Hitna pomoć
Tanjug/Tanja Valič
Hitna pomoć

Tanjug/Tanja Valič

Hitna pomoć, Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Moja sedmogodišnja unuka otišla je na rutinsku operaciju krajnika, a nakon šest dana bila je mrtva. Prethodno je imala temperaturu i jako krvarenje i umrla nam je maltene na rukama... Kako dete da umre nakon operacije krajnika?"

Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija

Shutterstock

Ovako kroz suze počinje svoju ispovest Đorđe Janković (79) iz Beograda, čija je unuka Lana Mrkalj (7) preminula 5. jula u Urgentnom centru Srbije, gde je hitno prevezena zbog obilnog krvarenja koje je dobila nakon operacije krajnika.

- Smatramo da je bila loše operisana i da bi je spasili da je ostala u bolnici, ali lekari su je poslali kući iako je imala povišenu temperaturu i bez obzira na to što smo ih molili da to ne rade – kaže neutešni deda i dodaje:

- Moja ćerka Ana je s Lanom primljena u institut 29. maja. Posle svih pregleda i analiza dete je operisano dan kasnije. Lana je u sali bila sat i po vremena, umesto 20 minuta, koliko obično traje takva intervencija. Lekar je izašao sav krvav i rekao da odavno nije radio težu operaciju, da su krajnici bili potpuno slepljeni za žlezde i arterije, kao i da je Lana obilno krvarila, ali da je sve to zaustavljeno...Unuka je zatim dobila temperaturu i samo je plakala, nije mogla ni vodu da pije od bolova, a kamoli da jede... Ipak, iako su roditelji molili da je ostave u bolnicu neki drugi lekar je moju unuku u ponedeljak otpustio sa instituta – kaže Janković.

PROČITAJ JOŠ:

- Sve vreme je tpela bolove. Lana je počela da bljuje krv u mlazevima, prizor je bio užasan, gubila je svest, videlo se da umire…

U Ministarstvu zdravlja rečeno je povodom ovog slučaja da je naložen inspekcijski nadzor kojim će se ispitati ceo slučaj.

- U pitanju je sedmogodišnje dete i zbog toga se Urgentni i Klinički centar Srbije neće oglašavati do zvaničnog izveštaja kliničke obdukcije, koja je u toku, i izveštaj će zvanično dobiti i familija – rečeno je u Kliničkom centru Srbije.