Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet
Alo!/Masanori Jošida
Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet

Alo!/Masanori Jošida

Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 - Reč je o krivičnom delu potpisivanja lažnog izveštaja o glasanju, koje je učinio Miloš Stanić, šef Pravne službe Filološkog, i krivičnom delu falsifikovanja zvanične isprave - potpisivanju lažne odluke o usvajanju Statuta od strane prof. dr Boška Suvajdžića, i slanju tog teksta Univerzitetu u Beoradu, iako se zna da nije bilo dovoljno glasova za usvajanje novog Statuta, te je njegov radni tekst vraćen na doradu, kako bi se otklonili propusti u njegovoj izradi - navodi u saopštenju prof. dr Anđelka Mitrović.

Prethodno je Mitrović, v.d. dekana Filološkog fakulteta, uputila apel zbog pripisivanja nepostojećih glasova studenata u Savetu fakulteta i poništila izbore za Studentski parlament zbog brojnih neregularnosti te pozvala nadležne državne organe da se ispitaju navodi, u čemu su imenovani učestvovali.

Pravnu ništavost svih odluka donesenih na neregularnim sednicama koje je sazvao samoproglašeni predsednik Saveta prof. dr Boško Suvajdžić, dokazuje i izveštaj komisije za izbor studentskih predstavnika Filološkog u Studentskom parlamentu UB br. 06-3151/4-40, od 2.11.2020. godine, koji je potpisao prof. dr Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu, u kojem je jasno navedeno: „Ovim putem Vas obaveštavamo da će ostali – Filološki fakultet – imati svoje predstavnike nakon što budu organizovani novi izbori“. Iz navedenog je jasno da su 4 studentska glasa u Savetu Fakulteta pravno ništavni i da nije bilo kvoruma niti potrebne većine za usvajanje više odluka na neregularnim sednicama Saveta, uključiv odluke o izboru predsednika i zamenika predsednika Saveta, kao i odluke o izboru prof. dr Jelene Кostić Tomović za v.d. dekana i novih v.d. prodekana.

U nizu neregularnosti i dezinformacija, danas je zaposlenima na Fakultetu dostavljena još jedna. Najpre je u nezakonitoj proceduri navodno smenjena v.d. dekana, a onda ta ista v.d. dekana optužena što plate nisu primljene. Ne mogu ni biti primljene uz toliko kršenje zakona i propisa, a za to nije odgovorna prof. dr Anđelka Mitrović. U Privrednom sudu i drugde upisano je ime v.d. dekana koji je regularno izabran u julu 2020. Zahvaljujući neprincipijelnom i nezakonitom radu samoizabranih organa, i to: prof. dr Boška Suvajdžića, prof. dr Jelene Кostić Tomović i drugih, koji su očigledno nesavesno postupali, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugih, i nastalo je neregularno stanje na Fakultetu, koje se ogleda i u zastoju u primanju plata i isplati naknada za prevoz.

To znači da oni koji podržavaju ovakve postupke samoproglašene uprave moraju da i sami snose odgovornost. Žao mi je što nedužni ljudi ispaštaju, ali postoji samo jedan način da se život i rad normalizuju: poštovanjem propisa i vraćanjem u regularne pravne tokove.

Profesor: