Goran Janković
Printscreen
Goran Janković

Printscreen

Goran Janković, Foto: Printscreen

"Njemu doživotna robija", "Prvi u Srbiji koji će otići u zatvor doživotno", samo su neki od komentara javnosti na stravično ubistvo koje se jutros odigralo u Novom Sadu, kada je Goran Janković (36), kako se sumnja, ubio svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić.

 

Goran Janković

facebook.com

Goran Janković, Foto: facebook.com

- Trostruko ubistvo samo po sebi ukazuje da je u pitanju teško ubistvo. Ne samo zbog broja žrtava, već verovatno iza njega leži motiv koji takvo ubistvo čini teškim. Za teška ubistva je bila predložena kazna od 30 do 40 godina, a izmenama i dopunama Krivičnog zakonika to je preinačeno u kaznu doživotnog zatvora. Ipak, izmene i dopune stupaju na snagu tek 1. decembra 2019. godine - kaže advokat Radiša Roskić.

Goran Janković

facebook.com

Goran Janković, Foto: facebook.com

On dodaje da dok između kazne od 30 do 40 godina i one doživotnog zakona postoje zakonske razlike, one su sa životnog aspekta vrlo male.

Da Janković neće moći da dobije doživotnu robiju objašnjava i advokat Ivan Simić, podsećajući da postoji pravilo da se na počinioca uvek primenjuje zakon koji je po njega blaži.

- Prema učiniocu krivičnog dela se uvek primenjuje onaj zakon koji je po njega najpovoljniji. Asksiomi krvičnog prava su takvi, bilo da je po njega povoljniji krivični zakon koji je na snazi u momentu vođenja krivičnog postupka, ili onaj u vreme izvršenje krivičnog dela. S obzirom da još nisu stupile na snagu izmene krivičnog zakona koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora, njemu neće moći da bude izrečena ta kazna - objašnjava Simić.