Švedska
screenshoot
Švedska

screenshoot

Švedska, Foto: screenshoot

Koliko je bilo jako balkansko podzemlje tokom devedesetih godina u Švedskoj, zabeleženo je u knjizi "Švedska mafija" autora Lasea Virupa i Matija Larsona, kao i u knjizi "Švedski kum", u kojoj istraživački novinar Nuri Kino piše o Milanu Ševu, s kojim je ubijeni Todorović bio blizak.

PROČITAJ JOŠ:

Nakon ubistva Saše Todorovića, koji je upucan u glavu u ponedeljak uveče ispred jedne prodavnice u najbogatijoj opštini u Švedskoj, Danderidsu, pojedini švedski mediji povezali su ovo ubistvo sa okršajem balkanskih kriminalnih grupa u ovoj državi, kao i da su ubice najverovatnije sa Balkana. Pre Todorovića poslednji u nizu ubijenih bio je kralj stokholmskih striptiz klubova Mile Marković, koji je ubijen 2014. godine u Stokholmu.

Podsećanja radi, tri osobe uhapšene su nekoliko sati nakon njegovog ubistva, uzrasta 20-30 godina, ali njihovi identiteti nisu saopšteni. Naime, Saša Todorović navodno je bio blizak sa Draganom Kovačem i Milanom Ševom iz Bosne, dobro poznatim licem švedskog podzemlja tokom 90-ih godina, koji je nazvan i švedskim kumom, a o kojem je napisao knjigu švedski novinar Nuri Kino pod istim nazivom.

Policija, rotacija

Shutterstock

Policija, rotacija, Foto: Shutterstock

Iz obimne Ševove kriminalne biografije, čoveka na kog je pokušano nekoliko atentata, izdvaja se najpre prijateljstvo sa Draganom Đokićem Gagom i njegovim bratom Ratkom Đokićem, s čijom ćerkom se venčao 1999. Takođe, bio je blizak i sa Crnogorcem Draganom Joksovićem Joksom, koji je u to vreme važio za kralja stokholmskog podzemlja. Joksa je 1997/98. godine bio je jedan od glavnih osoba za šverc cigareta iz Srbije u Švedsku.

Kako je Ševo rekao piscu Nuriju Kinu, do sukoba bandi u Švedskoj počelo je kada su se posvađali članovi bande Ornligan sa Draganom Kovačem, Joksovićevim telohraniteljem, u jednom restoranu, a sukobu je prisustvovao i ubijeni kralj tamošnjih striptiz klubova Mile Marković. Pominje se da je do sukoba najverovatnije došlo između Jokse i Ratka Đokića.

Udari vetra nepodnošljivi, temperatura pala za 15 stepeni, ljudi u panici! Za vikend stiže ono najgore! (VIDEO)

AUTOR: Index/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 23.08.2019. 20:14 Jako nevreme s kišom, gradom, grmljavinom i vrlo snažnim udarima vetra zahvatilo je Miljevce u Dalmaciji. Nevreme, Foto: Youtube printscreen Temperatura je za sat vremena pala za čak 15 stepeni, sa 35 na samo 20 Celzijusa.

Ševo počinje više vremena da provodi sa Joksovićem, koji ga je u Srbiji upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i njegovim telohraniteljem Zvonkom Mateovićem. Joksović je ubijen 1998. godine u Stokholmu. Ipak, kriminalni poslovi Mateovića i Ševa nastavili su se na relaciji Švedska-Srbija, što je policija razotkrila 2003. godine, kada je Ševo o prenosu novca za tri tone kokaina govorio svom tastu Ratku Đokiću. Mateović je zatečen sa drogom, a kod Ševa su nađeni novac i oružje. Ratko Đokić ubijen je te godine. Poslednje s čime se dovodio Ševo u vezu bila je filmska pljačka trezora u Švedskoj, koju su lopovi izveli iz ukradenog helikoptera i iz trezora odneli 20.000 evra. Uhapšena su šestorica, od kojih su dvojica bili sa Balkana - Goran Bojović i Goran Živković.

Deset krivičnih dela

Todorović je ubijen u ponedeljak ispred jedne prodavnice. Upucan je u glavu, i to pred ženom i detetom, kao i još dvoje očevidaca. Todorović je i te kako bio poznat organima reda jer je odgovarao za desetak krivičnih dela. Našao se iza rešetaka 2015. zbog posedovanja pištolja, a nakon pretresa stana nađeno je još oružja. Hapšen je i zbog droge. Protiv njega je bila podneta prijava dok je bio u bekstvu 2002, a nakon što je nađen amfetamin u vrednosti od 65 miliona švedskih kruna. Todorovićevi saučesnici su osuđeni na 10 godina zatvora, a protiv njega je obustavljen postupak 2012. godine. Poslednjih godina bavio se ugostiteljstvom i radio distribuciju povrća zajedno sa jednim od najpoznatijih pljačkaša u Švedskoj.

BONUS VIDEO: