BLIZAK SA "ŠVEDSKIM KUMOM" SA BALKANA! Likvidirani Saša Todorović održavao veze sa poznatim kriminalcima iz devedesetih!

Ubistvo Saše Todorovića Trte, nakon nekoliko godina zatišja, ponovo je skrenulo pažnju na obračune kriminalnih klanova sa Balkana u Švedskoj, koji su tamo operisali još tokom 90-ih godina.

Švedska
Švedska, Foto: screenshoot

Koliko je bilo jako balkansko podzemlje tokom devedesetih godina u Švedskoj, zabeleženo je u knjizi "Švedska mafija" autora Lasea Virupa i Matija Larsona, kao i u knjizi "Švedski kum", u kojoj istraživački novinar Nuri Kino piše o Milanu Ševu, s kojim je ubijeni Todorović bio blizak.

Nakon ubistva Saše Todorovića, koji je upucan u glavu u ponedeljak uveče ispred jedne prodavnice u najbogatijoj opštini u Švedskoj, Danderidsu, pojedini švedski mediji povezali su ovo ubistvo sa okršajem balkanskih kriminalnih grupa u ovoj državi, kao i da su ubice najverovatnije sa Balkana. Pre Todorovića poslednji u nizu ubijenih bio je kralj stokholmskih striptiz klubova Mile Marković, koji je ubijen 2014. godine u Stokholmu.

Podsećanja radi, tri osobe uhapšene su nekoliko sati nakon njegovog ubistva, uzrasta 20-30 godina, ali njihovi identiteti nisu saopšteni. Naime, Saša Todorović navodno je bio blizak sa Draganom Kovačem i Milanom Ševom iz Bosne, dobro poznatim licem švedskog podzemlja tokom 90-ih godina, koji je nazvan i švedskim kumom, a o kojem je napisao knjigu švedski novinar Nuri Kino pod istim nazivom.

Policija, rotacija
Policija, rotacija, Foto: Shutterstock

Iz obimne Ševove kriminalne biografije, čoveka na kog je pokušano nekoliko atentata, izdvaja se najpre prijateljstvo sa Draganom Đokićem Gagom i njegovim bratom Ratkom Đokićem, s čijom ćerkom se venčao 1999. Takođe, bio je blizak i sa Crnogorcem Draganom Joksovićem Joksom, koji je u to vreme važio za kralja stokholmskog podzemlja. Joksa je 1997/98. godine bio je jedan od glavnih osoba za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

Kako je Ševo rekao piscu Nuriju Kinu, do sukoba bandi u Švedskoj počelo je kada su se posvađali članovi bande Ornligan sa Draganom Kovačem, Joksovićevim telohraniteljem, u jednom restoranu, a sukobu je prisustvovao i ubijeni kralj tamošnjih striptiz klubova Mile Marković. Pominje se da je do sukoba najverovatnije došlo između Jokse i Ratka Đokića.

Udari vetra nepodnošljivi, temperatura pala za 15 stepeni, ljudi u panici! Za vikend stiže ono najgore! (VIDEO)

AUTOR: Index/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 23.08.2019. 20:14 Jako nevreme s kišom, gradom, grmljavinom i vrlo snažnim udarima vetra zahvatilo je Miljevce u Dalmaciji. Nevreme, Foto: Youtube printscreen Temperatura je za sat vremena pala za čak 15 stepeni, sa 35 na samo 20 Celzijusa.

Ševo počinje više vremena da provodi sa Joksovićem, koji ga je u Srbiji upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i njegovim telohraniteljem Zvonkom Mateovićem. Joksović je ubijen 1998. godine u Stokholmu. Ipak, kriminalni poslovi Mateovića i Ševa nastavili su se na relaciji Švedska-Srbija, što je policija razotkrila 2003. godine, kada je Ševo o prenosu novca za tri tone kokaina govorio svom tastu Ratku Đokiću. Mateović je zatečen sa drogom, a kod Ševa su nađeni novac i oružje. Ratko Đokić ubijen je te godine. Poslednje s čime se dovodio Ševo u vezu bila je filmska pljačka trezora u Švedskoj, koju su lopovi izveli iz ukradenog helikoptera i iz trezora odneli 20.000 evra. Uhapšena su šestorica, od kojih su dvojica bili sa Balkana - Goran Bojović i Goran Živković.

Deset krivičnih dela

Todorović je ubijen u ponedeljak ispred jedne prodavnice. Upucan je u glavu, i to pred ženom i detetom, kao i još dvoje očevidaca. Todorović je i te kako bio poznat organima reda jer je odgovarao za desetak krivičnih dela. Našao se iza rešetaka 2015. zbog posedovanja pištolja, a nakon pretresa stana nađeno je još oružja. Hapšen je i zbog droge. Protiv njega je bila podneta prijava dok je bio u bekstvu 2002, a nakon što je nađen amfetamin u vrednosti od 65 miliona švedskih kruna. Todorovićevi saučesnici su osuđeni na 10 godina zatvora, a protiv njega je obustavljen postupak 2012. godine. Poslednjih godina bavio se ugostiteljstvom i radio distribuciju povrća zajedno sa jednim od najpoznatijih pljačkaša u Švedskoj.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi