Grob
Printscreen
Grob

Printscreen

Grob, Foto: Printscreen

 

Otkopan grob učiteljice Dragice Krstić (71) koja je preminula i sahranjena na groblju u Starim Banovcima šokirala je meštane ovog naselja uz Dunav na domak Beograda. Kada se pojavila vest da je grob otkopan i da je lobanja preminule izvađena iz saduka i ostavljena pored spomenika pobudila je veliki broj teorija koje su krenule da se pojavljuju među meštanima.

Dve teorije su bile najzastupljenije: prva da je u pitanju klasična pljačka i da se sumnja da su dvojica muškaraca, koje je policija u međuvremenu u munjevitoj akciji uhapsila oskrnavili grob kako bi se navodno dočepali nakita i druga koja je bila najzastupljenija, da je u pitanju bila neka sekta i da je to bio deo obreda.

Prema prvim preliminarnim rezultatima po sredi je najverovatnije sumnja u pokušaj krađe, mada se ne isključuje da je u pitanju možda delo poremćen osobe, koja je to učinila iz ko zna kojih motiva.

Kriminolog Zlatko Nikolić u razgovoru za Alo, kaže da ta priča o sekti ne deluje realno i da s ovim slučajem nema nikakve veze. Prema njegovim rečima u pitanju je više kriminal, odnosno pljačka.

- Priča o sektama ne pije vodu biće više da je u pitanju pljačka grobova. Verovatno je neko u kafani čuo neki mit ili priču da je učiteljica možda zakopana sa zlatnim nakitom i da je krenuo tim tragom. Danas je lako doći do onih detektora za metal koji su verovatno koristili da bi došli do plena, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima žena pošto pripada starijoj generaciji, pa je možda verovatno imala zlatni zub ili zlatne navlake koje su bile plen i motiv ovog skranvljenja. Nikolić je ponovo dodao da ovakva priča nema nikakve veze sa sektama, već da je možda motiv bila pljačka posle neke kafanske priče ili glasine da je neko zakopan sa nakitom, novcem ili zlatnicima.

On se osvrnuo na slične slučajeve pre 10 godina kada je isto policija uhapsila grupu koja je pljačkala grobove na područiju Uba i Obrenovca, kada su na meti bile grobnice gasatarbajtera koji su bili sahranjivani sa novcem i zlatnicima.

Kako Alo saznaje za sad se ceo slučaj vodi kao pokušaj krađe. Međutim, dozu sumnje iako se veruje da je u pitanju krađa podgreva navodno to što je porodica demantovana da je preminula učiteljica bila sahranjena sa nakitom ili dragocenostima, pa su zbog toga krenula da kruže razne priče podstaknute jezivim i monstruoznim zločinom, koji se pre 12 godina dogodio u Novim Banovcima, kada je Danijel Jakupek svirepo ubio petogodišnjeg Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića. Jakupek je telo raskomadao i bacio u Dunav. Jakupek je završio na lečenju u zatvorskoj bolnici.

Otkinutu lobanju posle završenog uviđaja radnici groblja su vratili u sanduk, a porodica uliteljice Dragice Krstić dala je pomen i ponovo osveštala porodičnu grobnicu.