira,jednoj zeni je u toku noci i novcanik ukrala i kad su nadlezni hteli licne stvari da pretresu trazila je otpust sa detetom iako je imalo 40temp.a ovaj otac sto se izboo kazite mi jel to normalno.ako su narkomani oboje tesko da je htela da pristane na ostanak u bolnici.za deteta tuga neka ga andjeli cuvaju

Bibi

12.09.2018 22:10

Sve ce ostati na tome da je majka kriva. Bolnica ne preuzima krivicu a nacice se i neko med. osoblje koje ce lagati za lekara. Govorim iz licnog iskustva bila je rec protiv reci i cak izvestaj lekara na mojoj strani i pojavi se med.sestra koja je gledala u pod i lagala na saslusanju. Uvek pobedjuju oni mi mozemo da samo cutimo. Saucesce roditeljima.