Tablete ekstazi laboratorija droge
MUP
Tablete ekstazi laboratorija droge

MUP

Tablete ekstazi laboratorija droge, Foto: MUP

Zarubica je uhapšen u akciji srpske i makedonske policije, zajedno sa još sedmoricom svojih saradnika, a otkrivene su dve moderno opremljene laboratorije za proizvodnju droge, i to u Tetovu i Srbiji. Vrednost zaplenjenih tableta je oko sedam miliona evra.

- Akcija je trajala gotovo godinu dana. U makedonskom gradu Tetovu otkrivena je ilegalna laboratorija za proizvodnju droga

amfetaminskog tipa, i to sa pogonom za tabletiranje, dok je u Srbiji nađena manja ilegalna proizvodna hala. Ukupno je zaplenjeno 300 kilograma amfetaminskih tableta. Takođe, praćen je i transport opreme za laboratoriju iz Srbije u Makedoniju, kao i obrnuto - objašnjava naš sagovornik.

Tablete ekstazi laboratorija droge

MUP

Tablete ekstazi laboratorija droge, Foto: MUP

 

Povratnik

Milan Zarubica je inače doktor farmacije, koji je javnosti postao poznat 2003, kada je uhapšen u policijskoj akciji „Beograd”, tokom koje su u Staroj Pazovi i Ugrinovcima otkrivene laboratorije za proizvodnju sintetičke droge. Zarubica je zbog toga bio osuđen na 11 godina zatvora. Drugi put je zbog istog krivičnog dela pao 2011. dok je kao slobodnjak služio zatvorsku kaznu. Za to krivično delo je sklopio sporazum o priznanju krivice. Iz zatvora je izašao u decembru 2014.

Zarubica je plan za proizvodnju sintetičke droge osmislio još dok je bio u zatvoru, gde je služio kaznu od 11 godina zbog proizvodnje i trgovine droge, a glavni ljudi su mu bili bratanac Bojan Zarubica i Stevan Klać, koji su takođe uhapšeni.

- Zarubica je 2014. godine bratancu naložio da osnuje firmu za popravku mašina. Bratanac je zatim registrovao firmu „Rd 22” sa sedištem u Zemunu. U toj firmi su potom pravili opremu za laboratorije, koju se izvozili za Makedoniju - objašnjava naš sagovornik princip rada Zarubičine grupe.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je povodom hapšenja da je to jedan od najboljih rezultata kada je reč o zapleni sintetičke droge.

Tablete ekstazi laboratorija droge

MUP

Tablete ekstazi laboratorija droge, Foto: MUP

- Veoma je dobro što je uhapšen Milan Zarubica, jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima bio je poznat po toj delatnosti i ranije. Ova zaplena je veoma važna i zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi, koja je omiljena i kod boraca ISIS-a - istakao je Stefanović.
Kako saznajemo, kaptagon je droga koju teroristi Islamske države masovno koriste jer im pomaže da ostanu budni i zadrže energiju.

- To je psihostimulator, derivat amfetamina, koji otupljuje živce i omogućava da se vojnici duže bore bez registrovanja bola od rana. Zbog toga se ponašaju kao zveri. Idealan je za podsticanje agresivnosti i uklanjanje straha - objašnjava naš sagovonrik i dodaje da se ispituje da li je ova kriminalna grupa drogu direktno prodavala borcima Islamske države.

Pali i saradnici

Osim Milana Zarubice, njegovog bratanca Bojana i Stevana Klaća, u akciji srpske i makedonske policije uhapšeno je još pet osoba, među kojima ima i makedonskih državljana.

- Zarubica je označen kao glavni organizator, dok bi za njegovog bratanca i Stevana Klaća moglo da se kaže da su mu bili desne ruke. Naime, Klać je i 2003. hapšen sa Zarubicom u akciji „Beograd” i važi za glavnog čoveka za proizvodnju smese za tabletiranje - kaže izvor i dodaje da su sada uhapšeni i Amet Halimi, Semi Šaban, Imer Šaćiri, Almir Metić i Zija Dalipov.

Inače, srpska policija je u toku istrage protiv Zarubice došla i do kupaca njegove droge, koji se uglavnom nalaze u Turskoj. Zbog toga je, kako je istakao ministar Nebojša Stefanović, stupljeno u kontakt i sa turskom policijom.

- Istraga će se najverovatnije nastaviti i u Turskoj, jer smo došli do identiteta potencijalnih kupaca. Zbog toga je akcija toliko dugo trajala, jer smo hteli da obezbedimo čvrste dokaze - rekao je on.

Komentari (1)

nedjo

02.12.2017 08:12

ovaj tip je uporan ,ali bas nema srece