Mesto gde se dogodila nesreća
Jugmedia
Mesto gde se dogodila nesreća

Jugmedia

Mesto gde se dogodila nesreća, Foto: Jugmedia

- Ona je smeštena u Blok intenzivne nege, ordinirana joj je odgovarajuća terapija za takav poremećaj i naložena je stroga kontrola i opservacija ponašanja pacijentkinje, kao i kontrola uzimanja terapije - naglašava v. d. rukovodioca Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Niš u Gornjoj Toponici doc. dr Suzana Tošić-Golubović, psihijatar.

Porodica, pre svega suprug, je sarađivao maksimalno sa lekarima i radovao se napretku u lečenju.

Međutim, do stravične smrti bebe došlo je 24. novembra kada je I. M (29), bebina majka, iskoristila situaciju kada je njen muž otišao u toalet, izašla na terasu i sa četvrtog sprata bacila svog sina. Komšije su kasnije ispričale da su čule vrisak i tup udarac.

Pročitajte još:

 

"Gde je odgovornost institucija?"

Ljiljana Nešić, aktivistkinja "Žene za mir" i SOS telefona za decu i žene žrtve nasilja, pita se gde je odgovornost institucija i ko će na kraju odgovarati.

- Kolika je odgovornost lekara koji je pustio da vikend provede sa dva maloletna deteta, ako ima dijagnozu psihički bolesne žene? Da li je ta institucija prijavila slučaj nadležnom centru za socijalni rad? To je bila njihova zakonska obaveza. Koju kaznu bi ste odredili institucijama i ljudima koji su odgovorni za ovakve situacije? Odgovornost je na njima i samo na njima, jer nisu napravili dobru procenu. Bolest nikog nije nakrasila pa ni ovu ženu. Da li je bilo ko od nas kriv ako se razboli a ne dobije adekvatnu terapiju? Na kraju, videćemo ko će iz Institucija odgovarati pred sudom za krivicu - kaže Ljiljana Nešić.

Mesto gde se dogodila nesreća

Jugmedia

Mesto gde se dogodila nesreća, Foto: Jugmedia

Slično reaguje i Dobrosav Nešić, predsednik Odbora za ljudska prava u Leskovcu koji takođe kaže da se postavlja "opravdano pitanje odgovornosti lekara koji su lečili ženu", ali i da je ponašanje nadležnih službi problematično.

- Pitanje je i da li je u kojoj meri bila uključena porodica u njeno lečenje, s obzirom da je poznato da porodica ima veliku ulogu u procesu lečenja. Za mene je takođe problematično ponašanje nadležnih organa posle tragedije, posebno Višeg javnog tužilaštva Leskovac koje je, kako čitam u medijima, uvek nedostupno, a dužno je da javnost obaveštava o tome šta preduzima, pa novinari dođu u situaciju da prenesu nezvanične, ponekad i netačne informacije - naglašava Nešić.

Vanredna kontrola klinike

Ipak, rukovodilac klinike izvršila je vanrednu kontrolu celokupnog procesa lečenja i formirala je komisiju u čiljem sastavu su lekari koji ne rade na ženskom odeljenju i koji će u narednim danima sačiniti interni stručni nadzor vezan za lečenje pacijentkinje, a izveštaj će biti za tri dana dostavljen generalnom direktoru KC Niš, prof. dr Zoranu Radovanoviću.

 

- Ponavljam da je porodica pacijentkinje dobila iscrpna uputstva kako da postupa tokom prvog, kao i tokom kasnijih vikenda, a ukupno ih je bilo četiri, uključujući i vikend kada se tragedija desila - podvalači v.d. rukovodioca Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Niš u Gornjoj Toponici doc.dr Suzana Tošić-Golubović, psihijatar.