groblje
Emil Čonkić
Tužan Nesrećan Žalostan muškarac

Profimedia

Anabelin polubrat kaze da je devojčica bila divno dete, Foto: Profimedia

Malena Anabela Džonkić (8), čije je beživotno telo u utorak pronađeno u Dunavu, za svoj kratki život proživljavala je pravu dramu - majku nikad nije upoznala, a polubraća i polusestre su odbijali da je čuvaju kada joj je otac bio u zatvoru.

Tragična sudbina malene Anabele već dva dana potresa selo Kostol kod Kladova u kojem je živela. Devojčica, miljenica svih komšija, pronađena je u Dunavu, bez majice, u šorčiću, mrtva.

Pronašao ju je komšija, sa čijim unučićima se igrala dan ranije. To je bio poslednji put da ju je neko video živu.

Njeno telo pronađeno je u utorak ujutru u Dunavu, a kako je Anabela tokom večeri tamo dospela još nije poznato. Na telu nisu pronađeni tragovi nasilja.

- Pretpostavlja se da je devojčica tokom večeri išetala iz sobe i otišla do obale. Prema pretpostavkama, najverovatnije se okliznula i pala u reku. Budući da je bila slab plivač, utopila se, a njeno telo je pronađeno nekoliko stotina metara nizvodno - kaže izvor iz istrage.

Anabelin život nimalo nije bio lak. Njen otac Mile Džonkić držao je hotel i smatrali su ga imućnim. Već je bio u ozbiljnim godinama kada je čistačica iz njegovog hotela zatrudnela sa njim. Porodila se, ostavila mu dete i otišla. Kako su ispričale komšije, brzo se preudala. Gde je sada, niko ne zna. Kažu, čuli su, ima još dece. Nije pozvala, ni došla, ni kada se proširila vest da se Anabela utopila.

Devojčicin otac, Mile, ima odrasle sina i ćerku, i oni imaju svoju decu, mlade, stasale ljude. Sa njihovom majkom se rastao davno. Nakon toga su se godinama sudili jer on nije plaćao alimentaciju za decu.

Otac je sam podizao Anabelu

- Anabela je mnogo volela svog oca i on je voleo nju. Šta se desilo tog dana kada se udavila ne znam, svi smo u šoku - rekao je za "Blic" Slađan Džonkić, polubrat osmogodišnje Anabele. Drhtavim glasom Džonkić priča da je poslednji put video devojčicu prošlog petka kada je došao da se pozdravi sa njom i svojim ocem kada je odlazio u Grčku na odmor.

- Ona je bila divno dete. U petak sam joj doneo kesu punu slatkiša. Baš se obradovala kada je videla. Šta se desilo u utorak, ne znam, ne znam kako je upala u reku - priča Slađan.

Kako kaže, šta se dešavalo u kući njegovog oca koji je sam podizao dete, ne zna.

- Dete je uvek bilo sa njim. Tvrdnje komšija koje pričaju da je lutala sama ne mogu da potvrdim, niti da kažem suprotno jer ne znam. Ne znam ni zašto je bila u hraniteljskoj porodici. Mi smo kao porodica za neke stvari bliski, ali za neke udaljeni, pa u to nisam zalazio. Ja znam da sam ocu nudio pomoć oko odgajanja Anabele jer je star, ali on je uvek govorio da može, da se oseća jako - kaže polubrat stradale devojčice.

Kada je Anabela imala svega godinu dana, stigla je presuda. Mile je morao u zatvor zbog neplaćanja alimentacije. Sud mu je oduzeo hotel i devojčicin otac je ostao bez svega. Imao je samo jednu kuću u Kostolu.

On je otišao u zatvor, a Centar za socijalni rad preuzeo je njegovu ćerkicu. Centar je tada kontaktirao Džonkićevog sina i ćerku. Pitali su da li oni, kao najbliži srodnici, mogu i žele da preuzmu brigu o devojčici. Odbili su.

Anabela je tada poslata u hraniteljsku porodicu koja je brinula o njoj dok je njen otac bio u zatvoru. Nakon što je izašao on je ponovo preuzeo brigu o devojčici.

Komšije kažu da je Anabelu voleo i da je svuda išla sa njim. S druge strane, opek dodaju da je on stariji čovek i da možda nije bio sposoban da o njoj brine baš kako bi trebalo.

Dok su neki mislili da je u pitanju imućan čovek, istina je bila drugačija - Mile je imao jednu malu kuću i tu je živeo sa devojčicom. Od Centra za socijali rad tražio je novčanu pomoć da joj izgradi sobicu pre nego što je krenula u prvi razred. Pomogli su mu.

Živeli su samo od njegove invalidske penzije. Devojčicu su, komentarisale su komšije, često viđali kako sama luta ulicama ili obalom Dunava. Kažu da je često tražila novac ili hranu.

U hraniteljskoj porodici, koja je brinula o devojčici neko vreme, nakon vesti da se utopila nastao je šok.

- Kod nas je bila tri meseca. Užasno smo potreseni. Bila je prepametna i prelepa - kroz suze je ispričao Anabelin hranitelj iz sela Korbovo.

Kako je dodao devojčica nikada nije bila problematična.

- Uvek je bila hipeaktivna, sve je volela da pipne i vidi, ali dok je bila kod nas, nikada nije bila problematična - rekao je on i dodao da je u tom periodu, dok su oni brinuli o devojčici, Mile dolazio i molio ih da sa njom provede vikend.

- Bila je seoska slava Petrovdan i on je došao da nas moli da je uzme za vikend. Centar za socijalni rad je to dozvolio i Anabela je otišla - rekao je on.

Osmogodišnjakinja je u utorak ujutru pronađena mrtva u Dunavu. Na njenom telu nije bilo znakova nasilja. Kada su njenom ocu saopštili da je pronađeno devojčicino telo, doživeo je nervni slom. Od tada se nalazi u bolnici u teškom psihičkom stanju.

Komentari (4)

Цицка

07.09.2018 08:25

A da je socijalno trubelo po novinama o maloj devojčici možda bi se našao neki par koji ne moze da ima decu i koji bi joj promenio život iz korena , ovako o Kiji , Slobi samo nastavite .

Aleksandar

07.09.2018 10:08

Odlučite se koliko godina je imala... prvo 10, pa 6, sad 8

zoki

07.09.2018 10:27

Ja bih svima njima postavio samo jedno pitanje.ZASTO?!!!! Deca nikad nisu kriva,krivi smo mi.

Tabor

07.09.2018 12:38

Bravo! Moje prve komšije, mladi intelektualci, su se mučile i bez uspeha išle na veštačku oplodnju nekoliko puta...Onda su odlučili da pokušaju da usvoje dete. Procedura je bila dugotrajna, postepena i delikatna. Sada se ne zna ko je srećniji, dete koje su usvojili ili oni.