Milorad Ulemek Legija
Ilustracija
Milorad Ulemek Legija

Ilustracija

Milorad Ulemek Legija, Foto: Ilustracija

Tokom iskaza u Simatovićevu odbranu, Stevanović je svedočio da su 1993-96 pripadnici Posebnih jedinica policije (PJP) Resora javne bezbednosti (RJB) MUP Srbije, pod njegovom komandom, u nekoliko navrata delovali na teritoriji BiH i Hrvatske, ali da tamo nisu sprovodili ofanzivne akcije.

Stevanović je negirao ne samo učešće u tim operacijama borbene jedinice SDB Srbije, nego i postojanje takve formacije.

- Nisam čuo, niti sam video, bilo koju formaciju SDB Srbije, niti sam znao da takva formacija postoji. To nije bila tradicija SDB - podvukao je svedok koji je bio komandant PJP i pomoćnik načelnika RJB MUP Srbije.

Za oficire "crvenih beretki", poput Raje Božovića, koji su, sa svojim ljudima, tada bili prisutni na ratištima, svedok je tvrdio da su bili u sastavu snaga Republike Srpske (RS) ili Republike Srpske Krajine (RSK).

Prema optužnici protiv Stanišića (70), tadašnjeg načelnika SDB Srbije, i Simatovića (70), glavnog operativca Službe, "crvene beretke" i "škorpioni" su, kao jedinice SDB Srbije, 1991-95 počinile mnoge zločine u Hrvatskoj i BiH.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana.

General Stevanović tvrdio je da je za borbenu jedinicu SDB Srbije prvi put čuo 13. maja 1996. na prijemu u Službi povodom Dana bezbednosti.

- Jovica Stanišić nas je prvi put upoznao da će SDB obrazovati, ili je obrazovao, Jedinicu za specijalne operacije (JSO). Rekao nam je da je za komandanta obezbedio dobru osobu sa iskustvom iz operacija, (Milorada Ulemeka) Legiju - kazao je svedok.

Za govor o ratnim dejstvima i uspesima "crvenih beretki", tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95, koji je Simatović održao godinu dana kasnije, u maju 1997.godine, na proslavi u bazi JSO u Kuli, Stevanović je rekao da je bio "netačan" i pun "samoreklamiranja i preuveličavanja".

- Govor je bio nelogičan, ako se ima u vidu karakter SDB Srbije...Sve što sam čuo nije mi bilo nimalo logično, ni tačno -

Po optužnici, Simatović je, tokom celog rata, bio glavni komandant "crvenih beretki".

Delovanje PJP Srbije u Istočnoj Bosni tokom 1993.godine, Stevanović je opisao kao zaštitu granica Srbije, a u Bosanskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1995. kao rutinsko obezbeđivanje teritorije, na poziv vlasti RS i RSK, posle hrvatske operacije Oluja.

Tokom operacije u Istočnoj Bosni, u martu 1993. godine, jedinicama PJP, po Stevanoviću, bili su pridodati "instruktori" sa "ratnim iskustvom" pod komandom Vasilija Mijovića do koga je došao preko Simatovića.

Tužioci tvrde da je Mijović bio jedan od komandira "crvenih beretki" SDB Srbije.

Svedok je ponovio da je cilj operacije bilo potiskivanje snaga Armije BiH od granice Srbije i da su policijske snage samo obezbedjivale teritoriju sa koje je prethodno protivnika potisnula Vojska Jugoslavije (VJ).

Po tužiocima, združene snage VRS, VJ, MUP Srbije i SDB Srbije tada su sa teritorije oko Skelana proterali ne samo snage Nasera Orića, nego i muslimansko stanovištvo.

Kao "besmislicu", Stevanović je odbacio tvrdnju da je Simatović bio njegov zamenik u Štabu MUP Srbije u Bajinoj Bašti koji je komandovao akcijom.

Oko 400 pripadnika PJP MUP Srbije bilo je raspoređeno u Bosanskoj Krajini od avgusta do novembra 1995.godine, "zbog kolona izbeglica i humanitarne katastrofe posle pada Knina", posvedočio je Stevanović.

Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić

Fonet/AP

Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić, Foto: Fonet/AP

On je kazao da je na tom terenu "sreo i Željka Ražnatovića-Arkana i neke njegove pripadnike".

Po optužnici, Ražnatovićeva Srpska dobrovoljačka garda bila je jedinica SDB Srbije i počinila je zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pri iskazu da je u okolini Banjaluke tada bilo 400-450 policajaca iz Srbije, Stevanović je ostao i nakon što mu je predočena beleška komandanta VRS Ratka Mladića da se "ovde pojavila ekipa SDB Srbije Radojice Božovića" i da je "MUP Srbije odredio da dolazi 1.200 boraca".

Oko 800 pripadnika PJP MUP Srbije bilo je, u isto vreme, rasporedjeno i u Istočnoj Slavoniji i Baranji zbog straha od nove hrvatske ofanzive, koja bi pokrenula talas izbeglica ka Srbiji, izjavio je Stevanović.

Svedok je kazao da mu "nije poznato, dakle nije" bilo jedinica SDB Srbije na tom terenu. Potvrdio je, medjutim, da se sreo sa Simatovićem u objektu na samoj granici Srbije i Hrvatske čijeg imena nije mogao da se seti.

Po odbrani, to je bio prislušni centar SDB Srbije na Pajzošu, dok je, po optužbi, tamo bila baza "crvenih beretki".

Na sastancima kod komandanta vojske RSK Dušana Lončara, Stevanović je vidjao Radojicu Božovića i "izvesnog Gavrilovića", za koje je pretpostavio da su bili pripadnici te vojske.

Da je (Momir) Gavrilović bio pripadnik SDB Srbije, svedok je čuo tek nakon što je Gavrilović ubijen, 2001.godine u Beogradu.

Komandanta "škorpiona" Slobodana Medića-Bocu, Stevanović je, takođe, sreo u Istočnoj Slavoniji, a znao je da ta jedinica vojske RSK obezbedjuje naftna polja u Đeletovcima.

General Stevanović će sutra nastaviti svedočenje.

Pročitajte još: