Jakon Kontić uhapšen u stanu u Beogradu
MUP
Jakon Kontić uhapšen u stanu u Beogradu

MUP

Jakon Kontić uhapšen u stanu u Beogradu, Foto: MUP

Kontić je uhapšen 20. juna u Beogradu u zajedničkoj akciji srpske i italijanske policije. Hapšenju je prethodila duga istraga, a sumnja se da je njegova grupa godišnje prebacivala i do 100 kilograma kokaina iz Evrope u Italiju. Portal „milano.corriere.it“ ističe da je baza Kontićeve grupe bila u Milanu i opisuje način na koji je droga transportovana iz Milana u Beograd.

- Njegova baza je bila Milano, iako je živeo u San Martinu, u pokrajini Pavija. Droga je ulazila u Italiju preko luke Bari, a manje količine su prevozili autoputem od Milana do Beograda, privatnim vozilima. Prevozili su manje količine kokaina, zbog lakšeg transporta i zbog kontrole. Osim kokaina, prevozili su i oružje. Kontić je od 2005. do 2010. bio glavna veza sa italijanskim tržištem za Srbiju i Crnu Goru - navodi taj portal.

Zaplenjen novac, droga, telefoni, satovi....

MUP

Zaplenjen novac, droga, telefoni, satovi...., Foto: MUP

Zadat ozbiljan udarac mafiji

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, rekao je juče da je hapšenjem srpsko-italijanske kriminalne grupe zadat ozbiljan udarac mafiji i istakao da je uhapšeno 20 osoba, zaplenjeno 24 kilograma kokaina, 12 kilograma marihuane, dva pištolja i više vozila. - Važno je da se hapse i u Srbiji i u Evropi, zato što ta droga može doći i do naše dece. Uhapšeni su povezani rodbinski i sa nekim od najvećih mafija Italije. Akcija je bila pažljivo izvedena u saradnji sa italijanskom policijom i trajala je mesecima da bi lanac bio prekinut u pravom trenutku i da bi se došlo do organizatora - istakao je Stefanović.

Jakov Kontić, Beograđanin crnogorskog porekla, već duže vreme je bio pod prismotrom italijanske policije, a tamošnji mediji navode da njegovu grupu čine nemilosrdni ljudi. Većina je bila pod prismotrom, presretani su im i telefonski pozivi, a jedan od interesantnijih je obavljen pre dve godine.


- Jedan razgovor je zabeležen 16. septembra 2016. između dva Srbina, u kojem govore o trećem muškarcu, koji je kasnio s isplatom: „Reci mu da ću mu polomiti svaku kost u telu. Pronaći ću ga i spaliću kuće njegovih rođaka zajedno sa njima!“ - navodi se u medijima.


Podsetimo, policija je upala u sredu u jedan stan u Beogradu i uhapsila četiri osobe, među kojima je bio Kontić.

U Italiji je takođe uhapšeno više ljudi, koji su verovatno pripadali istoj grupi.