PAS UGINUO OD TUGE ZA MARKOM I DUŠICOM Majka kobnog dana sklonila upaljač od dece! Ubrzo mi je stigao poziv da je izbio požar

Sakrila sam upaljač i otišla na posao, a ubrzo je stigao poziv da je izbio požar

Mala Moštanica
Mala Moštanica, Foto: Alo/Masanori Jošida

Slavica Tofilović, majka Marka (10) i Dušice (8), koji su u četvrtak izgoreli u šupi u Maloj Moštanici, skrhana bolom i tugom za mališanima kaže da je kobnog dana sklonila upaljač kojim je, kako se sumnja, njen sin izazvao požar. Ona navodi da im je rekla da budu dobri i da slušaju stariju sestru Milicu (12) jer ona ide na posao. Međutim, dva sata kasnije pozvale su je komšije i rekle da joj šupa gori i da nigde nema dvoje dece. Agonija i potraga za decom je trajala do kasno uveče, kada su istražitelji potvrdili da delovi kostiju koji su pronađeni u šupi pripadaju njenoj deci! 

Slavicu smo zatekli kod komšinice, gde se sklonila sa najstarijom ćerkom Milicom (12), koja ne može da se oporavi od tuge.

Mala Moštanica
Mala Moštanica, Foto: Alo/Masanori Jošida

- Deca su pre podne bila u školi i po dolasku sam im spremila ručak. Tada mi je Marko radostan rekao da je dobio peticu iz srpskog, a Dušica četvorku iz prirode. Pohvalila sam ih i u jednom trenutku me je sin upitao da li može da ode na teren da se igra. Rekla sam mu da ostane i pomogne sestri oko matematike. Oni su pomagali i učili jedni od drugih - jedva čujno priča šokirana majka dece i dodaje:

- Marko i Dušica su bili nerazdvojni i nosili su istu garderobu, pa i obuću. Stalno su bili zajedno. Dušica je unapred kukala jer je Marko trebalo da u petom razredu pređe u drugu školu. Spremila sam se, sakrila upaljač i otišla na posao, a ubrzo je stigao poziv... Saznala sam da je Marko uzeo novine i da je njima počeo da se igra, dok mu je Milica to branila. Verovatno je nekako pronašao taj nesrećni upaljač, pa je sa sestrom otišao do šupe. U toj šupi držali smo drva i kokoške, a pod je bio prekriven slamom - kroz plač priča Slavica za „Alo!“ kršeći ruke.

Mala Moštanica
Mala Moštanica, Foto: Alo/Masanori Jošida

Slavica kaže da je jedino igralište za njenu decu bila ta šupa.

- Ta šupa im je bila sve. Često su se igrali tamo i bila im je sklonište. Komšije su nakon izbijanja požara reagovale odmah, pa su čak uskočile u vatru i spasle psa. Kada sam došla, zatekla sam uplakanu ćerku Milicu, policiju i vatrogasce. Milica je stalno ponavljala da je na trenutak zaspala i da sada ne zna gde su joj bata i seka. Srce je htelo da mi iskoči. Sa komšinicom sam ih svuda tražila sve do mraka, kada su mi saopštili najgore vesti. Imala sam poverenje u svoju decu, jer su čuvala jedno drugo. Ostajali su često sami, ali ne znam da li je ovo sudbina ili nešto drugi - brišući Suze priča Slavica.

Mala Moštanica
Mala Moštanica, Foto: Alo/Masanori Jošida

Prema njenim rečima, sad joj ostaje da čeka da joj vrate posmrtne ostatke dece kako bi ih sahranila. Ona je navela da će njena ćerka Milica dobiti pomoć školskog psihologa kako bi prebrodila gubitak brata i sestre. Slavica je istakla da se više u tu kuću ne vraća i da će se ona i Milica već nekako snaći.

Požar u kojem je dvoje dece izgubilo život dogodio se u četvrtak oko 14.40 u mestu Mala Moštanica, kod Obrenovca. Komšije, koje su prve reagovale, gasile su vatru i izvukle psa iz požara. Svi su bili šokirani kada su saznali da su se deca igrala u šupi, koja je do temelja uništena.

Dan kasnije su se svi okupili oko zgarišta, a nedaleko je nađeno i telo uginulog psa. Komšije kažu da je spasen iz požara, ali da je uginuo od tuge za dečicom.

Otac u zatvoru zbog nasilja

Slavica se sa suprugom Vladom i troje dece pre šest godina preselila u Malu Moštanicu. Ona radi u Beogradu, a njen suprug i otac dece je poslednja tri meseca u zatvoru zbog nasilja u porodici. On je uhapšen u novembru prošle godine i još čeka suđenje. Slavica o njemu nije želela da govori.

 

Žao mi je što nisam spasao decu

Komšija Mario Mitrović, koji je uskočio u vatru i spasao psa, kaže da nije znao da su deca u šupi.

- Spasao sam psa, ali ne i decu. Nisam znao da su u šupi koja je gorela. Verujte, da sam znao, uleteo bih unutra. Pogotovo mi je bilo teško kada sam ujutro ugledao njihovog mrtvog psa. Ej, bre, uginuo je od tuge za tom decom. Sinoć je bio dobro, nahranio sam ga, a ujutro ga zatekao nadomak zgarišta - rekao je Miro.

 

 

Komšinica: Lepo vaspitana i dobra deca

Komšinica Dobrila rekla nam je da su deca bila dobra i lepo vaspitana.

- Prostirala sam veš, a deca su se igrala ispred šupe za drva. Tu su bile i kokoške i vezan pas. Prilegla sam i čula kako komšinica Jovanka trči i viče kako kod Vlade gori šupa. Ugledala sam Milicu kako plače i pitala sam je gde je bila, a ona mi je rekla da je zaspala. Ona je mislila da su joj brat i sestra pobegli. I ja sam mislila da su pobegli, jer su komšije sve obišle. Žao mi je dece, ne znam šta da kažem. Ja sam ih uselila u ovu kuću. Deca su bila mnogo dobra. Ovo je velika tragedija. Nisam čula da je muž tukao Slavicu, niti da je bilo nasilja u porodici - rekla je Dobrila.

 

 

Direktor: Bili su za primer

Dragan Nenadić, direktor škole „14. oktobar“, o deci koja su nastradala kaže sve najlepše.

- Deca su bila kao i svaka druga, mirna i vredna. Stalno su se pojavljivali na časovima, nisu izostajali. Osim što su finansijski lošije stajali od ostalih mališana, nisu se izdvajali po nečemu. Išli su u istureno odeljenje škole „14. oktobar“ u Maloj Moštanici. Dušica je išla u drugi razred, to odeljenje ima 10 učenika, a Marko je pohađao četvrti razred, u kojem ih je 23. Nikada nisu pravili probleme, bili su deca za primer. Igrali se sa vršnjacima, bili mirni na predavanjima i ovo je stvarno velika tragedija. Majka im je stalno bila u kontaktu sa razrednim starešinom i znala je sve u vezi sa njima - rekao je Nenadić.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi