Luka Bojović
EPA

Luka Bojović

EPA

Luka Bojović , Foto: EPA

U zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i holandske policije u Amsterdamu uhapšen je Marko Puškić (35), jedan od članova ekipe Luke Bojovića. A gotovo istovremeno u belgijskom gradu Antverpenu uhapšen je i Veljko Banović (44), sin bivšeg ambasadora Jugoslavije u Moskvi.

Prema našim saznanjima, Banović je toliko napredovao u Lukinoj ekipi da je postavljen za glavnog čoveka za ulazak droge iz Južne Amerike, a u njegovim rukama bila je glavna kasa cele ekipe koja broji vrtoglave višemilionske iznose, stečene od rasturanja droge.

Veljko Banović Votka

Arhiva

Veljko Banović Votka , Foto: Arhiva

 - Reč je o neverovatno krupnoj zverki, ne možete ni da zamislite koliko je krupan. Bukvalno je u trenutku pre hapšenja bio glavni čovek posle Luke. Neki navode i da je u rangu samog Filipa Koraća! Votka je jedan od ljudi najbliskijih Luki još od vremena formiranja novog „zemunskog klana“, na čijem čelu je bio Luka. Banović je 2014, nakon odležane kazne zatvora u Srbiji zbog šverca kokaina i heroina, otišao iz Srbije za Holandiju i tamo ga je Luka postavio za glavnog čoveka. Tamo je vukao glavne konce, kada je reč o prenošenju droge iz Južne Amerike u Evropu, jer sve to ide preko Holandije. Pala je ključna figura Lukine ekipe i zadat je ozbiljan udarac Lukinoj grupi - navodi izvor blizak istrazi.

Siniša Petrić Zenica

Policija

Siniša Petrić Zenica, Foto: Policija

Votka ubio Gokčeta?

Kako saznajemo, povod za hapšenje Banovića je droga, međutim, holandski mediji navode da je uhapšeni Srbin u Belgiji hapšen i zbog umešanosti u ubistvo srpskog kriminalca Gorana Tasića 15. marta u Amsterdamu.

- Policija je uhapsila u Belgiji, nedaleko od granice s Holandijom, Srbina (44) zbog umešanosti u smrt srpskog kriminalca Gorana Tasića, koji je u martu ubijen na zapadu Amsterdama! Do njega se došlo zahvaljujući saradnji Amsterdama i srpske policije, a od onog trenutka kada je osumnjičeni krenuo iz Amstardama automobilom ka Belgiji, bio je pod prismotrom. Po njegovom hapšenju, čim je prešao granicu s Belgijom, u sakrivenom prostoru u kolima pronađena je velika količina novca - navodi holandski portal „parool.nl“.

Prema rečima našeg izvora, Banović je potekao iz iste ekipe sasatavljene od krupnih imena, koja su uglavnom sada u zatvoru zbog raznih krivičnih dela.

- Banović je iz iste grupe u kojoj su bili i Luka Bojović, Cvetko Simić, čije je raskomadano telo pronađeno u jezeru Jarun kod Zagreba, zatim Vladimir Milosavljević Budala, koji se tereti za ubistvo bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i Vladimir Mijanović Zuba i Siniša Petrić Zenica, koji su uhapšeni zajedno sa Lukom u Španiji - navodi izvor blizak istrazi.

Banović je široj javnosti postao poznat 2007. godine, kada je u Beogradu uhapšen zajedno sa Bojovićem. Oni su tada uhapšeni zbog sumnje da su pomagali u skrivanju članova „zemunskog klana“ i više teških krivičnih dela na teritoriji Srbije, ali i u inostranstvu. Godinu dana kasnije Bojović je osuđen nelegalnog posedovanja pištolja „džeriko“ i falsifikovanja ličnih dokumenata, koji su nađeni kod njega prilikom hapšenja, a Banović za nelegalno posedovanje narkotika namenjenih prodaji i dva pištolja, kao i za falsifikovanje isprava nađenih u njegovom stanu. Banović je osuđen na godinu i po dana zatvora, međutim, ubrzo nakon toga osuđen je u grupi sa Ljubanom Ećimom, bivšim bivši članom Državne bezbednosti Republike Srpske, i dobio je kaznu zatvora od šest i po godina za šverc kokaina i heroina. Nakon izlaska iz zatvora, 2014. odlazi za Holandiju.

Vladimir Milosavljević Budala

Policija

Vladimir Milosavljević Budala, Foto: Policija

Podsetimo, nakon hapšenja Votke i Puškića, pretresom više stanova i prostorija u Holandiji i Belgiji, koje su koristili osumnjičeni, pronađeno je četiri kilograma kokaina, kao i 1.700.000 evra.

Komentari (3)

floki

15.07.2018 21:29

e veljko nesrečo ceo život u zatvoru a ništa nisi ostavio porodici.

Max

16.07.2018 06:44

Crnogorci sa srpskim pasosoma brukaju Srbiju u Svetu.Treba im oduzeti drzavljanstvo i proterati iz Srbije,pa neka "reklamiraju:svoju Crnu Goru

Zoran

16.07.2018 20:28

Da li je moguće da svaki kriminalac koga ubiju ili uhapse, pripada Bojovićevom klanu. Da ne preterujete malo?