Mesto ubistva
Radio Herceg Novi
Mesto ubistva

Radio Herceg Novi

Mesto ubistva, Foto: Radio Herceg Novi

Šćepan Roganović (38), koji je u policijskim evidencijama označen kao osoba bliska kavačkom klanu, ubijen je juče oko devet ujutro kod Kanli kule u Herceg Novom! Sumnja se da je ubistvo nastavak dugogodišnjeg rata između škaljarskog i kavačkog klana.

Veruje se da je Šćepanova likvidacija odmazda za ubistvo Igora Dedovića, jednog od šefova škaljarskog klana i njegovog bliskog saradnika Stevana Stamatovića, koji su likvidirani nedavno u Atini. 

Mesto ubistva

Radio Herceg Novi

Mesto ubistva, Foto: Radio Herceg Novi

Šćepan je bio stariji sin Nika Roganovića, koji je na Savini ubijen krajem jula 2017. Njegovog mlađeg brata Duška pokušali su da ubiju krajem aprila 2017, aktiviranjem eksplozivne naprave dok mu je auto bio u pokretu. Tada je ostao bez obe noge, a taj napad nikada nije bio rasvetljen.

On je tada rekao da ne zna ko bi želeo da ga ubije, jer „nije u sukobu ni sa kim“. Policija nije isključila mogućnost i da su bombaški napad organizovali članovi škaljarskog klana. Roganoviće crnogorska policija označava kao članove kavačkog klana.

Niko Roganović

Privatna arhiva

Niko Roganović, Foto: Privatna arhiva

Na Šćepana je pucano dok je išao stepenicama koje od Kanli kule vode ka gradu. Napadač mu je prišao i pogodio sa pet metaka, a zatim je pobegao ka putu, gde ga je u automobilu čekao saučesnik. Iako je policija brzo došla, ubica je pobegao.

Policiji je ostalo da pronađu tragove i uzmu Šćepanov mobilni koji je poslat na veštačenje, pšoto se sumnja da ga je neko od bliskih saradnika namamio u zasedu.

Šćepan Roganović

Dan.co.me

Šćepan Roganović, Foto: Dan.co.me

- Ne isključuje se mogućnost da je Šćepanovo ubistvo odmazda za likvidaciju Dedovića i Stamatovića, koji su likvidirani pred porodicama u Atini. Prema dosadašnjim sumnjama, Dedović je ubijen jer je navodno stajao iza ubistva Šćepanovog brata od strica Vladimira. Iste godine, u januaru, ubijen je Davorin Baltić za koga je važilo da je prvi operativac kavačkog klana i tada se posumnjalo da iza naloga za ubistvo stoji škaljarski klan. Roganovići su istraživali su ko stoji iza tih likvidacija, pa su posumnjali na Dedovića i tada je počela potraga za njim. Tada se po podzemlju pričalo da je on sledeća meta, a on se uspešno skrivao sve do januara ove godine. Odmah posle Dedovićevog ubistva u podzemlju je spominjan, osveta, samo nije se znalo ko je meta - rekao je naš izvor.

Vladimir Roganović

Privatna arhiva

Vladimir Roganović, Foto: Privatna arhiva

Šćepan Roganović nije mnogo bio poznat javnosti i trudio se da bude u senci. 

Uhapšen u akciji "Mimoza"

Šćepan Roganović, koji je dosada najmanje poznat među Roganovićima, uhapšen je u akciji „Mimoza“ u Herceg Novom zbog zelenašenja krajem oktobra 2017. On i još dvojica muškaraca terete se da su 21 osobi dali novac pod kamatu. Pošto su dali pare na pozajmicu, od dužnika su uz pretnju naplatili oko pola miliona evra kamate. Policija je tokom pretresa tri objekta u Herceg Novom u vlasništvu uhapšenih, zaplenila 4.000 evra, ugovore o nekretninama za koje se sumnja da potiču od zelenašenja, platne kartice za račune na kojima su desetine hiljade evra, mobilne telefone, kao i blindirani automobil s bunkerom, pogodnim za skrivanje predmeta.

Vladimir Roganović važio je za jednog od važnijih ljudi u kavačkom klanu. Šćepan Roganović hapšen je u oktobru 2017. zbog sumnje da je počinio krivično delo zelenašenja.